Haberler

Don, Erik ve Üzüm Bağlarına Zarar Verdi

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, geçen günlerde dolu felaketi nedeniyle mahsulünü kaybeden Kemalpaşalıları ziyaret etti.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, geçen günlerde dolu felaketi nedeniyle mahsulünü kaybeden Kemalpaşalıları ziyaret etti. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray'la birlikte Bağyurdu ve Ören'de kiraz, zeytin, erik bahçeleri ve üzüm bağlarında zararı yerinde inceleyen Ali Susam, devletin konuya hızla el atması ve Kemalpaşa'nın afet bölgesi haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kemalpaşa'nın büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını söyleyen Susam, şöyle konuştu: "Şiddetli dolu yağışı ağaçlardaki meyvenin tamamına yakınını mahvetti. Tarım İl Müdürlüğünden ekipler hasar tespiti yapıyor ama zarar gören kirazın piyasa değerinin 150 milyon, toplam zararın 250 milyona yakın olabileceği tahmin ediliyor. Tarım ürünlerinde girdi maliyetleri sürekli artarken ürün fiyatları hep aynı kaldığı için kazancı olmayan bir iş noktasına geliyor. Zaten her yıla borçlu başlayan, geçimini güçlükle yapabilen çiftçinin böyle bir zararı tek başına göğüslemesinin imkanı yok. Kamu kaynakları harekete geçirilmelidir."

"AĞIR BİR DARBE ALACAK"

Kemalpaşalı üreticinin büyük bölümünün hem bankalara hem de esnafa borçlu olduğunu hatırlatan Susam, şunları söyledi: "Gübreci, ilaççı hatta bakkal ve kasap bile çiftçiye hasatta ödemek üzere veresiye ürün verir. Bu yıl büyük ölçüde hasat yapılamayacağı için eğer devlet olaya müdahale etmezse, Kemalpaşa ekonomisi ağır darbe alacaktır. Gün suçlu arama, çiftçiye 'Sigorta yaptırsaydın' diyerek akıl verme günü değildir. Devlet baba, babalık vazifesini yapmalı, çiftçiyi bu durumdan kurtarmalıdır."

"TARSİM BUNUN İÇİN KURULDU"

Tarım ürünlerini sigortalayan TARSİM'in çiftçinin ihtiyacını tam olarak karşılayamadığını öne süren Susam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sigortanın kapsamı sadece ürünün meyve aşamasını kapsadığı için çiftçi açısından dar kalıyor. Çiftçi hem prim yatırıp hem de hasarı karşılanmadığı için TARSİM'den uzak duruyor. Oysa bu primin yarısını devlet yatırıyor. TARSİM, herhangi bir sigorta şirketi gibi düşünmemeli. Kar amacı gütmeden, çiftçinin derdine ilaç olmak amacıyla hareket etmelidir."

"SOMUT ÖNERİLERİMİZ VAR"

Önümüzdeki hafta konuyu Meclis gündemine de getirmeyi planladığını söyleyen Susam, sözlerine şöyle devam etti: "Bu konuda somut önerilerimiz var. Öncelikle bölge afet alanı ilan edilerek çiftçinin devlete olan vergi, Bağ-Kur gibi bütün borçları bir yıl ertelenmelidir. İkinci olarak bu yıl sigorta yapılması için TARSİM'e 21 Şubat'a kadar başvuru yapılması, önümüzdeki aylarda da primin yatırılması gerekiyor. Bu yıla ve Kemalpaşa'ya mahsus olarak başvuruya imkan tanınırsa hem çiftçinin zararı tazmin edilir hem de TARSİM'e karşı güven duymaya başlar. Türkiye genelinde olduğu gibi Kemalpaşa'da da bankalara borcu olmayan çiftçi yok. Tarım topraklarının neredeyse üçte ikisi çeşitli bankalara ipotekli durumda. Çiftçiyi bu zor durumunda kendi kaderiyle, bankaların insafına bırakmak doğru değildir. Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifi vasıtasıyla düşük faizli ve uzun vadeli özel bir kredi hazırlanmalıdır. Çiftçilerin özel bankalara borçlarını ödemesi kolaylaştırılmalıdır." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kemalpaşa Bağyurdu İzmir Ören Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title