Haberler

    Burundili Mültecilere Ateş Açıldı: En Az 30 Ölü

    Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, Burundili mültecilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 37 kişi hayatını kaybetti, en az 120 kişi de yaralandı.

    Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, Burundili mültecilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 37 kişi hayatını kaybetti, en az 120 kişi de yaralandı.

    Olay Kamanyola kentinde, Burundili dört mültecinin sınır dışı edilmesiyle başlayan protesto gösterisinde meydana geldi.

    Yerel makamlar ateş açılanların göçmen değil, ulusal istihbarat ofisine saldıran silahlı grup olduğunu savundu. Fakat Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada çatışamaya kurban gidenlerin Burundili mülteciler olduğu doğrulandı. BM, olayın aydınlatılması için soruşturma başlatılmasını talep etti.

    Görgü tanıklarından biri Kongo hükümetinin bu ölümlere göz yumduğunu söylüyor. Kendi de Burundili bir mülteci olan Jimmy Nemeyimana ülkelerine geri dönmek istememeleri halinde ölümle tehdit edildiklerini söylüyor: "Durum içler acısı. Yakınlarımız sanki birer canavarmış gibi öldürülüyor ve hükümet sesini çıkarmıyor. Bu ölümleri nasıl izah edecekler. Eğer Burundi'ye geri dönmek istemezsek bizi öldürmekle tehdit ediyorlar. Adalet yerini bulsun."

    Çatışmanın çıktığı Kamanyola kentinde 2 binden fazla Burundili mülteci yaşıyor.

    Burundi Devlet Başkanı Nkurunziza'nın görevini üçüncü döneme taşıma planları şiddet olaylarına yol açınca, iki buçuk yıl içinde en az 400 bin kişi komşu ülkelere sığınmıştı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne kaçanların sayısı 40 bin civarında.

    Auteur:

    Tags: Gepost: 17 september 2017

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Birleşmiş Milletler Burundi Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title