Haberler

Dünya Kadın Çiftçiler Günü

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Tarımda kadınların emeği yadsınamaz bir gerçektir.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda kadın emeğinin yadsınamaz bir gerçek olduğunu bildirdi

Bayraktar, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ekonomik ve sosyal alanda güçlendirildiğinde kadının, büyümeye, sosyal gelişmeye ve sürdürebilir kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade etti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, kadın çiftçilerin tarım iş gücünün yüzde 43'ünü oluşturduğunu belirten Bayraktar, dünya genelindeki gıdaların yarısından fazlasının kadın çiftçilerce üretildiğini kaydetti.

Tarımsal üretim ve gıda güvenliğinin sağlanmasında kadınların önemine dikkati çeken Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Büyük bir çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınlarımız, ailenin en büyük destekleyicisi, toplumun sigortasıdır. Ülkemizde tarım sektöründe istihdamın yüzde 47,2'sini oluşturan kadınlarımız, ailevi sorumluluklarının yanında yaşamın getirdiği diğer zorlukları da üstlenmektedir."

Bayraktar, kadın çiftçileri hedef alan eğitim çalışmaları kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TZOB arasında "Kadın Çiftçi Eğitim İşbirliği" protokolü imzalandığını bildirdi.

TZOB olarak kadın çiftçilere zirai kredilerde, devlet desteklerinde, projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını isteklerini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Tarımda çalışan kadın çiftçilerimizin ödemesi gereken sigorta primleri için pozitif ayırımcılık yapılmalı, prim miktarının yüzde 60'ı devlet tarafından karşılanmalıdır. Böylelikle ülkemizde tarımda çalışan kadınların üretim alanındaki gelir düşüklükleri, sosyal güvenliğini olumsuz yönde etkilenmeyecek, kadınları, eşlerinin sosyal güvenliğine bağımlı kalmaktan kurtaracaktır. Yıllardır ücretsiz aile işçisi gibi görülen kadın çiftçilerimiz de sosyal güvenlik hakkına sahiptir ve devlet tarafından desteklenmelidir."

Bayraktar, kadınların yatırım yapma ve risk alma yeteneklerini kısıtlayan ve küreselleşme karşısında dezavantajlı konumda olmalarına neden olan sorunlara da çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Bugün açıklanan işsizlik verilerine de değinen Bayraktar, tarımda sağlanan 5 milyon 194 bin istihdamın, toplam istihdamın yüzde 22,4'ünü oluşturduğunu ve tarımın genel işsizliği 2,3 puan düşürdüğünü kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Şemsi Bayraktar Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title