Haberler

    Doları Fed Yükseltti

    Amerikan Merkez Bankası faizleri 'kayda değer bir süre' daha artırmama kararı aldı ancak 2015'te faizleri sert yükselteceği sinyalini verdi.

    Amerikan Merkez Bankası ( Fed ) Açık Piyasa Komitesi toplantısından, tahvil alım programının sonlandırılmasının ardından faizleri 'kayda değer bir süre' daha sıfıra yakın seviyede tutma eğiliminin korunması kararı çıktı.

    Karar ikiye karşı yedi oyla alınırken, Fed Başkanı Janet Yellen, 'kayda değer süre'nin ekonomik koşullara göre değişebileceğini söyledi.

    Ancak Fed, 2015 sonu politika faizi tahminini yüzde 1,12'den 1,375'e çıkardı.

    Fed'in ilk aşamada faizleri düşük tutacağını belirtmesi piyasalara moral verse de, faiz artışlarının beklenenden sert olacağı sinyali piyasalarda tedirginliği artırdı.

    Varlık alımı 10 milyar dolar azaldı

    Fed'in aldığı kararlardan biri de varlık alım programına ilişkindi. Banka, varlık alımını 10 milyar dolar daha düşürerek 15 milyar dolara indirdi.

    Fed'in 2009 krizinin ardından ekonomiyi canlandırmak için başlattığı programın önümüzdeki ay sona ermesi bekleniyor.

    Dolar yükseldi

    Fed kararlarının açıklanmasının ardından dolar, Türk Lirası karşısında değer kazandı.

    Dolar yeni güne 2.2250, euro 2.8640 liradan başladı.

    Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,2080 lira, euronun satış fiyatı ise 2,8620 lira olmuştu.

    Gözümüz faize çevrildi

    Al Jazeera'ye bir açıklama yapan Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, Fed'in dün açıkladığı kararlar arasında faiz revizyonunun en önemli sonuç olduğunu söyledi.

    Derici bu konuda şu açıklamayı yaptı:

    "Parasal genişleme önümüzdeki ay sona erecek. Bizim için artık önemli olan Fed'in faiz artırımı.

    Bugüne kadar Fed faiz artırımını 25 puan veya 50 puan yaptı. Dünkü açıklamada sert faiz artırımı sinyali verilmesi, Fed'in faiz artırımını 2015 sonunda değil daha erken yapacağını düşündürttü. Ayrıca yedi kişilik komitede eskiden sadece bir kişi itiraz ederken, dün iki kişi itiraz etmeye başladı. Bunun sayısı önümüzdeki dönem yükselebilir.

    Bunun Türkiye'ye etkisi ise; ABD'nin 10 yıllık faizlerinin yükselmesi, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin faizlerinin yükselmesine neden olacaktır. Hele Türkiye gibi kırılgan ekonomiye sahip, dış finansman açığı olan ve enflasyon sorunu yaşayan bir ülke olarak faizlerin yüksekliğini hissedeceğiz. Gelişmiş ülkeler Çin, Japonya veya Avrupa Merkez Bankası'nınn parasal genişleme açıklamaları zaman zaman bizi rahatlatsa da artık ABD'den gelecek her veri bizde negatif fiyatlanacak gibi duruyor. "

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Merkez Bankası Janet Yellen Türkiye Fed Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title