Haberler

Dünya Ticareti İçin Dev Anlaşma İmzalandı

Güncelleme:

Dünya ticaretinin yüzde 40'ını kapsayacak Transpasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşması, uzun süren tartışmaların ardından 12 ülke tarafından imzalandı.

Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan, aralarında ABD ve Japonya'nın da bulunduğu 12 ülke ticaret engellerini kaldıran ve uluslararası ticarette ortak kurallar belirleyen TPP anlaşması, beş yılı aşan hararetli müzakerelerin ardından ABD'nin Atlanta kentinde bugün imzalandı. ABD, Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur, Vietnam ve Japonya'nın ticaret bakanları, ortaklığa üye ülke arasında ticaret bariyerlerinin azaltılması ve ortak standartlar belirlenmesi konusunda uzlaşı sağladı.

PARLEMENTOLAR TARAFINDAN ONAYLANACAK

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için ise tüm katılımcı ülkelerin parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor. Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP), ABD Başkanı Barack Obama için de Kongre'nin onay vermesi durumunda döneminin en büyük başarılarından birisi olarak kayda geçecek.

DÜNYA EKONOMİSİNİN YÜZDE 40'INI İLGİLENDİRİYOR

Dünya ekonomisinin yüzde 40'ını kapsayan TPP ortaklığı, 12 ülke arasında ticaret bariyerlerinin azaltılmasıyla "yeni bir ekonomik blok" yaratma potansiyeli taşıyor. Gelişmenin aynı zamanda, endüstrileri yeniden şekillendirebileceği ve peynir fiyatından, kanser tedavilerinin ücretlerine kadar ekonomide birçok alanı doğrudan etkileyebileceğine dikkat çekiliyor.

ÇOK TARTIŞILDI

TPP anlaşması, ortaklığı oluşturan 12 ülke arasında hararetli tartışmalara neden olmuştu. Yaklaşık beş yıldır devam eden gizli görüşmelerde müzakere edilen anlaşma Meksikalı otomobil işçilerinden Kanadalı süt ürünleri üreticilerine kadar farklı grupların çıkarlarına yarattığı tehditleri dolayısıyla birçok defa ihtilaf yaratan tartışmalara yol açmıştı.

KARŞI ÇIKANDA VAR DESTEKLEYENDE

Anlaşmayı destekleyenler, katılımcı ülkelerin ticaret bariyerlerinin azaltılması sayesinde milyarlarca dolar gelir elde edebileceğini savunurken, karşı çıkanlar ise müzakerelerin beş yıldır gizli formatta yürütülmesini eleştiriyor ve anlaşma ile birçok şirketin çıkarlarının zarar görebileceğini belirtiyordu. (Kaynak:Hürriyet)


Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Pasifik Okyanusu Avustralya Atlanta Japonya Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title