Haberler

HDP'li Vekiller 'Dokunulmazlık' İçin Ekim Ayını Bekleyecek

Güncelleme:

HDP'nin 80 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için TBMM Başkanlığı'na dilekçe vereceğini açıklamasının ardından gözler bu sürecin nasıl işleyeceğine çevrildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bireysel olarak bedel ödemeliler" sözlerine HDP, "dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için dilekçe vereceğiz." sözleriyle yanıt verdi. Ancak Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılması için zaman alan bir süreç işliyor.

HDP'Lİ VEKİLLER DİLEKÇE VERECEK

Halkların Demokrasi Partisi'nin 80 milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na dilekçe verecek. Ancak HDP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Parti kapatmaya karşıyım ama bireysel olarak bedel ödemeliler" sözleri üzerine attığı bu adım sonrasında dahi dokunulmazlıkların kaldırılması için uzun bir süreç gerekiyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

HDP'li vekillerin dilekçelerinin Meclis Başkanlığı'na iletilmesinden sonra Meclis Başkanlığı bir değerlendirme yapacak. Meclis Başkanlığı bu talebi uygun görmezse dilekçeler işleme alınmayacak. Eğer Başkanlık sürecin işlemesi yönünde karar alırsa 80 milletvekilinin bu talebini içeren dilekçeler Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na sevk edilecek.

Sürecin ilerlemesini yavaşlatacak ilk nokta da bu durak olacak. Çünkü milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclis'te komisyonlar henüz oluşturulmadı. Bu taleplerin gündeme gelmesi için komisyonun oluşturulması gerekiyor, bunun için beklenecek tarih ise yasama yılının başlayacağı 1 Ekim sonrası olacak.

Komisyon oluştuktan sonra dilekçeler gündeme alınabilecek. Bu durumda bir sonraki aşamaya geçilmesi için HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için oylama yapılacak ve komisyonda bu yönde karar alınması durumunda karar Meclis Genel Kurul'una sevk edilecek. Komisyon gerek duymazsa dokunulmazlıkların kaldırılması Genel Kurul gündemine gelmeyecek.

Komisyonun kararının Meclis Genel Kurul'u gündemine gelmesi durumunda oylama yapılacak. Karar yeter sayısının bulunması durumunda HDP'li vekillerin dokunulmazlıkları kaldırılacak. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, bu aşamada 80 milletvekilinin de dokunulmazlıklarının kaldırılması için evet oyu vereceğini söyledi.

DOKUNULMAZLIK TARTIŞMASI DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

2012 yılının son günlerinde çözüm süreci başlamadan hemen önce de o dönem BDP çatısı altında siyaset yapan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yine o dönem Başbakanı olan Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilmişti.

2012 yılının son aylarında İmralı Cezaevi'ndeki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları ve yakınları ile görüştürülmemesini protesto eden tutuklu ve hükümlüler cezaevlerinde açlık grevleri yapıyordu. BDP'li vekillerin de sert açıklamalar yaptığı bu dönemde Başbakan Erdoğan, İspanya'ya yapacağı ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada "Dokunulmazlıkların zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı dokunulmazlıklarını kaldırmak suretiyle vereceğiz. Ondan sonrası artık yargıya ait. Bunlar asla TBMM çatısı altında olanlara yakışmaz. Bunun da ötesinde kendisine 'bölücü terör örgütünün uzantısı' sıfatını vererek, bu şekilde bir yaklaşım tarzı içine girenler noktasında da Parlamento'da çok daha farklı bir uygulamanın olması gereğine inanıyorum. Şu anda, bu şekilde 800'ü aşkın dosya var. Bunlar sıradan dosyalar değil. Önümüze geldiği anda kararı da vereceğiz." dedi. Ancak çözüm sürecinin başlamasının ardından dokunulmazlık tartışması da gündemden düştü. (Kaynak: Al Jazeera)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500

Yorumlar (15)

samsun bafra:

delikanli anli acik insanlar. savas istemiyoruz. cikarci degiller valla bravo. partimi söylemiyecem ama bu insanlara haksizlik yapildigini anlayacagiz bir gün. herkes durup bir düsünsün kinin nefretini bir kenara koysun bakin resmin gercek yüzü nereye dönüyor.

31
263
yanıtYanıtla
Ata:

Hdp ninde onlara oy vereninde .......

158
13
yanıtYanıtla
homeros:

hdpli değilim görüyorum bu ülkede padişahım çok yaşa demiyen tek parti bundan sonra oyum hdpye

24
16
yanıtYanıtla
TANER:

Diğer vekillerden ve devletin başından da aynı hassasiyeti bekliyoruz. Bakalım görelim nasıl olacak.

11
13
yanıtYanıtla
seda_42:

bncede dokunulmasin patlarlar filan:))))))

8
3
yanıtYanıtla
Hemen:

Şunların dokunulmazlıkları kaldığında biraz dokunalım

7
1
yanıtYanıtla
Pisiko:

Savas cikicak turkiyede... Iki tarafta agir kayiplar vericekler. Yazik olucak

6
1
yanıtYanıtla
yozgat:

valla hersey biryana bu adamin dürüstlügüne sapka cikarilir.

4
2
yanıtYanıtla
nenaMobil-ANDROID:

mecliste işiniz yok siz vijdansızlar Rabbim haktiğinizi verir...neftret sizden..

2
3
yanıtYanıtla
serhat:

Serhat.kemal sen kürt deyilsin anne sor

1
3
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title