Haberler

Dünya Sarıkamış'ı Nat Geo'da Bozayıların Gözünden İzleyecek

Güncelleme:

National Geographic Channel Türkiye ilk doğa yaşam belgeseli projesini, Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile birlikte hayata geçirdi.

National Geographic Channel Türkiye ilk doğa yaşam belgeseli projesini, Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile birlikte hayata geçirdi. "Bozayının İzinde: Sarıkamış" belgeselinin ilk gösterimi 22 Aralık Pazar günü Bosch Ev Aletleri sponsorluğunda Nat Geo'da yapılacak. Belgesel, Türkiye gösteriminin ardından tüm dünyada Nat Geo Wild kanalında yayınlanacak. Gerçekleştirdiği ilklerle anılan belgeselin en önemli başarılarından biri de, Türkiye'den Kafkaslar'a uzanacak Türkiye'nin ilk "Yaban Hayat Koridoru" projesini de dünyaya tanıtıyor olması.

Bozayının İzinde: Sarıkamış, Türkiye'de yaban hayata ilişkin çekilen ilk National Geographic Channel belgeseli olma özelliğini taşıyor. Projenin liderliğini yürüten isim olan ilk Türk National Geographic kaşifi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, National Geographic Channel ve Türkiye'nin buluştuğu projede anlamlı bir rol üstleniyor. Çekimleri Kars Sarıkamış ormanlarında tamamlanan belgesel, Nat Geo sayesinde Türkiye'nin yanı sıra dünyada 140 ülkede yaklaşık 140 milyon kişiye ulaşarak Sarıkamış'taki yaban hayatını bozayıların gözünden aktaracak.

Türkiye'de bozayılar konusunda yapılmış en kapsamlı araştırma çalışmasının belgeselleştirilmesi sayesinde, ülkemizin en büyük memeli kara hayvanı olan bozayıların ekolojilerine, daha etkin korunmalarına ve insan - yaban hayat çatışmasının azaltılmasına ilişkin önemli bilgilere ulaşıldı. National Geographic Channel Türkiye tarafından çekilen belgeselin sunduğu veriler ışığında Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu tarafından projelendirilen Türkiye'nin ilk "Yaban Hayat Koridoru" projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın desteğini aldı. Bakanlık tarafından Sarıkamış ve Kafkas ormanları arasına 162 kilometre uzunluğunda ve 28 bin 542 hektar büyüklüğünde yeni bir muhafaza ormanı oluşturmak için çalışmalara başlandı. Türkiye'nin ilk, dünyanın ise sayılı yaban hayatı koridorlarından biri olan bu yeni orman ile vahşi hayvanlar için güvenli bir göç yolu için ilk adımlar atıldı.

4 milletten 10 insan ile 6 aylık ve 20 yaş arası 11 bozayı birlikte çalıştı

KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, ilk ve tek Türk National Geographic Risk Alan Kaşifi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu liderliğinde hayata geçirilen belgeselde 10 kişilik profesyonel bir ekip ve 11 bozayı görev aldı. 5 bozayıya verici, 4 bozayıya kameralı verici takılırken 1 bozayıya sadece kamera takıldı. Böylece bozayılar bu belgeselde kameraman olarak da görev almış oldu. Çekimlerin ardından en genci 6 aylık, en yaşlısı 20 yaşında olan bozayılar sağlıklı bir şekilde doğaya geri döndü ve hayatlarına devam etti.

Bozayıların üstlerindeki "National Geographic CrittercamTM" isimli özel kameralar, onların gözünden doğal yaşamlarını izleme şansını yarattı. Projenin 4 farklı milletten oluşan ekibinde National Geographic Channel Türkiye yapım ekibi, Boğaziçi, Kafkas, Zagreb, Utah ve Zürih üniversitelerinden bilim adamları yer aldı.

National Geographic CrittercamTM ile bozayıların gözünden

Bozayının İzinde: Sarıkamış belgeseli için ekip National Geographic CrittercamTM ve GPS takip teknolojisini ilk kez birlikte kullanarak dünyada bir ilki gerçekleştirildi. National Geographic'in hayvanların üzerine yerleştirerek hayatlarını onların gözünden filme almak için kullandığı CrittercamTM isimli özel HD kamera, Türkiye'de ilk kez bu belgeselde kullanıldı. National Geographic'in Okyanus Biyoloğu Greg Marshall tarafından 1986 yılında köpekbalığı incelemeleri için tasarlanan CrittercamTM, yıllar içinde National Geographic, Marshall ve geniş bir ekibin katkıları ile daha da geliştirildi ve hala geleceğe yönelik yeni geliştirmeler üzerinde çalışılıyor. Greg Marshall, Bozayının İzinde: Sarıkamış belgeseli için bizzat Türkiye'ye gelerek belgeselin CrittercamTM ile en iyi sonuçlara ulaşması için görev aldı. Belgeselin Türkiye'deki yayın sponsorluğunu ise "Yaşam için Teknoloji" sloganıyla sadece bugünü değil, geleceğimizi de iyileştiren Doğa Dostu Teknoloji'nin mimarı Bosch Ev Aletleri üstleniyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Çağan Şekercioğlu Sarıkamış Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title