Haberler

Acil toplanan BMGK'de İran-İsrail tartışması: Batı ülkesine yapılsa intikamdan bahsedersiniz

Güncelleme:

Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in çağrısıyla acil olarak toplandı. Büyük tartışmalara sahne olan toplantıda ABD, İngiltere ve Fransa, saldırıların karşılıksız kalmaması gerektiğini savunurken Rusya ve Çin ise İran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıya neden tepki gösterilmediğini gündeme getirdi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi, "Eğer bir Batı ülkesine ait diplomatik bir misyon vurulsaydı burada hemen intikamdan bahsederdiniz" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in çağrısı üzerine acil toplandı. Toplantıda Birleşmiş Milletler daimi üyesi 5 devlet arasında yaşanan gerilim dikkat çekti. ABD, İngiltere ve Fransa İran'ı kınayıp İsrail'e destek verirken, Rusya ile Çin temsilcileri ise İsrail'in İran'ın Şam misyonunu vurmasına neden tepki gösterilmediğini sorguladı.

ABD'DEN İRAN ÇAĞRISI

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İran'ı kınayarak başladığı konuşmasında, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik bir adım atması gerektiğini savundu.

"TAHRAN SORUMLU TUTULMALI"

Wood, " İran'ın pervasız davranışları sadece İsrail halkına değil, bölgedeki Ürdün ve Irak gibi BM üyesi diğer ülke halklarına da tehdit teşkil etmektedir. Güvenlik Konseyi İran'ın eylemlerinin karşılıksız kalmaması için bir yükümlülüğe sahiptir." dedi. İran'ın Hizbullah ve Husiler gibi bölgedeki bağlı unsurlarını kullanarak uluslararası güvenliği tehdit ettiğini savunan Wood, İran'ın bölgede tansiyonu artıran eylemlerinin yakından takip edilmesi ve BMGK nezdinde İran'ın sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti.

Acil toplanan BMGK'de İran-İsrail tartışması: Batı ülkesine yapılsa intikamdan bahsedersiniz

İNGİLTERE VE FRANSA'DAN İSRAİL'E DESTEK

Daha sonra söz alan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da İran'ı İsrail'e yönelik saldırıları nedeniyle kınadı ve Tahran'ın bu saldırılar dolayısıyla sorumlu tutulması gerektiğini savundu. Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere da İsrail'e desteklerinin tam olduğunu ve İran'ı şiddetle kınadıklarını belirtti. Fransız temsilci, BMGK nezdinde İran'ın sorumlu tutulması için çaba göstereceklerini ifade etti.

Acil toplanan BMGK'de İran-İsrail tartışması: Batı ülkesine yapılsa intikamdan bahsedersiniz

RUSYA'DAN ŞAM SALDIRISINA ATIF

Diğer yandan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise İsrail'in önceki hafta Şam'da hedef aldığı İran'ın diplomatik misyonu ile ilgili konuyu gündeme getirdi. Nebenzia, herhangi bir ülkenin diplomatik misyonunun vurulmasının ilgili uluslararası anlaşmaların açık ihlali olduğunu, ancak bu konuyu BMGK'de gündeme getirdiklerinde kınama kararının ABD, İngiltere ve Fransa tarafından engellendiğini hatırlattı.

Acil toplanan BMGK'de İran-İsrail tartışması: Batı ülkesine yapılsa intikamdan bahsedersiniz

"BATIYA YAPILSA İNTİKAMDAN BAHSEDERDİNİZ"

Nebenzia, "Şu an gördüğümüz sonuç şudur, diplomatik bir misyona yönelik bir saldırı uluslararası hukuka göre 'casus belli' (savaş nedeni) sayılır. Eğer bir Batı ülkesine ait diplomatik bir misyon vurulsaydı burada hemen intikamdan bahsederdiniz." şeklinde konuştu. BMGK'nin İran ve İsrail'e yaptığı muamelede çifte standart uyguladığını savunan Nebenzia, İran'ın meşru müdafaa yaptığı görüşünü dile getirdi.

Acil toplanan BMGK'de İran-İsrail tartışması: Batı ülkesine yapılsa intikamdan bahsedersiniz

ÇİN: İSRAİL'İN SALDIRISI HUKUKUN AÇIK İHLALİ

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun da İsrail'in İran diplomatik misyonuna yönelik saldırısının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu savundu ve İran'ın karşı saldırısının ise "bölgede tansiyonun artması" noktasında endişe verici olduğunu ifade etti.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Dünya

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İsrail İran Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (20)

Mengele:

Burada dürüst olan Cin ve Rusya var görüldügü gibi

433
9
yanıtYanıtla
Mutlu Can:

Bu dürüstlük değil çıkar,

yanıt20
yanıt42
İDO BEY:

Bizde İsrail ve tasmasını tutanları lanetliyoruz gazze ve iranın Müslüman ülkelerin yanındayız ve desdekliyoruz.

yanıt73
yanıt2
haksız mıyım:

Ülkeler kendi içinde milli birlik ve beraberliği saglamadikca, ekonomik ve askerî olarak güçlü olmadıkça BM den falan fayda gelmez. O nedenle belki bireysel ekonomik sorunlarımız var ama bu bölgede hayatta kalmak için askeri açıdan ve devletin ekonomisi açısından güçlü olmak adına hükümet gereğini yapıyor. Milletin bunu görmesi lazım

114
23
yanıtYanıtla
Mutlu Can:

Maaş kaç lira

yanıt22
yanıt83
haksız mıyım:

Mutluya...sizin gibi hayatı sadece yeme içme ve üreme olarak gördüğümüzü sanmayın. Maaş ya da çıkar için oy veren sizsiniz. Biz devletimiz varolsun ümmet huzur bulsun başka amacımız yok

yanıt86
yanıt25
Musti40 :

Mutlu: Birde her konuda cebinizi düşünmeyin be kardeşim. Türkiyede açlıktan ölen varmı? Maaş maaş maaş bunaldık iyice baydı bu maaş konusu .

yanıt67
yanıt23
Musti40 :

Çok haklısın, Askeri olarak ne kadar harcama yapsak azdır! Bu zamanda Önce vatan güvenliği gelir!

yanıt71
yanıt9
mahmut süt:

helal olsun Rusya

58
3
yanıtYanıtla
Ali Tezel:

Bu ülkelerin markalarını kullanan vatan hainidir.

45
13
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title