Haberler

Brookings Enstitüsü Türkiye Uzmanı: Türk-Amerikan İlişkilerin Kimyası Radikal Biçimde Değişti

ABD'de yönetimdeki demokratlara yakınlığı ile bilinen Brookings Enstitüsü Türkiye uzmanı Ömer Taşpınar, Hükümet-Gülen kavgasının Türk-Amerikan ilişkilerine yansımasını değerlendirirken Gezi olaylarından itibaren Türk-Amerikan ilişkilerinin "kimya, kalite, düzeyi radikal bir şekilde değiştiğini" savundu.

ABD'de yönetimdeki demokratlara yakınlığı ile bilinen Brookings Enstitüsü Türkiye uzmanı Ömer Taşpınar, Hükümet-Gülen kavgasının Türk-Amerikan ilişkilerine yansımasını değerlendirirken Gezi olaylarından itibaren Türk-Amerikan ilişkilerinin "kimya, kalite, düzeyi radikal bir şekilde değiştiğini" savundu.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Ömer Taşpınar, Türkiye'de yolsuzluk soruşturması ile ilgili olarak dile getirilen komplo iddiaları için komplo teorilerinin çocukluktan bu yana "beyinleri kazındığını" söyledi.

Ömer Taşpınar'a göre Gezi Parkı olaylarından itibaren Türk-Amerikan ilişkilerinin "kimyası, kalitesi, düzeyi radikal bir şekilde" değişti. National War College öğretim üyesi de olan Taşpınar, "Amerika'nın gözünde Erdoğan'ın bir lider olarak güvenilirliği oldukça azalmış durumda" diye düşünüyor.

-"ERDOĞAN BİR BAKIMA, BİRAZ SERSERİ MAYIN GİBİ"

Gezi olaylarına verdiği tepki, Mısır'daki askeri darbeyi İsrail'e bağlaması ve son olaylarda Amerikan Büyükelçisine, İsrail ve ABD'ye karşın kullandığı söylem nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın Beyaz Saray'da ve Başkan Barack Obama'nın gözünde "sorunlu bir lider" haline geldiğini savunan Taşpınar, şu savları da dile getirdi:

"Türkiye'nin, bana göre Amerika'nın gözünde, özellikle Beyaz Saray'ın gözünde, artık gittikçe öngörülmesi zor, ne diyeceğini tahmin edilmesi zor bir liderle yönetildiği ve bu liderin, Tayyip Erdoğan'ın bir bakıma, biraz serseri mayın gibi nereye gideceğinin belli olmadığı yönünde bir algılama oluşmuş durumda. Bu da ilişkilere negatif olarak yansıyor."

-"İKİ KUTUPLU ÇATIŞMA DEMOKRATİKLEŞMEYE ZARAR VERİYOR"-

Buna karşın Taşpınar, Amerika'nın sonuçta Türkiye'nin önündeki sorunları çözmesi, daha iyi bir demokrasi haline gelmesi, Avrupa Birliği'yle bütünleşmesi ve istikrarlı hale gelmesini istediğini belirtiyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetiyle Gülen hareketi arasındaki iki kutuplu çatışmanın gitgide bir iktidar mücadelesine döndüğü uyarısında bulunan Taşpınar, bunun Türkiye'deki demokratikleşme sürecine zarar verdiğine inanıyor.

Türkiye'deki "muhalefetin güçsüzlüğü"nden dolayı Başbakan Erdoğan'ın "otoriter yapısı"na en ciddi muhalefetin Gülen cemaatinden geldiğini kaydeden Taşpınar, ancak Gülen hareketinin de "ne kadar demokratik olduğu" konusunda soru işaretleri bulunduğunu da söylüyor.

Kaynak: ANKA / Dünya

Brookings Enstitüsü Ömer Taşpınar Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title