Haberler

Diyarbakırlı Üreticiden Gece "Karpuz" Nöbeti

Güncelleme:

Diyarbakır'da üreticiler, festivalde yarışacak karpuzlarını yarışma gününe kadar korumak için tarlada gece gündüz nöbet tutuyor.

İriliği ve lezzetiyle kentin sembolü olan, adına düzenlenen festivalde görücüye çıkacak Diyarbakır karpuzları için tarlada gece nöbeti tutuluyor.

TARLADA 24 SAAT NÖBET

Geçmişte ağırlığı nedeniyle develerle taşınıp, kılıçlarla kesilen, tanıtımı için her yıl olduğu gibi bu yıl da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği işbirliğiyle eylül ayında gerçekleştirilecek "Karpuz ve Kültür Festivali" kapsamındaki ağırlık Yarışmasında yarışacak karpuzlar, özenle yetiştiriliyor. Bazı karpuz üreticileri gözü gibi baktıkları karpuzlara herhangi bir zarar gelmemesi için tarlada gece gündüz mesai yapıyor.

"NÖBET TUTMAYA MECBURUZ "

Merkez Sur ilçesine bağlı Erimli köyündeki üreticiler de yarışma için özel yetiştirdikleri karpuzlar için tarlada günde 15-16 saat bekliyor. Tarlalara hakim tepelerde kurdukları çadırlarda kalan üreticiler, iddialı oldukları yarışma için hasada kadar nöbet tutmakta kararlı. Üreticilerden Mehmet Kaya, dedesinden öğrendiği karpuz yetiştiriciliğini yıllardır sürdürdüğünü belirterek, 35 yıldır yetiştirdiği karpuzlarla yarışmalara katıldığını ve çeşitli dereceler elde ettiğini söyledi.

ZARAR VERİRLER ENDİŞESİ

İri karpuzların dikkat çektiğini, bu nedenle birilerinin çalabileceği veya zarar vereceği endişesiyle tarlada nöbete başladıklarını ifade eden Kaya, "Yatağımız, döşeğimiz burada. Çünkü karpuzlarımızı kesebilirler, kıskanıp bıçaklayabilirler. O sebeple burada nöbet tutmaya mecburuz" dedi.

ÇOK İDDİALILAR

Üreticilerden Mehmet Battal da bir asırdır köyde karpuz yetiştirdiklerini ve bu karpuzların pek çok yarışmada görücüye çıktığını anlattı. Bu konuda tecrübelerine güvendiklerini dile getiren Battal, bu yıl yarışmada dereceye girecekleri konusunda iddialı olduklarını aktardı. Battal, kullandıkları tohuma güvendiklerini vurgulayarak, "Bir asırdır bu işle uğraşıyoruz. Nasıl iddialı olmayız?" ifadelerini kullandı.

"EMEĞİMİZ HEBA OLSUN İSTEMİYORUZ"

Yerli tohumlarla yetiştirilen karpuzun maksimum 55-60 kilogram ağırlığında olduğunu, Amerika ve İsrail'den getirilen tohumlarla yetiştirilen karpuzların ise ağırlığının 65-70 kilograma ulaştığına işaret eden Battal, şöyle dedi:

"Büyük titizlikle yetiştirdiğimiz karpuzlara zarar gelmemesi için nöbet tutuyoruz. Nöbet tutmazsak karpuza zarar verebilirler ve üreticinin tüm emeği boşa gider. Ne yapalım? Eskiden tarlada 3 ay gece gündüz yatıyordum. Şimdi ise hasada kadar nöbet zamanı. Emeğimiz heba olsun istemiyoruz."

BEBEK GİBİ BAKIYORLAR

Mustafa Kurt ise karpuza bebek gibi baktıklarını anlatarak, günde 16 saat nöbet tuttuğunu belirtti. Yetiştirdiği karpuzun dereceye gireceğinden emin olduğunu vurgulayan Kurt, "Çok iddialıyız. Geçen yıl yetiştirdiğim karpuz 47 kilogramdı bu yıl inşallah 50 kilograma çıkacak" şeklinde konuştu.







Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Diyarbakır Valiliği Mehmet Battal Mehmet Kaya Erimli Yerel Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (21)

ahhh diyarbekir:

ben diyarbakırı çok seviyorum. gerçekten ciddi manada vatanseverlerde var içlerinde. fakat teröre verilen (isteyerek yada zorlanarak) primler o güzelim şehri adına türküler yazılan rüya kenti cehenneme çeviriyor. eyy diyarbekirli kürt arap ve türkmen kardeşlerim yapmayın etmeyin teröre karşı eğilmeyin dik durun, emin olun bu terörü ancak siz bitirirsiniz. akıllı oldun gaza gelmeyin bakın o zaman diyarbekir nasıl truzimde nasıl atağa kalkıyor ve bölge halkı nasıl zenginleşiyor.

27
31
yanıtYanıtla
SuspusMobil-IOS:

Emekçilere laf yok helal sizlere

46
1
yanıtYanıtla
KENDİLERİ YESİN:

SİZ NİYE NÖBET TUTUYORSUNUZ Kİ ÖZERKLİK İLAN ETTİNİZ YA ÖZ SAVUNMANIZ GELSİN HEM KARPUZUNUZU KORUR HEMDE YATAĞINIZDAKİNİ KORUR. . . . ALMAYIN BU HAİNLERİN KARPUZUNU ELLERİN DE KALSIN. . . NASIL OLSA PKK YA ÇALIŞIYORLAR NANKÖR HERİFLER. . .

12
33
yanıtYanıtla
avci pilot:

Adana mersin antalyada yerli mali karpuz kurt Mali yemeyin kurtlerle alisveris yapmayin bundan sonra kurt calistirmayin

11
26
yanıtYanıtla
...:

avcı pilot sen vatan hainisin ülkeyi sen de bölüyorsun senin gibi faşistler yüzünden ülke bu hale geldi

yanıt13
yanıt1
.:

diyarbakırı bu güzel haberlerle görmek istiyoruz

33
1
yanıtYanıtla
my:

lan adamlar karpuzu kesilmesin diye tarlalarında nöbet tutmak zorunda kalıyor. etik denilen şeyin saygı sevgi denilen şeyin zerre kadar kalmadığını gösteren bu haber bu. hasedin kıskançlığın tavan yaptığını gösteren bir haber bu. sen de daha güzel haber diyorsun. vallahi kıt bir ülkeyiz.

yanıt13
yanıt3
ah ahhh:

bu şehir ne hale geldi bir dakika burda durmak istemiyorum halbuki ne yazarlar ne şairler yetiştirmiş bu kadim kent ama gelin görünki pkk itleri bu şehire yaşanamaz hale getirmişler huzur kalmamış

10
15
yanıtYanıtla
CCCSARSINTICCC:

TERÖRİSTLER BÜYÜKLERİNİ SEÇİP YER

2
17
yanıtYanıtla
Askere uzanan EL kirilsinMobil-IOS:

Ekmek parasi ne yapsinlar,,,

14
3
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title