Haberler

Dukha Türkleri'nin Masalları Kitaplaşacak

İngiltere'nin Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ragagnin ve Dukhalı kadınlar, tehlike altındaki dilin kaybolmaması için masal kitabı hazırlıyor Dr. Ragagnin: "Dukhaca'nın kaybolmaması için konuşulması ve değerinin bilinmesi gerekiyor"

DENİZ AÇIK - GÜNAY NUH - Moğolistan'ın kuzeyinde yaşayan Dukha Türkleri'nin tehlike altındaki dilinin kaybolmaması için Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Elisabetta Ragagnin ve Dukhalı kadınlar, 3 dilde masal kitabı hazırlıyor.

Türk Dil Kurumu ve Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin başkanlığını yürüten Ardahan Üniversitesi'nin iş birliğiyle gerçekleştirilen "Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı"na katılan Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Elisabetta Ragagnin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dukha'ların kullandığı dil hakkında 1997'den beri çalıştığını kaydetti.

Söz konusu dil hakkında 2011 yılında gramer kitabı çıkarttığını ifade eden Ragagnin, şöyle konuştu:

"Bu konu hakkında birçok makale yazdım. Şu anda Dukhaca'yı 200-250 kişi kullanıyor. Dukha dili, tehlike altında. Çünkü, bu dili gençler ve çocuklar kullanmıyor. 15-20 yaşındaki Dukha Türkleri, artık Moğolca'yı tercih ediyor. Dukhaca'yı biliyorlar ancak kullanmıyorlar. Bu dilin yaşaması için emek harcayan birkaç kadın var. Onlarla birlikte Dukha kültürü ve masalları hakkında iki kitap hazırlıyoruz. Moğolca, Dukhaca ve İngilizce basılacak."

-"Dukha dilinin yaşaması gerekiyor?"

Ragagnin, Dukha dilini kadınların daha çok sahiplendiğini vurguladı.

Dukha dilinde Moğolca'dan gelen kelimelerin bulunduğunu anlatan Ragagnin, "Dukhaca'nın kaybolmaması için konuşulması ve değerinin bilinmesi gerekiyor. Dukha Türkleri'nin eğitimleri Moğolca olduğundan dillerini kaybediyor. Okullarda yeteri kadar Dukhaca ders yok. Bu dilin kaybolmaması için Duhka kadınlarıyla çalışıyorum. Dukha dilinin yaşaması gerekiyor" diye konuştu. - Eskişehir

Kaynak: AA / Güncel

Moğolistan Kafkasya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title