Haberler

Doğu'dan İstanbul'a Kadın Eli Sergisi"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, çatışmalarla acılarla sarsılan bir dünyanın ortasında yaşadıklarını belirterek, "Güzel coğrafyamızda bizler yüz yıllardır doğusu ve batısıyla birlikte kardeşçe yaşıyoruz.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, çatışmalarla acılarla sarsılan bir dünyanın ortasında yaşadıklarını belirterek, "Güzel coğrafyamızda bizler yüz yıllardır doğusu ve batısıyla birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Kardeşliğimizle komşuluğumuzla paylaşım kültürümüzle insanlık onurunu ayakta tutmaya çalışıyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi'nin katkısıyla GAP İdaresi Başkanlığı'na bağlı Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Doğu'dan İstanbul'a Kadın Eli Sergisi"nin açılışı, Sultanahmet Meydanı'nda yapıldı.

Serginin açılış törenine katılan Sare Davutoğlu, çalışmanın anlamlı olduğunu belirterek, ÇATOM'larda yapılan güzel faaliyetleri, katıldıkları il gezilerinde de müşahede ettiklerini söyledi.

ÇATOM'ların ülkeye yaptığı katkıların çok anlamlı ve sevindirici olduğunu aktaran Davutoğlu, sadece evlerin değil, sosyal devletin ve kalkınmanın direği olan kadınlara da teşekkür etti.

Davutoğlu, "Yeni ve güçlü Türkiye'nin mimarları olan kadınlarımız daha birçok projede inşallah birlikte yer alacaklar, üretecekler, üreten yeni Türkiye'yi yetiştirecekler, koruyacaklar ve kollayacaklardır" dedi.

Tarihte hep birleştirici güç olan kadınların, birleştirmeye ve güçlendirmeye devam edeceğine işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim için 'çalışan', 'üreten', 'çalışmayan', 'evde oturan kadın' diye bir ayrım yok. Kültürümüzde, anlayışımızda kadınlarımız çocuklarını yetiştirerek, evin bütçesini denkleştirerek, ailesi dışında toplumdaki birçok insanın ihtiyacını gidererek ve problemini çözerek zaten her daim çalışmakta ve üretmekte. O yüzden biz kadınımızı çalışan ya da ev kadını olarak sınıflandırmıyoruz. Son 10 yıldır Türkiye'de hem ailesinin hem de büyüyen Türk ekonomisinin taşıyıcısı olan kadınlarımız için çok önemli gelişmeler yaşandı. 2004 yılında yüzde 20,8 olan kadın istihdamı, 2014 yılında yüzde 26,7'ye ulaştı. Kadınların iş gücüne katılım oranları da yine aynı şekilde artarak 2004 yılında yüzde 23,3'ten, 2014'de yüzde 30,3'e ulaştı. 2023 için hedeflerimiz bunların çok daha üzerinde."

Gelir vergisinden muafiyet

Sare Davutoğlu, kadının el emeği, göz nuru olan ürünleri için de kanunlarda çeşitli değişiklikler yapıldığını anlatarak, "Gelir Vergisi Kanunu'nda 2007'de yapılan değişikliğe göre, kadınların ev içerisinde imal ettiği ürünler eğer kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenen geçici yerlerde satışta değerlendirilebilirse bunlardan elde edilen kazanç vergiden muaf tutuldu. Yani ürünlerin tüm geliri kadınlarımıza kalmış" diye konuştu.

Bunu çok önemsediğini çünkü kadının evden çıkmadan çalışabilmesinin önemli bir imkan olduğunu vurgulayan Davutoğlu, 2011'de yürürlüğe giren 6111 sayılı kanuna göre 18 yaşından büyük kadınları istihdam eden iş yerlerine 12-54 ay sigorta primi desteği sağlandığını ve 2014 Şubat ayı itibarıyla bundan 144 bin 484 kadınının istifade ettiğini söyledi.

"ÇATOM'lar birçok görevi aynı anda başarıyla yerine getiriyor"

Davutoğlu, 9 ilde faaliyet gösteren ÇATOM'lara, çözüm süreciyle birlikte doğudaki illerde hızlanan ekonomik ve sosyal iyileştirmeler için çok iş düştüğünü aktardı.

