Haberler

Dünya Hematologlarına Türk Başkan

Uluslararası Hematoloji Derneği Başkanlığına Prof. Dr. Emin Kansu getirildi Kansu: "Şimdiye kadar bir Türk, ISH başkanlığına gelmemişti.

SİNAN ÖZMÜŞ - Prof. Dr. Emin Kansu, Uluslararası Hematoloji Derneği (International Society of Hematology- ISH) Başkanlığına seçilen ilk Türk bilim adamı oldu.

Prof. Dr. Kansu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin 1946 yılında kurulduğunu, en eski kan hastalıkları derneği olduğunu söyledi.

Derneğin dönemin ünlü bilim insanları ve hematolojiye büyük katkılar yapmış kişiler tarafından kurulduğunu dile getiren Kansu, kurucuları arasında Cerrahpaşa Hematoloji Bölüm Başkanlığını yıllarca yapan Prof. Dr. Orhan Ulutin'in de bulunduğunu bildirdi.

Derneğin 5 kıtada 192 ülkeden 4 bin 500'ü aşkın üyesi bulunduğunu vurgulayan Kansu, hem kişilerin hem de ulusal hematoloji derneklerinin ISH'ye üye olabildiğini, Türk Hematoloji Derneği'nin de kuruluşundan beri derneğe üye olduğunu kaydetti.

Tek aday olarak gösterildi

Kansu, kendisini dernekle tanıştıran kişinin 1980 yılında Orhan Ulutin olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Dernekte 34 yıla yakın çeşitli görevlerde bulundum. Sayın Ulutin ile Türkiye'yi temsil ediyordum. Her kongrenin eğitim planlamasını yapan, hangi konuların konuşulacağını ve kimlerin katılacağını belirleyen eğitim komisyonuna uzun yıllar hizmet verdim. Başkanlığa gelen süreçte derneğin her türlü idari ve bilimsel komite görevlerinde yer aldım. Çok da zevkle bunu götürdüm."

Derneğin iki yılda bir dünya kongresi düzenlediğine işaret eden Kansu, bu yıl 35. ISH Kongresi'nin Çin'in başkenti Pekin'de yapıldığını söyledi.

Kongrede başkanlık için tek aday olarak gösterildiğini ve oybirliği ile seçildiğini dile getiren Kansu, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar bir Türk ISH başkanlığına gelmemişti. Türkiye'yi temsilen, dünyayı yöneten kan hastalıkları derneğinin başında olmak gurur kaynağı. Derneğin dünyada etkinliğini daha da artırmaya çalışacağım. Dünya başkanının dengeyi çok iyi sağlaması, demokratik olması lazım. Elimden gelen özeni 4 sene boyunca göstereceğim."

Yapmayı planladığı projeler

Kansu, görev süresinde gerçekleştirmek istediği projeler bulunduğunu dile getirerek, ilk olarak iki yılda bir yapılan dünya kongrelerinin ara zamanlarını bölgesel toplantılarla doldurmak istediklerini belirtti.

Bilimin hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ettiğinin altını çizen Kansu, "Özellikle genç hematologları, yani henüz 40 yaşın altında olan, hematolojiye gönül vermiş, araştırmaya başlamış kişileri devamlı güncel bilgilerle donatmak gerekiyor" dedi.

Derneğin atıl kalan web sitesini yenileyerek aktif bir internet sitesi oluşturmayı düşündüğünü anlatan Kansu, Zambiya'daki bir hematoloğun siteye girdiği zaman en güncel bilgiye ulaşmasını arzu ettiğini söyledi.

Üye listesi yenilenecek

Üye listesini de yenileyeceklerini ifade eden, "Etik kavramına çok önem veriyoruz. Bazı ülkelerde kendi kültürüne göre yayınlarda sapma olabiliyor. Yayınlar çıktı sanılırken, çıkmadığı anlaşılıyor. Etik kurallar için bir kitapçık hazırlayacağız. Çalışma grubu oluşturacağız. Böylece "Hematoloji etik kuralları bunlardır' diyeceğiz. Ortak bir dil yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

Derneğin kongrelerden elde ettiği gelirde bir miktar azalma olduğunu belirten Kansu, kurs, sempozyum ve çalıştaylar düzenleyerek finans durumunu düzeltmek isteğini kaydetti.

Kansu, derneğin kar amacı gütmeyen bir dernek olduğunu, gelirin genç bilimcilere burs vermede kullanılacağını bildirdi.

Emin Kansu kimdir

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1970'te bitiren Kansu, ABD'de çalıştı, 1988'de profesör oldu. 1979'da TÜBİTAK Teşvik Ödülü, 1985'te Sedat Simavi Sağlık Bilimleri Ödülü, 1987'de Eczacıbaşı Bilim Ödülü ve 1997'de TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü alan Kansu, 1995 yılında Türkiye Bilimler Akademisi asli üyeliğine seçildi. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Cerrahpaşa Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title