Haberler

Döviz Rakamları ve Borsa / Dolar Yükselişini Sürdürüyor

Güncelleme:

Dolar geçtiğimiz hafta başladığı yukarı yönlü küresel hareketini bugün de devam ettirirken, kritik tarım dışı istihdam verileri öncesinde Türk Lirası karşısında yeniden 2.27 seviyesinin üzerine çıktı.

Dolar geçtiğimiz hafta başladığı yukarı yönlü küresel hareketini bugün de devam ettirirken, kritik tarım dışı istihdam verileri öncesinde Türk Lirası karşısında yeniden 2.27 seviyesinin üzerine çıktı.

yayımlanan haberinde, piyasalarda olası gelişmeler ve doların yönü üzerinde duruluyor.

En son 16 Ekim'de 2.28 seviyesini gören dolar hızlı yükselişini sürdürürken, ABD para biriminin küresel hareketlerini yansıtan dolar endeksi de 88 seviyesinin üzerine tırmanarak 2010 yılı Ocak ayından bu yana en yüksek noktadaki duruşunu sağlamlaştırdı.

Uzmanlar ve analistler dolardaki bu yükselişin küresel bir hareketlenme olduğunu ve ABD ekonomisindeki iyileşmenin yanında Rusya'da yaşanan panik havasının da etkili olduğunu dile getiriyor.

Standard Bank Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Tim Ash dolardaki bu yükselişin "ABD ekonomisinin gidişatına dair iyimserliği ve ABD'de yapılan ara dönem seçimlerinden iş yanlısı siyasetçilerin zaferle çıkmasına yatırımcıların verdiği tepkiyi yansıttığı"nı belirtti.

Ayrıca Rusya'da yaşanan gelişmelerle beraber bu ülkenin artık "Kırılgan 5'li" olarak anılan ülkeler arasın girdiğini ve buradaki yerini sağlamlaştırdığını belirten Ash, rubledeki yüzde 12'ye varan aşağı yönlü harekete dikkat çekerek ülkedeki ekonomik gelişmelerin gittikçe daha fazla sistemik endişeler doğurduğunun altını çizdi.

Öte yandan Yapı Kredi Yatırım Baş Stratejisti Murat Berk de Rusya'daki gelişmelere dikkat çekerek "Nedense çok gündeme gelmiyor ama Rusya piyasalarında yazdan beri ciddi bir rahatsızlık var. Rusya'nın aldığı tedbirler bir türlü işe yaramadığından artık bir yerde ciddi bir devalüasyon endişesi canlanabilir. Bu durum ülkeden sermaye kaçışına neden olursa diğer ülkelere de bulaşma riski var" ifadelerini kullandı.

Dolar, Türk Lirası karşısında Ocak 2014'te yükseldiği 2.32 seviyesinden Merkez Bankası'nın sert faiz artışıyla beraber tekrar düşüşe geçerken, 3 Ekim'de yeniden 2.30 seviyesine kadar çıkmıştı. Fakat analistler bu kez dolardaki artışa dair Merkez Bankası'nın yapacaklarının da sınırlı olduğunu söylüyorlar.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Diğer gelişen piyasalardaki merkez bankalarının müdahalelerinin yeterli olmaması paniği artırıyor" dedi.

"Bizim Merkez Bankası dolardaki artışa karşı şu an ekstra bir hazırlık içerisinde değil" diyen Uskuay, gelişmiş piyasalarla şu an rekabet yapmanın çok zor olduğunu ve o bölgeler kuvvetlendikçe gelişen ekonomilerin zayıflayacağını belirtti.

Ayrıca analistler bugün ABD'den TSİ 15: 30'da açıklanacak olan kritik tarım dışı istihdam verilerinin ise geçici bir etki yaratacağını ve dolardaki yukarı yönlü hareketin uzun vadeli olduğu öngörüsünde bulunuyorlar.

Son 7 ayın altısında 200,000'in üzerinde istihdam yaratan ABD ekonomisinin Ekim ayında da 200,000'den fazla istihdam yarattığı tahmin ediliyor. ADP tarafından hazırlanan özel bir rapora göre özel sektör geçtiğimiz ay 230,000 kişilik istihdam yarattı. - İstanbul

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Rusya Federasyonu Merkez Bankası Gündem Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title