Haberler

Çinli Bilim İnsanları Everest Dağı'nda Araştırma Yapıyor

Güncelleme:

Çinli bilim insanları, Tibet Özerk Bölgesi'ndeki Everest Dağı'nda su, ekoloji ve insan faaliyetleri üzerine araştırma yapıyor. Bilim insanları, botanik fosilleri ve yerel bitki örtüsünü araştırmak için bölgede bulunuyor.

Çin'in güneybatısındaki Tibet Özerk Bölgesi'nde 5.200 metre yükseklikteki Everest Dağı dağcılık ana kampı, sayısız dağcının dünyanın en yüksek zirvesine ulaşmak üzere yaptığı yolculuğa tanık oldu. Bunların sonuncusu ise Çinli bilimsel araştırmacılardan oluşan bir grup.

Nisan ayının sonundan bu yana toplam 170 bilim insanı, Everest Dağı çevresinde su, ekoloji ve insan faaliyetleri üzerine araştırma yapıyor.

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Tibet Platosu Araştırma Enstitüsü'nde araştırmacı olan Zhao Huabiao, ekibe ana kamptaki otomatik meteoroloji istasyonunun bakımını öğretmekle meşgul.

Zhao'ya göre bu yılki ana görev, 5.200 ila 8.830 metre arasındaki rakımlarda bulunan sekiz meteoroloji istasyonunun bakım ve güncelleme çalışmalarını gerçekleştirmek.

Alandaki ses:

"Bu parça ile ne yapacağım?"

"Düğmeyi kapatmanız ve ardından çıkarmanız gerekiyor."

Zirveye ulaşmakla görevli ekip, görevi başarıyla yerine getirebilmek için defalarca deneme yaptı.

Bu ekibin yanı sıra pek çok başka bilim insanı da kamp çevresinde araştırmalar yapıyor.

SES 1 (Çince): HUANG JİAN, Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Xishuangbanna Tropikal Botanik Bahçesi'nde yardımcı araştırmacı:

"Botanik ve paleobotanik alanında araştırmacıyım. Everest Dağı'na botanik fosillerini ve yerel bitki örtüsünü araştırmaya geldik. Beni sıcak tutsun, soğuktan korusun diye bu kıyafeti giyiyorum. Cep telefonuyla bir sürü veri kayıt işini tamamlamamız gerekiyor. Dağda her zaman elektrik olmadığı için de şarj cihazlarına ihtiyacımız oluyor. Bu nedenle bir güneş enerjisi paneli taşımak zorundayız. Numuneler içinse üst toprak, kar ve buz örnekleri toplamak üzere yanımıza jeolojik çekiç ve kilitli torbalar almamız gerekiyor."

Bu yılki bilimsel keşif gezisinde paleontoloji ekibinin bir parçası olan Huang, 6.500 metre yükseklikteki ileri kampa tırmandı ve yolda numune topladı.

Everest Dağı, Himalayalar'ın oluşum ve evrimini anlamak için kilit önem taşıyor.

SES 2 (Çince): SU TAO, Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Xishuangbanna Tropikal Botanik Bahçesi'nde Araştırmacı:

"Bulunduğumuz ana kamp, 10 milyon yıldan uzun bir süre önce ormanlık alandı. Himalaya Dağları'nın yükselişi çevrede büyük değişikliklere neden oldu. Ekibimiz, bitki fosilleri aracılığıyla Himalaya bölgesi de dahil olmak üzere Qinghai-Tibet Platosu hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçlıyor."

Paleontoloji ekibi, keşif gezisinden üç gün sonra paleontolojik araştırmalar için zengin malzemeler içeren 50 kilogramdan fazla numuneyle döndü.

Milyonlarca yıl sonra bu ormanlık alan, Everest Dağı'na yolculuğun başlangıç noktası ve bilimsel keşifler için ana kamp haline geldi.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Lhasa'dan bildiriyor. (XHTV)

Kaynak: Xinhua / Dünya

Everest Dağı Tibet Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title