Bu merkezlerde sadece üretim yapılmadığını okuma-yazma eğitimi ile meslek edindirme kurslarının yanında, girişimciliğin de desteklendiğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ayrıca sosyal ve kültürel programlar hazırlanıyor ve ayni yardımlar da yapılıyor. ÇATOM'ların son yıllarda birçok görevi aynı anda başarıyla yerine getirdiğini ben sevinerek takip ediyorum. Her yıl ortalama 15 binden fazla kişinin yolunun düştüğü merkezlerin etkinliklerine yılda 50-60 bin kişi katılıyor. 2014 yılı sonunda ÇATOM'lar aracılığıyla 272 bin 556 kişiye ulaşıldı. Bugün 9 farklı şehirde 44 ÇATOM var. Bu sergide 37 farklı ÇATOM'dan gelen ürünleri göreceğiz. Bu merkezlerin 2014 yılı içerisinde 76 farklı program uyguladığını sevinerek öğrendim. Bu programlara 34 bin 422 kişi kayıt yaptırdı. 30 bin 398 üye programları tamamladı."

Davutoğlu, 2014 dönemi içerisinde ÇATOM'larda üretilen ürünlerin satışından 524 bin 96 lira gelir elde edildiğini ve bunların tamamının üreten kadınlara döndüğünü belirtti.

"Ülkemizin farklı bölgeleri arasındaki dayanışmayı güçlendiren bir çalışma"

Toplum Merkezleri'nde 2 bin 518 kişinin eğitime yönlendirildiğini ifade eden Davutoğlu, "Bu merkezlerde 880 kişi burs aldı. Yine aynı yıl içerisinde 13 bin 432 kişiye ayni, 2 bin 708 kişiye ise nakdi yardım sağlandı. Yani çok amaçlı toplum merkezleri bu tablo itibarıyla gerçekten birden fazla amacı başarıyla yerine getirdi ve getirmeye devam edecek inşallah" diye konuştu.

Davutoğlu, bugün ev sahibinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi olduğunu hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Doğu'nun üreten, güzelleştiren kadın eli, bugünkü sergi vasıtasıyla dünyanın önemli merkezlerinden biri olan İstanbul'u şenlendiriyor. Ümit ediyorum ki inşallah bugün burada bunun hayalini kurmaya başlayabiliriz, belki biz bu güzel sergileri bir dünya şehri olan İstanbul'dan dünyanın başka güzel şehirlerine de taşıyabiliriz. Oralarda da Türkiye'yi ve Türk kadının emeğini tanıtabiliriz. Aynı zamanda da kadınlarımıza daha fazla destek olmuş oluruz. Serginin mekanı da son derece anlamlı. Burada kardeşliğin, birliğin, bir olmanın en güzel örneklerinden birini yaşıyoruz. Bir ulusun tarihinin yazıldığı Sultanahmet Meydanı kardeşliğin ve kültür alışverişinin de merkezi oluyor."

"Güzel coğrafyamızda yüz yıllardır birlikte kardeşçe yaşıyoruz"

Bölge insanının yaşam kalitesini yükseltmeye çalışan ÇATOM'larda üretilen eserlerin İstanbul'da destek gördüğünü vurgulayan Davutoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Her ürünün imalatçısıyla alıcısı sadece alışveriş için değil, birbirini tanımak, anlamak ve muhabbeti mayalamak için bir araya geliyor. Çünkü biz birbirimize yürekten bağlıyız. Aramıza mesafeler girmemeli, girmiyor. Çatışmalarla acılarla sarsılan bir dünyanın ortasında yaşıyoruz. Güzel coğrafyamızda bizler yüz yıllardır doğusu ve batısıyla birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Kardeşliğimizle komşuluğumuzla paylaşım kültürümüzle insanlık onurunu ayakta tutmaya çalışıyoruz. Farklılıklarımızı ülkemiz için bir zenginlik olarak görüyoruz. Bu çeşitlilik aynı zamanda içinde büyük imkanlar barındıran bir potansiyel anlamını taşıyor. Burada sergilenen her üründe bir hikaye, bir insanlık çağrısı, bir muhabbet gayreti olduğunu unutmayalım. Gözlerimiz kadar gönüllerimiz de açık olsun. Hem ekonomik hem de sosyokültürel bir hizmet olan 'Doğu'dan İstanbul'a Kadın Eli Sergisi'ni organize eden arkadaşlarımı kutluyorum."

Davutoğlu, konuşmasının ardından stantları gezerek, kadınlarla sohbet etti.

-Doğu'dan İstanbul'a Kadın Eli Sergisi

Sultanahmet Meydanı'nda 30 Mayıs'a kadar açık kalacak sergide, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan kadınların el emeği ürünler yer alıyor. Sergi boyunca bu bölgenin mutfağı da tanıtılacak.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ahmet Davutoğlu Sare Davutoğlu Sultanahmet Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title