Haberler

Doğu Karadeniz, Kış Turizminde de Adından Söz Ettirmek İstiyor

Son yıllarda "deniz, kum, güneş" algısında yaşanan değişimle birlikte Doğu Karadeniz'i ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında her geçen yıl artış yaşanıyor.

TUĞBA YARDIMCI - Son yıllarda "deniz, kum, güneş" algısında yaşanan değişimle birlikte Doğu Karadeniz'i ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında her geçen yıl artış yaşanıyor.

Yeşilin bin bir tonuna rastlanabilecek eşsiz güzellikteki doğası, binlerce yıllık tarihin bugüne taşıdığı camileri, kiliseleri ve manastırları barındıran bölgede, turizmi 12 aya yaymak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon'un, Türkiye'nin en yaşanabilir şehirleri arasında yer aldığını söyledi.

Bu unvanın, yılların birikimi ve emeği sonucu ortaya çıktığına vurgu yapan Öz, "Bu unvanı korumak ve daha yukarılara çekmek için yeni sorumluluklarımız var. Bunun için Trabzon'un bütün boyutlarıyla çalışacağız" dedi.

Öz, Trabzon'da turizmin her geçen gün daha da önemli sektör haline geldiğini vurgulayarak, "Memleketimizin dört bir yanından gelen ziyaretçilerimizin yanı sıra bir çok Avrupa ülkesinden de ziyaretçimiz var. Son yıllarda Körfez ülkelerinden gelen misafirlerimizin sayısı da ciddi şekilde arttı" diye konuştu.

Trabzon'un, Doğu Karadeniz'in doğasını, tarihini, kültürünü yaşamak için bölgeye gelen turist sayısının her geçen yıl arttığına dikkati çeken Öz, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz sezon ilimizi ziyaret eden turist sayısı 3 milyonu aştı. Misafirlerimizden yaklaşık 800 binini yabancılar oluşturdu. Bir yandan bu rakamları yukarıya çekmeye çalışırken bir yandan da kalıcılığı sağlamak için uğraşıyoruz. Turizmi daha geniş zamana, mevsimlere ve daha geniş alana yaymak için mücadele ediyoruz. İlimizde daha önce iki aylık döneme sıkışan turizm, yaptığımız çalışmalar sayesinde son yıllarda neredeyse 5 aya yayıldı." Öz, geçmiş yıllara oranla, kış aylarında yerli ve yabancı turist sayısında artış yaşandığını gözlemlediklerini paylaşarak, "Kış, doğa ve ekoturizmi de devreye alarak ilimizde, bölgemizde turizm faaliyetlerini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bunun için bütün taraflarla birlikte hareket ediyoruz. Konaklama anlamında ilimizde ciddi gelişme yaşandı ve 4, 5 yıldızlı otellerimizin sayısı arttı. Apart otel şeklinde ruhsatlı ve denetime tabi kuruluşlarımızın sayısı da her geçen gün artıyor " ifadesini kullandı.

Trabzon'da daha önce turizm dendiği zaman 2, 3 güzergahın akla geldiğini anımsatan Vali Öz, şöyle devam etti:

"Sümela Manastırı, Uzungöl, Atatürk Köşkü, Ayasofya... Halbuki şehir içinde de Kızlar Manastırı gibi çok önemli mekan var. Ortahisar'da hanlar, hamamlar, camiler gibi çok önemli tarihi eserleri restore ettik ve ziyarete açtık. Alacahan gibi tarihi el sanatlarına ev sahipliği yapan bir değerimiz var. Bu mekanlar, Trabzon'da turizmin giderek farklı alanlara yayılması noktasında önemli değerler."

Öz, Trabzon'da tarihi ve doğal güzellikleri insanlara daha iyi sunabilmek için hazırlanan projeler arasında, teleferik projelerinin de yer aldığını belirterek, " Uzungöl'de ve Sümela Manastırı'nda yapılacak teleferik projeleri, kış turizmini hareketlendirecektir" dedi.

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Uzungöl'de hem konaklama kapasitesinin hem de kalitenin arttığına işaret eden Öz, turistlerin Uzungöl'ü kış aylarında da ziyaret ettiklerini memnuniyetle gördüklerini söyledi.

Öz, Uzungöl'ün kışın ayrı güzel olduğunu ifade ederek, "Sakinliği, doğal güzelliği, manzarası ve buz tutmuş gölüyle Uzungöl, aslında kışın gezmek, görmek için yazdan daha güzel manzaralar sunuyor. Tesislerimiz de bu anlamda kışın konaklamak için çok uygun" diye konuştu.

Bölgedeki kayak merkezleri

Kış turizminin vazgeçilmezleri arasında kayak merkezleri ilk sıralarda yer alıyor. Bölgeyi ziyaret eden turistlere Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'deki kayak merkezleri hizmet veriyor.

Artvin'de Atabarı Kayak Merkezi, şehir merkezinden yaklaşık 17 kilometre mesafede 2 bin 200 rakımlı Mersivan Dağı'nda bulunuyor. Merkezde kar kalınlığı 1,5 metrenin üzerinde. Bayburt merkeze 39 kilometre mesafede, 2 bin 409 rakımlı Kop Dağı'ndaki Kop Dağı Kayak Merkezi ile Gümüşhane-Trabzon sınırındaki Zigana Dağı'nda bulunan Zigana Kayak Tesislerinde de kar kalınlığı yaklaşık 1 metre.

Kaynak: AA / Güncel

Abdil Celil Öz Doğu Karadeniz Uzungöl Trabzon Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title