Haberler

Çin gözünü kararttı! Tayvan'ı dört bir yandan ablukaya aldıkları harita basına sızdı

Güncelleme:

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Çin'in tehditlerini umursamadan Tayvan'ı ziyaret etmesi sonrası tansiyon yükseldi. Bölgede ABD'nin varlığından rahatsız olduğunu açık bir şekilde dile getiren Çin, Tayvan'ı karadan ve denizden ablukaya aldı. Yayınlanan bir harita ise durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin ile ABD arasında gerilime yol açan Tayvan ziyaretini gerçekleştirdi. Tayvan ordusu, Pelosi'nin uçağı Taipe'ye doğru uçarken Tayvan ordusu teyakkuz durumu ilan etti. Çin, Tayvan Boğazı üzerindeki hava sahasını sivil uçuşlara kapattığını duyurdu ve hem savaş uçaklarını hem de savaş gemilerini bölgeye gönderdi. Bununla birlikte Japonya'daki ABD üssünden kalkan 8 savaş jeti, Pelosi'nin uçağını korumak üzere havalandı.

Çin gözünü kararttı! Tayvan'ı dört bir yandan ablukaya aldıkları harita basına sızdıNancy Pelosi'nin uçaktan indiği an.

25 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI

Kritik ziyaret öncesi harp logosuyla Singapur'dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde hareket eden ABD'nin Ronald Reagan savaş gemisi de Tayvan'ın güneydoğusuna ulaştıktan sonra Pelosi'nin uçağı, Taipei'deki Songşan Havalimanına indi. Çin'in daha önce "vururuz" diye tehdit ettiği Pelosi, böylece 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu.

Çin gözünü kararttı! Tayvan'ı dört bir yandan ablukaya aldıkları harita basına sızdı

BİLDİRİ YAYINLADILAR

Nancy Pelosi ve kongre heyeti üyeleri Tayvan'a vardıklarında bir bildiri yayınladı. Pelosi'nin Twitter hesabından da paylaştığı bildiride, "Ziyaret, ABD'nin Tayvan'ın demokrasisini destekleme konusundaki sarsılmaz taahhüdünü onurlandırdı" ifadeleri kullanıldı.

Çin gözünü kararttı! Tayvan'ı dört bir yandan ablukaya aldıkları harita basına sızdı

ADA ABLUKA ALTINA ALINDI

Çin ordusu, Tayvan etrafında üç gün sürecek tatbikatına bugün başladı. Çin ve Tayvan arasındaki Tayvan Boğazı, uluslararası medya tarafından dünyanın en tehlikeli noktası olarak tanımlanıyor. Adanın çevresindeki Çin tatbikatları, Tayvan'ın tamamen abluka altına alınması anlamına geliyor.

Çin gözünü kararttı! Tayvan'ı dört bir yandan ablukaya aldıkları harita basına sızdı

BBC, Çin ordusunun halihazırda adayı hava ve deniz ablukasıyla çevrelediğini bildiriyor. BBC'nin Çin muhabiri Stephen McDonell, resmi medya tarafından yayınlanan tatbikat haritasını sosyal medya hesabından retweet etti. Pekin yönetimi, tatbikat bölgelerine herhangi bir yabancı uçak veya geminin girmemesini istiyor.

TANKLARI PLAJLARA KONUŞLANDIRDILAR

Dün, Nancy Pelosi'nin Malezya ziyaretinin ardından askeri uçakla Tayvan'a ilerlemesi Çin ordusunu alarma geçirdi. Ülkenin Tayvan'a yakın plajlarına tank birlikleri konuşlandırılırken, bölgede aralıksız savaş uçakları uçuruldu. Bazı analistler ise adanın her an bombalanma ihtimali bulunduğunu ve Pelosi'nin can güvenliğinin tehlikede olduğunu aktardı.

Çin gözünü kararttı! Tayvan'ı dört bir yandan ablukaya aldıkları harita basına sızdı

ÇİN HÜKÜMETİNDEN "SAVAŞ" TEHDİDİ

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için sert tedbirler alacağını ve Çin ordusunun Pelosi'nin ziyaretini ''oturup izlemeyeceğini" belirtti. Lijian açıklamasının devamında, "Her tür ihtimale karşı hazırlıklıyız. Buna cesaret ederlerse ne yapacağımızı bekleyip görsünler" değerlendirmesinde bulundu.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Dünya

Tayvan Haberler

500

Yorumlar (4)

Rahim Çalış :

BİR ÜLKE ŞU AMERİKAYI HARİTADAN SİLSİNDE HANGİ ÜLKE OLDUĞU MÜHİM DEĞİL DÖKTÜKLERİ KAN ÖTEKİ TÜRLÜ DURMUCAK

23
6
yanıtYanıtla
Hakan Arslanoglu:

Haber fotoğrafında ki Çin'li askerlerin hepsi bir biriyle tıpa tıp aynı çok benziyorlar. İçlerinde Chen Yang olacak 2002/4 tertip hangisi acaba..

18
9
yanıtYanıtla
Umit Cetin:

doğu türkistan özgürlüğü için çinlilere gereken dersi vermemiz lazım

7
6
yanıtYanıtla
Tornaci Cabbar:

Ukranyadaki Dikis Tuttu Rusya Savasa Savasa Ukranyayla Bi Hal Oldu Adamlar Vurdukca Ukranya Askeri Vede Mühümatti Bitmek Tükkenmek Bilmiyo SIRA Cinle Komus ülkeleri Biaraya Tutusturup Oradanda Arkasina Bakmadan Kacmak ABDnin En iyi Becerdigi is

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title