Haberler

Domuz Kapanından Kurtulan Ayıya Özel Tedavi

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi, 13 gün önce domuz kapanına yakalanınca yaralanan 2.5 yaşındaki ayıyı kurtarmak için özel tedavi yöntemi uygulamaya başladı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi, 13 gün önce domuz kapanına yakalanınca yaralanan 2.5 yaşındaki ayıyı kurtarmak için özel tedavi yöntemi uygulamaya başladı. Veteriner Fakültesi Havyan Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Cihan, hayvanın sağlığına kavuşması için özel tedavi uyguladıklarını kendisini ise özel meyve ve bal ile beslediklerini açıkladı.

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Çırpılar Köyü'nde, köylüler, tarlada kurdukları kapanda 2.5 yaşındaki genç ayının yakalandığını görünce Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3'ncü Bölge Müdürlüğü görevlilerine haber verdi. Kurtarılan ayı, 21 Eylül'de UÜ Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirilerek tedavi altına alındı. Göğsünden ciddi yaralanan ve durumu ağır olan ayıyı özenle tedavi ettiklerini belirten UÜ Veteriner Fakültesi Havyan Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Cihan, hayvana cerrahi  anabilim dalının ilk müdahaleyi gerçekleştirdiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2'nci Bölge Müdürlüğü ile de işbirliği içinde olduklarını ifade eden Cihan, şöyle dedi:

"Domuz kapanı hareket ettikçe kıstırılan ayıyı sıkıştıran bir yapıya sahip. Ayının göğsünde ciddi bir yaralanma var. Bu tür tuzaklar bütün hayvanlar için risk teşkil ediyor. Hayvanların ciddi yaralanmayacağı kapanlar da var. Bu kadar ciddi yaralanmadan kurtulabilirler. En büyük önlem doğalarının korunması. Doğalarının içine ne kadar çok girer, habitatlarını yok edersek, vahşi hayvanlarda yemek bulmak için insanların ekinlerine, tarlalarına girmek zorunda kalıyorlar. Kendi bulundukları ortamda beslenemez hale geliyorlar. ve kapana yakalanmaları ile son buluyor. Vahşi hayvanların kendi doğalarında beslenme imkanını sunmalıyız."

Yrd.Doç. Dr. Cihan, annesinden yeni ayrıldığını tahmin ettikleri genç ayının 38 kilo olduğunu, belirgin bir enfeksiyon ve derin yarası bulunan hayvanın tedavisinin uzun süreceğini anlattı. Yrd.Doç.Dr. Cihan, kurtulması için çaba harcadıkları. meyvelerle beslenen ayıya ilaçla birlikte bal verdiklerini vurguladı.

"ÖZEL YARA BAKIMI YAPIYORUZ"

Ayının cerrahi tedavisini gerçekleştiren UÜ Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç Dr. Nihal Yaşar Gül Satar, yaranın temizliğini, tıraş, dezenfeksiyon ve dikiş uygulaması gerçekleştirdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Pazartesi günü tekrar anesteziye alıp kontrol ettiğimizde bazı dikişlerin açılmış olduğunu gördük. Onları yeniledik. Yara geniş olduğu için belirli alanlar birinci derece denilen dikişle iyileşecek. Belirli alanlar açık kalarak iyileşecek. Açık yara sağaltımı ve temizliğini gerçekleştiriyoruz. Bugünkü tablosu iyi. Yaranın deri altındaki dokuyla birleştiğini gördük. Yara iyiye gidiyor ama uzun bir süreç. Hızlandırmak için özel yara bakımı yapıyoruz. Önümüzdeki haftada lazer ile tedaviye başlayacağız. Bir ay sonra net tabloyu söyleyebiliriz. Şu an başlangıçtayız." - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uludağ Üniversitesi Çanakkale Bayramiç Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title