Haberler
BBC

Amazon kabilesi tarafından göğsünden okla vurulan Brezilyalı yetkili yaşamını yitirdi

Güncelleme:

Brezilya'nın kuzeybatısındaki Rondonia eyaletinde, yerlilerin korunması için yürüttüğü çalışmalarla tanınan bir devlet yetkilisi, bir Amazon kabilesi tarafından göğsünden okla vurularak yaşamını yitirdi.

Brezilya'nın kuzeybatısındaki Rondonia eyaletinde, yerlilerin korunması için yürüttüğü çalışmalarla tanınan bir devlet yetkilisi, bir Amazon kabilesi tarafından göğsünden okla vurularak yaşamını yitirdi.

2019'da popülist Jair Bolsonaro'nun iktidara gelmesinden sonra tüm yerli gruplar gibi toprakları tehdit altına giren ve dış dünyayla bağlantısı olmayan Cautario Nehri kabilesi üyelerinin, aralarında 56 yaşındaki Rieli Franciscato'nun da bulunduğu ziyaretçileri 'düşman' sandığı tahmin ediliyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre, yerlilerden sorumlu bakanlıkta uzman olarak çalışan Franciscato Çarşamba günü polis korumasında inceleme amaçlı olarak bölgeye gitti.

Kabile üyelerinin ok atışına başlamasından sonra Franciscato bir aracın arkasına saklandı ancak kalbinin hemen üstünden vuruldu.

'Oku göğsünden çıkarıp koşmaya başladı'

Bir polis memuru Franciscato'nun oku göğsünden çıkardığını belirterek "Oku çıkardıktan sonra çığlıklar atarak 50 metre kadar koştu sonra da yere yığıldı" dedi.

Olaya tanık olan Gabriel Uchida adlı bir gazeteci de "Normalde barışçıl bir kabile olarak biliniyorlar. Ama bu kez beş okçu vardı" diye konuştu.

Amazon yerlilerinin korunması için çalışmalar yürüten ve 1980'lerde Franciscato'nun çabalarıyla kurulan Kaninde adlı sivil toplum kuruluşu kabilenin dışarıdan gelenlerin dost mu düşman mı olduğunu bilecek kapasitesi olmadığını belirtti.

Yerli halkların liderleri, Amazon'u tarım ve madenciliğe açma vaadinde bulunan Bolsonaro'nun iktidara gelmesinden sonra ata topraklarına yönelik saldırıların arttığını söylüyor.





Bu liderler, Bolsonaro'nun politikalarının tarım arazisi açmak ya da madencilik yapmak için ormanlarını yok eden grupları cesaretlendirdiğini savunuyor.

Çevreci gruplar, Bolsonaro'unun Franciscato'nun çalıştığı daire ve yerlilerin korunması için çaba yürüten diğer kurumların bütçesini kestiği ve Amazon'un ormansızlaşmasına göz yumduğunu belirtiyor.

Dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon'da dış dünyayla bağlantısı olmayan yüz kadar kabile yaşıyor.

BBC

Amazon Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (2)

Sümsüklü:

Hepsi çıplak Adem babamız da çıplak miydi? Namaz kılar miydi? Kılıyor ise çıplak namazı kabul oldu mu Havva anamız tesettürlü müydü? Çarşaflı miydi?

0
0
yanıtYanıtla
Tarikat Bişeysi:

Şimdi imamlar cevap versin bunların kadınları başı açık geziyor cehennemde 500 sene yanacaklar mı her saç teli için?

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title