Haberler

Beyaz Saray: İsrail, Gazze'nin kuzeyinde her gün çatışmalara 4 saat ara verecek

Güncelleme:

35 gündür Gazze Şeridi'ne insanlık dışı saldırılarını sürdüren İsrail, her gün kentin kuzeyindeki çatışmalara 4 saat ara vermeyi kabul etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, askeri operasyon yapılmayacak olan bu 4 saatlik ara, sivillerin güneye geçmeleri ve insani yardım sağlanması için kullanılacak.

Beyaz Saray, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul ettiğini bildirdi.

"İSRAL GAZZE'NİN KUZEYİNDE ÇATIŞMALARA HER GÜN 4 SAAT ARA VERECEK"

ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Filistinli sivillerin Gazze Şeridi'nin güneyine geçmeleri ve insani yardım sağlanması için her gün 4 saat boyunca Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırılara ara vereceğini duyurdu.

SÜREÇ BUGÜN BAŞLIYOR

İsrail'in bu duraklamaların zamanının başlamadan 3 saat önceden duyuracağını aktaran Kirby, "İsrailliler bize bu duraklama süresince bu bölgelerde askeri operasyon yapılmayacağını ve bu sürecin bugün başlayacağını söylediler" dedi. Filistinli sivillerin Gazze Şeridi'nin güneyine geçmeleri için iki "insani koridor" olacağını ifade eden Kirby, ABD'nin söz konusu duraklamaları doğru yönde atılmış bir adım olarak gördüğünü ve ihtiyaç duyulduğu sürece devam etmesini istediğini belirtti.

Beyaz Saray: İsrail, Gazze'nin kuzeyinde her gün çatışmalara 4 saat ara verecek

BM VE ULUSLARARASI TOPLUMDAN ATEŞKES ÇAĞRISI

Öte yandan Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş, Gazze'deki insanlık dramına dikkat çekerek Filistin halkına yardım ulaştırılması amacıyla ateşkes çağrısı yapmıştı.

PARİS'TE GAZZE KONFERANSI DÜZENLENDİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebiyle Paris'te düzenlenen "Gazze'deki Siviller için Uluslararası İnsani Konferans"a bir video mesaj gönderdi. Aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu Gazze'deki sivillerin "hiç bitmeyen kabusla" karşı karşıya kaldığını ifade eden Guterres, "Mahalleleri yıkıldı, sevdikleri öldürüldü. Tepelerine bombalar yağarken en temel ihtiyaçları olan su, gıda, elektrik ve ilaçtan mahrum bırakılıyorlar." diye konuştu.

Beyaz Saray: İsrail, Gazze'nin kuzeyinde her gün çatışmalara 4 saat ara verecekBM Genel Sekreteri Antonio Guterres

GUTERRES'TEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

Gazze'ye hayat kurtarıcı yardımın girmeye başladığını dile getiren Guterres, ancak bunu "okyanusta küçük bir damlacık" şeklinde niteleyerek, ihtiyaçların çok büyük olduğuna işaret etti. Gazze'deki sivillerin korunması ve onlara yardım sağlanması için acilen insani ateşkes sağlanması çağrısını yineleyen Guterres, uluslararası insancıl hukuka saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı operasyon düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail, 7 Ekim'den bu yana 35'i Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda olmak üzere 352'si asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail'e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Beyaz Saray: İsrail, Gazze'nin kuzeyinde her gün çatışmalara 4 saat ara verecek

GAZZE'DEKİ CAN KAYBI KORKUNÇ BOYUTLARDA

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarda 4 bin 324'ü çocuk, 2 bin 823'ü kadın olmak üzere 10 bin 569 Filistinli öldürüldü, en az 26 bin 475 kişi yaralandı. Batı Şeria ve Kudüs'te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 174 Filistinliyi öldürdü.

İSRAİL ORDUSU HASTANELERİ HEDEF ALIYOR

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

Beyaz Saray: İsrail, Gazze'nin kuzeyinde her gün çatışmalara 4 saat ara verecek

LÜBNAN SINIRI DA HAREKETLİ

İsrail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Haberler.com / Emre İliksiz - Dünya

Beyaz Saray Operasyon İsrail Gazze Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title