Haberler

Diyarbakır'da 'Ortadoğu Sınırları, Rejimleri ve Kürdistan' Konferansı

Diyarbakır’da Kürtlerin ulusal, bölgesel ve uluslararası durumu ile pozisyonlarına ilişkin, 'Ortadoğu’da sınırlar, rejimler, Kürdistan ve gelecek tahayyülleri' konulu konferans başladı.

Diyarbakır'da Kürtlerin ulusal, bölgesel ve uluslararası durumu ile pozisyonlarına ilişkin, 'Ortadoğu'da sınırlar, rejimler, Kürdistan ve gelecek tahayyülleri' konulu konferans başladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda, Sosyal- Siyasal Araştırmalar Merkezi (SAMER) ve Mezopotamya Vakfı'nın koordineli düzenlediği toplantının birinci gününde yapılan konferansa, DEP eski milletvekili Hatip Dicle, HDP Diyarbakır Milletvekili Nürsel Aydoğan, telekonferans ile katılan PYD Eş Başkanı Salih Muslim, Mezopotamya Vakfı Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri yıldırım ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın açılışında selamla konuşması yapan Mezopotamya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı A. Selçuk Mızraklı, Kürtlerin artık siyaseten duyarlı ve projeler üreten bir toplum olmanın ötesinde olduğunu söyledi. Kürtlerin sosyal alanı itibariyle önemli, doygun gösteren bir halk haline geldiğini kaydeden Mızraklı, Mezopotamya Vakfı'nın, öğrenim ve araştırmaların Kürtçe yapılacağı ilk üniversiteyi kurma amacıyla fiilen 1 yıldan fazladır kurulmuş genç bir vakıf olduğunu dile getirdi. Mızraklı, "Kürtlerin gündeminde olan Kürdistan'ın üzerine düşen bir konu için ciddi bir tartışma yürüteceğiz. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde akademik kurumlarda görev alan arkadaşlarımızın büyük emek ve çabası oldu. Konferans süresince ortaya çıkacak aksaklıkların biz düzenleyicilere ait olduğunu kabul ediyoruz ve telafi edeceğimizi umuyorum. SAMER hakkında bilgi vermek istiyorum. Vakıf olarak kurulduğumuz günden bu yana bir çok alanda faaliyet göstermekteyiz yoğunluğu Kürdistan bölgesi olmak üzere önemli raporlar hazırlayıp elde ettiği verilerle çözümler üreterek toplumun hizmetine sunan SAMER, kurum olarak 2011'den bu yana çalışıyor. Daha çok seçim döneminde yaptığı nabız yoklamaları gibi birtakım verileri daha çok duymuştuk kendi akademi kurumlarının desteğiyle önemli toplumsal sondajlar yaparak aydınları, STK'ları ve siyasetin hizmetine sunan bir kurum. Aslında Mezopotamya Vakfı, bir grup Kürt aydınlık, bu coğrafyadaki gelişmişlik üzerinde ne yapabiliriz sorusuna verdikleri cevaplardan sonra ortaya çıkmıştır. Bu başarılı toplum hayatın bir çok alanında çok önemli sıçramalar yaptı" diye konuştu.

Kapatılan DEP milletvekili Hatip Dicle de konferansta Kürtçe bir konuşma yaptı.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim de telekonferans yöntemiyle konferansa bağlanarak, katılımcıları selamladı.

Konferansın iki gün süreceği belirtildi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mezopotamya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title