Haberler

Doğal Sit Alanı Validebağ Korusu'nda, "İnsanlar Değil Dozerler Geziyor" İddiası

Üsküdar Altunizade'de Bulunan Birinci Derece Tarihi ve Doğal Sit Alanı Validebağ Korusu'nun Atletizm Federasyonu'nca Düzenlenen Kros Yarışması Gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi Tarafından Dozerlerle Tahrip Edildiği İddia Edildi.

Üsküdar Altunizade'de bulunan birinci derece tarihi ve doğal sit alanı Validebağ Korusu'nun Atletizm Federasyonu'nca düzenlenen kros yarışması gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi tarafından dozerlerle tahrip edildiği iddia edildi.

Bölgenin Şubat 1999'da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından I. derece tarihi ve doğal SİT alanı ilan edildiğini hatırlatan Validebağ Korusu Gönüllüleri, "Biz Validebağ Gönüllüleri olarak, parkur yapma işinin, koru üzerinden rant sağlama iştahına bir türlü engel olamayan belediyenin daha sonra yapmayı planladığı korkunç işlerin bir öncüsü, bir habercisi olduğuna inanıyoruz" dediler.

Validebağ Korusu Gönüllüleri yaptıkları açıklamada, Üsküdar Altunizade'de bulunan Validebağ Korusu'nun 354 bin metrekare yüzölçümüyle İstanbul'un Anadolu yakasının ikinci en büyük yeşil alanı olduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kullanımına tahsis edilmiş bulunan korunun, Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü gibi tarihi eserler ile anıt ağaçlar da dahil olmak üzere çok sayıda ve türde bitki, böcek ve kuş türlerini de barındırdığının altını çizdiler.

Validebağ Korusu'nun oksijen deposu özelliğiyle, çevre sakinleri tarafından yürüyüş ve gezinti amacıyla kullanıldığını, 1999 depreminden sonra binlerce İstanbullu'nun çadırlar kurarak buraya sığındığına dikkat çeken gönüllüler, ancak deresinin kurutulmuş olması ve yapılaşmanın artması yüzünden, her ilkbahar ve sonbaharda koruda konaklayan leylekler senelerdir koruya gelmez olduklarını ifade ettiler.

Bölgenin Şubat 1999'da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından I. derece tarihi ve doğal SİT alanı ilan edildiğini hatırlatan Validebağ gönüllüleri şunları kaydettiler:

"Bir başka deyişle, koruda Koruma Kurulu tarafından izin verilmedikçe hiçbir inşai faaliyet yapılamaz. Bu kural, geçen zaman içinde çeşitli kuruluşlar tarafından ihlal edilmek istenmiş ve edilmiştir. SİT kararı ihlallerinin en son örneği, Atletizm Federasyonu'nca düzenlenen kros yarışmasının Validebağ Korusu'nda yapılmasıdır.

Üsküdar Belediyesi bu amaçla, koruda 5 metre genişliğinde yollar açmaktadır. Bunun için koruya dozerler ve kamyonlar sokulmuş, korunun doğal dokusunu tahrip edecek eylemlere girişilmiştir. Bu konuda Koruma Kurulu'nun onayı alındığı söylenmekte ise de, Kurul'a ibraz edilen plan ile fiilen yapılanlar arasında büyük farklar vardır. Kaldı ki, Koruma Kurulu'nun, yasada yer alan ve yine Koruma Kurulu'nca belirlenen I. derece SİT alanında yapılabilecekler dışındaki işlere izin vermesi mümkün değildir. Belediyelerin Atletizm Federasyonu'na parkur hazırlama gibi bir görevleri bulunmamaktadır. Üsküdar Belediyesi, bunun yerine, Üsküdar halkının beklediği çok sayıda başka hizmetleri yerine getirmeye çalışmalıdır. Biz Validebağ Gönüllüleri olarak, parkur yapma işinin, koru üzerinden rant sağlama iştahına bir türlü engel olamayan belediyenin daha sonra yapmayı planladığı korkunç işlerin bir öncüsü, bir habercisi olduğuna inanıyoruz."

Validebağ Korusu Gönüllüleri ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerini, Üsküdar Belediyesi'ni ve Atletizm Federasyonu yetkililerini, hukuka uymaya ve I.derece SİT alanı olan Validebağ Korusu'nda kros yarışması ve bu amaçla parkur yapmaktan vazgeçmeye de çağırdılar. (ANKA)

(HM/GO/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title