Haberler

Dolar Neden Uçuşa Geçti

Güncelleme:

Güne 3.04 sevilerinde başlayan dolar, hızla bir yükselişe geçerek 3.07 seviyelerine çıktı. Doların neden birden bu kadar arttığını KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Arkan yorumladı.

Güne lira karşısında 3,0470'den başlayan dolar, gün içinde yükselişe geçerek 3,0730 seviyesine ulaştı. Öğle saatlerinde 3,0750'yi gören kur, şu sıralarda 3,0720 liradan işlem görüyor.

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Arkan, haberler.com'a dolardaki artışı yorumladı;

Zaten not indirimleri sonrası fon çıkışları beklentileri, OHAL'in ne zaman biteceğinin belli olmaması, TCMB'nin faiz indirimleri, Fed'in faiz artırmasına ilişkin öngörüler (Cuma günkü veri sonrası Aralık faiz artırım ihtimali %64'e çıktı), USD'nin yükseleceğine dair öngörülerle yapılan yüklü alımlar gibi geniş resimdeki faktörler nedeniyle TL'de değer kaybı eğiliminin sürmesini bekliyorduk. TL'deki değer kaybına rağmen Borsa ve faiz tarafındaki fiyatlamalar ise ortaya bir anomali çıkartıyor. Genel anlamda Türk finansal varlıklarında satış baskısı görünmemekle birlikte, para piyasalarına özgü olan hareketin geçen haftadan beri devam ettiğini görmekteyiz.

Güne beklentilerin üzerinde gelen sanayi üretimi verileriyle başlamıştık. Ancak genel kanı her ne kadar sanayi üretimi Ağustos ayında Temmuz'a göre toparlansa da 3. Çeyrek büyüme görünümünü kurtarmaya yetmeyeceği yönünde. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli'nin Habertürk'te katıldığı programda dalgalı kur rejiminde kurun kendi yönünü bulacağı ve dolar/TL kurunun normal seviyelerde olduğuna dair görüşleri sonrasında TL'de değer kaybının hızlandığı görülmektedir.

Grafik 1: Dolar/TL güniçi grafiği (TSİ 13.00'den sonra TL'de değer kaybı hızlanıyor) (Kaynak: Bloomberg)

Gelişmekte olan ülke para birimleri grubunda da ayrışmalar görülürken, TL %0,69 değer kaybıyla başı çekmektedir.

Grafik 2: GOÜ para birimlerinin gün içinde USD'ye karşı performansı (Kaynak: Bloomberg)

Bu çerçevede biz USDTRY'de yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini, Borsa'nın sınırlı bir marjda aşağı doğru çekilip sonra yeniden destek almasını, tahvil faizlerinin de birer bant aralığı kadar yükselmesini bekliyoruz. Olası düzeltme hareketlerinde kurun 3,05 üzerinde kalmaya devam etmesi halinde 3,10 rekor seviyelerinin yeniden test edilmesini bekliyoruz.

USDTRY'yi hafta içinde ilgilendirecek diğer gelişmeler ise; Putin-Erdoğan görüşmesi, FOMC Eylül toplantısı tutanakları ve Cuma günü gerçekleşecek olan Fed Başkanı Yellen'in konuşması olacaktır.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Bloomberg Fed Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title