Haberler

Bakan Alaboyun: "Fransa'nın Acısını Çok İyi Anlayacak Bir Ülkeyiz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Uluslararası Enerji Ajansı’nın Enerji Bakanları Toplantısı’na katılmak için geldiği Paris’te, "Terörle yüz yüze gelmiş bir ülkeyiz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Uluslararası Enerji Ajansı'nın Enerji Bakanları Toplantısı'na katılmak için geldiği Paris'te, "Terörle yüz yüze gelmiş bir ülkeyiz. Acısını çok çekmiş bir ülkeyiz. O yüzden acısını çok iyi anlayacak bir ülkeyiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Enerji Bakanları Toplantısı'na katılmak için Fransa'nın başkenti Paris'e geldi. Alaboyun, Türkiye'nin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü nezdindeki temsilciliğinde açıklamalarda bulundu. Alaboyun, Antalya'da yapılan G20 Zirvesi'ni ardından Paris'e geldiğini ifade ederek, "Bugün burada Enerji Bakanlarıyla birlikte Uluslararası Enerji Ajansı'nın toplantısı için Paris'teyiz. Öncelikle Fransa'da 3 gün önce meydana gelen terör eylemini şiddetle kınıyorum. Terörle yüz yüze gelmiş bir ülkeyiz. Acısını çok çekmiş bir ülkeyiz. O yüzden acısını çok iyi anlayacak bir ülkeyiz. Fransız halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu buradan vurgulamak istiyorum. Bu süreç içinde fırsat bulursak oralara gidip çelenk koymayı da arzu ederim" dedi. Uluslararası Enerji Ajansı'nın Başkanı Fatih Birol'un başkanlığında ve ABD'nin de organizasyonuyla enerji konusunda bir toplantımız var. Yenilenebilir enerjiden, enerji verimliliğine, enerjideki teknolojik gelişmelere, Sahra altı ülkelerdeki enerjiye ulaşım konuları olmak üzere çok geniş konulara değineceğiz. Enerji artık insanlarıyla ülkeleri birbirine bağlı hale getirdi. Bağımsız ülkeler kendileri üretip kendileri tüketmiyor artık. Enerji bir yerle üretiliyor farklı ülkelerde de tüketiliyor. Bu ekonomik birlikteliği meydana getirdi" ifadelerini kullandı. Çok kapsamlı görüşmeler olacak. Enerji Bakanlarının birbirleriyle kaynaşması, iletişimi açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"DOĞALGAZDAN, KÖMÜRDEN VAZGEÇEBİLECEK DURUMUNDA DEĞİLİZ"

BM İklim değişikliği ile ilgili Paris'te toplantı yapılacağını bildiren Bakan Alaboyun, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "İklim konusu enerji ile doğrudan ilişkili bir konu Çünkü, nerden bakarsanız küresel ısınmasının nerdeyse yarısına yakına özellikle kömür ve kömüre dayalı, doğalgaza dayalı termik santralların üretmiş olduğu karbondioksitten meydana geliyor. Ama şuan için ne doğalgazdan ne kömürden vazgeçebilecek durumunda değiliz dünya olarak. Çünkü alternatif enerji kaynaklarımız hem sınırlı hem de pahalı. Dolayısıyla belli bir süre daha dünyanın karbon kökenli yakıtlarla devam etmesi gerekiyor. Bununla ilgili geniş konuşmalar, görüşmeler, tartışmalar olacak, fikir değişiklikler olacak. Yeni gelişen teknolojileri göreceğiz. Özellikle clean coal teknoloji dediğimiz temiz kömürün yakılabilmesiyle ilgili. Yenilebilir enerjideki fiyat düşüşleri belki bu konudaki yatırımı hızlandıracak. Bu anlamda da petrol fiyatlarının düşük olmasıyla nedeniyle biraz daha teknoloji gerektiren yenilenebilir enerjiye olan yatırımlarda da bir geri adım atma veya onları öteleme gibi bir takım şeyler olmasını da bekliyoruz. İnşallah buradan güzel sonuçlar çıkar" - PARİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Ali Rıza Alaboyun Türkiye Fransa Paris Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title