Haberler
BBC

Azerbaycan ve Ermenistan İlişkileri Normalleştirme Yönünde Hareket Ediyor

Güncelleme:

Azerbaycan ve Ermenistan, ilişkileri normalleştirme yönünde hareket edeceklerini ve Dağlık Karabağ'daki çatışmalar sırasında alınan esirleri takas edeceklerini açıkladı. İki komşu, tartışmalı bölge nedeniyle onlarca yıldır çatışmalı durumda. Perşembe gecesi yayınlanan ortak bildiride iki ülke, 'uzun zamandır beklenen barış' için 'tarihi bir şans' gördüklerini söyledi. Her iki ülke, yıl sonuna kadar bir barış anlaşması imzalamayı umduklarını söyledi. İki ülke, birbirlerinin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde bir barış anlaşması imzalamak için çalışacaklarını söylüyor. 'İyi niyet göstergesi' olarak Bakü 32 Ermeni askerini, Erivan ise iki Azerbaycan askerini serbest bırakacak. Diğer adımlar arasında Ermenistan'ın kendi adaylığını geri çekerek Azerbaycan'ın COP29 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapma teklifine destek vermesi yer alıyor. Azerbaycan da, Ermenistan'ın iklim müzakereleriyle bağlantılı bölgesel bir gruba adaylığını desteklemeyi kabul etti. İki ülke ayrıca uluslararası topluma çabalarını destekleme çağrısında bulundu.

Azerbaycan ve Ermenistan, ilişkileri normalleştirme yönünde hareket edeceklerini ve Dağlık Karabağ'daki çatışmalar sırasında alınan esirleri takas edeceklerini açıkladı.

İki komşu, tartışmalı bölge nedeniyle onlarca yıldır çatışmalı durumda.

Perşembe gecesi yayınlanan ortak bildiride iki ülke, "uzun zamandır beklenen barış" için "tarihi bir şans" gördüklerini söyledi.

Her iki ülke, yıl sonuna kadar bir barış anlaşması imzalamayı umduklarını söyledi.

İki ülke, birbirlerinin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde bir barış anlaşması imzalamak için çalışacaklarını söylüyor.

“İyi niyet göstergesi" olarak Bakü 32 Ermeni askerini, Erivan ise iki Azerbaycan askerini serbest bırakacak.

Diğer adımlar arasında Ermenistan'ın kendi adaylığını geri çekerek Azerbaycan'ın COP29 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapma teklifine destek vermesi yer alıyor. Azerbaycan da, Ermenistan'ın iklim müzakereleriyle bağlantılı bölgesel bir gruba adaylığını desteklemeyi kabul etti.

İki ülke ayrıca uluslararası topluma çabalarını destekleme çağrısında bulundu.

Anlaşmaya giden süreçte neler yaşandı?

Anlaşmaya, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın ekipleri ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ekipleri arasında yapılan görüşmelerde varıldı.

Aliyev ve Paşinyan, normalleşme görüşmeleri için AB, ABD ve Rusya'nın arabuluculuğunda birçok kez bir araya geldi.

Azerbaycan'ın Batılı ülkelerin önyargılı olduğu iddiasıyla ABD ve İspanya'daki müzakerelere katılmayı reddetmesinin ardından müzakereler son aylarda durmuştu. İki ülke Ekim ayı sonunda İran'da yeniden görüşmelere başlamıştı.

Kafkasya’daki komşu ülkeler, Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle onlarca yıldır süren bir çatışmanın içinde.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2020’de 44 gün süren savaşın ardından Azerbaycan, 1994’ten beri Ermenistan işgali altında bulunan topraklarını geri almıştı.

Aynı savaşın sonucunda Azerbaycan’a bağlı olan fakat içinde yaşayan Ermenilerin bağımsızlık ilan ettiği Dağlık Karabağ bölgesinin de bir kısmı Azerbaycan kontrolüne girmişti.

Azerbaycan bu yıl da Dağlık Karabağ’ın geri kalan kısmını kontrol altına almış, bölgede yaşayan yaklaşık 120 bin Ermeni evlerini terk ederek Ermenistan’a göçmüştü.

Eylül ayındaki bu gelişmenin ardından iki ülke, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra uluslararası toplumun tanıdığı uluslararası sınırlarına geri dönmüştü.

Bunun üzerine Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı bir barış anlaşması imzalanması gündeme gelmişti.

Uluslararası toplumda bu adım nasıl karşılandı?

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bu adımı "Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinde büyük bir atılım" olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bu taahhüt, taraflar barış anlaşmasını nihayete erdirmek ve ilişkileri normalleştirmek için çalışırken, güven artırıcı önemli bir adımı temsil ediyor" dedi.

BBC

Dağlık Karabağ Ermenistan Azerbaycan Karabağ Erivan Bakü Diplomasi Uluslararası İlişkiler Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title