Haberler

Doğan Medya'yı Basan Darbeci Askerlerin İddianamesi Tamamlandı (2)

FETÖ / PDY'nin 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün Hürriyet, CNNTürk ve Kanal D binasının darbeci askerler tarafından basılmasına ilişkin hazırlanan iddianame tamamlandı.

FETÖ / PDY'nin 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün Hürriyet, CNNTürk ve Kanal D binasının darbeci askerler tarafından basılmasına ilişkin hazırlanan iddianame tamamlandı. Darbecilerin ateşi sonucu bir kişinin şehit olduğu 4 kişinin de yaralandığının belirtildiği iddianamede 19 darbeci asker hakkında, "Darbeye teşebbüs suçundan" 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Şüphelilere ayrıca, 'kasten öldürme', 'basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi', 'kasten öldürmeye teşebbüs, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından da çeşitli oranlarda hapis cezaları istendi.

254 SAYFALIK İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar koordinesinde savcı Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan iddianame 254 sayfadan oluşuyor. İddianamede darbeci askerlerin ateşiyle hayatını kaybeden Vedat Barceğci 'maktul', aralarında sunucu Başak Şengül ve Orgeneral Ümit Dündar'ın da bulunduğu 5 kişi ise mağdur olarak yer aldı. Yine aralarında, D Yapım Reklamcılık, Doğan Uydu Haberleşme, Hürriyet Radyo, DTV Haber ve Görsel Yayıncılık, Doğan TV Digital Platformu, Doğan Müzik ve CNN Türk Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni A. Ferhat Boratav'ın da bulunduğu 21 kurum ve kişi de müşteki olarak yer aldı.

DARBECİLERİN MOTİVASYONUNU SAĞLAMAK, HALKTA ŞOK ETKİSİ YARATMAK AMACIYLA...

İddianamede 15 Temmuz darbe girişiminde, darbecilerin motivasyonunu sağlamak ve görsel basın üzerinden halkta şok etkisi yaratmak amacıyla CNN TÜRK, Kanal D ve Hürriyet binalarının işgal edilerek yayının kesilmesine karar verildiği belirtildi.

"YAYINI KES" EMRİ ALBAY GEREHAN'DAN

Yayının kesilmesi emrinin ise 1. Ordu Komutanlığı'nda bulunan Albay Ahmet Zeki Gerehan tarafından yüzbaşı Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan'a verildiği kaydedildi. Alınan talimat doğrultusunda şüpheli yüzbaşılar Kaya, Şeker, ve Aslan ile şüpheli 14 er helikoptere binerek Doğan Medya Center'a intikale geçtikleri anlatılarak, helikopterde bulundukları sırada yüzbaşıların erlere, şarjör takmalarını, tüfeğin kayışını ellerine dolamalarını, eğer tüfeklerini almak isteyen olur ise çekinmeden vurmalarını emrettikleri kaydedildi.

"KIPIRDAYAN OLURSA VURUN"

İddianamede, darbeci askerlerin saat 03.00'da Doğan Medya Center'in açık otoparkına indikleri, ellerinde uzun namlulu silahlar ile havaya ateş ederek, 'Genelkurmay yönetime el koydu. Asker yönetime el koydu' şeklinde bağırdıkları belirtildi. Güvenlik personelinin kapıları kilitlemeye çalıştıkları ancak darbeci askerlerin silahlarını güvenlik görevlilerine doğrultarak, "Açın kapıyı yoksa vururum" diyerek tehdit ettikleri belirtilerek, darbeci komutanın binadan içeri girerken erlere, "Kıpırdayan olursa vurun" dediği ifade edildi.

DARBECİ YÜZBAŞININ ATEŞİ SONUCU VEDAT BARCEĞCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Daha sonra katlara çıkarak silah zoruyla yayını kesmeye çalıştıkları ve kendilerine direnenleri silahla tehdit ettikleri anlatılan iddianamede, polis ve vatandaşların Doğan Medya Center'a gelmeye başlamasıyla darbecilerin sıkıştığı anlatıldı. Polisin, teslim olmaları çağrılarına yüzbaşı Kaya'nın önce, "Mühimmatımız var. Çatışırız" diye bağırdığı sonra da polis ve vatandaşın üzerine ateş ettiği, bu atışlar sonucu Vedat Bağcerci isimli vatandaşın yaşamını yitirdiği belirtildi. İddianamede gazeteyi basan darbeci guruba destek için helikopter ile gelen başka darbeci askerlerin polisin yoğun ateşi sonrası binanın çatısına inemeden uzaklaştığı anlatıldı. İddianamede darbeci yüzbaşı Süleyman Ahmet Kaya'nın bir odaya saklandığı ve teslim olmayı reddettiği, polis tarafından ayağından vurularak gözaltına alındığı ifade edildi.

ŞÜPHELİLER İÇİN İSTENEN CEZALAR

Darbeye teşebbüsten 3'er kez ağırlaştıtılmış hapis cezası istenen şüphelilerin diğer eylemlerine ilişkin ceza istemleri ise şöyle;

Şüpheli yüzbaşı Süleyman Ahmet Kaya için çıkan olaylardan hayatını kaybeden Vedat Barceğci için "kasten öldürme" suçundan müebbet ve "silahla tehdit", "kasten öldürmeye teşebbüs (9 kez)" ve "basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi" suçlarından 125 yıldan 215 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Şüpheli yüzbaşı Mehmet Akif Aslan, "silahla tehdit", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma"( 2 kez) suçlarından 12 yıldan 39 yıla kadar, diğer şüpheli yüzbaşı Erdal Şeker, silahla tehdit" ve "basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi" suçlarından 4 yıldan 12,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

Diğer şüpheli 14 er için ise 4 yıldan 200 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edilen iddianamede, 2 şüpheli astsubay için başka bir ceza istenmedi. Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından onaylanan iddianame İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Kaya İstanbul Hürriyet Kanal D Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title