Haberler

Dünya ve Türkiye Afet Raporu

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ersoy tarafından hazırlanan, "Dünya ve Türkiye Afet Raporu"na göre, yılın ilk yarısında dünyada, 854 deprem meydana geldi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ersoy tarafından hazırlanan, "Dünya ve Türkiye Afet Raporu"na göre, yılın ilk yarısında dünyada 854 deprem meydana geldi.

YTÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ersoy tarafından hazırlanan raporun, bu yılın altı ayını kapsayan bölümü tamamlandı.

İlk bölümü 24 sayfadan oluşan raporda, dünyada ve Türkiye'de meydana gelen depremler, volkanik olaylar, kütle hareketleri, su baskınları, aşırı soğuk hava akımları, siklon, tayfun ve kasırgalar, hortumlara kadar pekçok doğal afet hakkında detaylı değerlendirmeler yer aldı.

Rapora göre, yerküre altı ayda 854 kez sallandı. Bu sürede dünya genelinde doğal afetlerde 2 bin 700 kişi hayatını kaybetti, afetlerin ekonomik tablosu ise 42 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Raporda, şu bilgilere yer verildi:

"Yılın ilk 6 aylık döneminde meydana gelen depremler, son 10 yıllık periyodun altında kaldı. Belirtilen sürede 854 deprem meydana gelirken, 6'dan büyük deprem sayısı 80 oldu. USGS verilerine göre, 5.0 ile  5.9 arası yaklaşık 775 deprem kaydedildi. 7.0 ile 7.9 arası deprem sayısı ise 7 olarak gerçekleşti. Aynı zaman diliminde dünya genelinde 8.0'dan büyük sadece bir deprem meydana geldi."

-"Türkiye, hortum olaylarında Avrupa'da üçüncü oldu"

Yerkürede gerçekleşen hortum vakalarına da yer verilen raporda, bu yıl Türkiye önemli bir yer tuttu.

Dünyada en çok hortumun yaşandığı yerlerin ABD, Bangladeş ve Doğu Hindistan olduğu belirtilen raporda, Avrupa'da 34 ülkede, 126 hortumun kaydedildiği bilgisine yer verildi.

Türkiye'nin son birkaç yıla kadar pek alışık olmadığı hortum vakalarının da bu yıl kendini hissettirdiği belirtilen raporda, Avrupa'da en çok hortumun kaydedildiği ülkenin İtalya olduğu, burayı, Fransa ve Türkiye'nin takip ettiği bildirildi. Rusya'da ise altı ayda 17 hortumun meydana geldiği ifade edildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Yıldız Teknik Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title