Haberler

Diyarbakır'da Çözüm Süreci Takip Toplantısı

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen Tigris Diyalogları kapsamında 'Çözüm Süreci Takip Toplantısı' düzenlendi.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen Tigris Diyalogları kapsamında 'Çözüm Süreci Takip Toplantısı' düzenlendi. Toplantıda konuşana BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hükümet olarak büyük bir risk aldınız, doğru yaptınız. Hiç kimse hükümeti, Abdullah Öcalan ile görüşme yaptı diye eleştiremez, vicdansızlık yapamaz" dedi.

DİTAM tarafından Kürt sorunun çözüm sürecinde gelinen noktayı tartışmak üzere yapılan aktif diyalog toplantıları, Tigris Diyalogları Çözüm Süreci Takip projesi kapsamında ilk toplantı düzenlendi. Bir otelde düzenlenen toplantıya BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, DİTAM Başkanı Mehmet Kaya, konuşmacı olarak gazeteciler Hüseyin Yayman, Deniz Zeyrek ve Abdulkadir Selvi'nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine değindi. Kürt sorunu konusunda son 30 yıldır yaşanan çatışmalı ortam içerisinde başlayan görüşmelerin son çözüm süreciyle birlikte kamuoyunun derinden tartıştığına dikkat çeken Demirtaş, gelinen noktada Kürt sorunu ve Kürdistan gerçeğinin inkarının aşıldığını dile getirdi. Demirtaş, "Artık bu halkın yüzyıldır inkar edilmek istenen, yok edilmek istenen, bu halkın oluşmuş olan siyasi iradesinin yeni Ortadoğu'da, yeni dünyada nasıl yer alacağı, hangi statüyle, diğer uluslararası camiayla nasıl bir hukukla var olacağı tartışmasına girdik. Yeni Ortadoğu yeniden şekillenirken Kürt ve Kürdistan gerçeği tarihsel olarak yerini nasıl alacak. Makro düzeyde başlık budur. Ama bunun mikro alt başlıkları da vardır" dedi.

"DİYALOG MASASININ DEVRİLMEMESİ GEREKİYOR"

Demirtaş, İmralı'da Öcalan ile başlayan görüşmelerle birlikte oluşan diyalog ortamı oluşmasının önemli bir kazanım olduğunu belirterek, oluşan diyalog masasının devrilmemesi gerektiğini ifade etti. Demirtaş, "2003 yılından buyana siyasi heyetlerimiz İmralı'da Öcalan ile görüşmeler gerçekleşiyor. Tartışmalar yürüyor. Resmi tutanak olmazsa sesli ve yazılı tutanağa dökülüyor. Hem devlet hem bizim yaptığımız görüşme tutanağa bağlanıyor. Son bir yıldır sürecin geldiği aşaması itibarıyla elde edilen kazanım hepimiz açısından konuşmaya başlanmış olunmasıdır. Yüzyıldır konuşulması ve muhataplarıyla tartışılması bir tabu haline dönüştürülmüş bir Kürt sorunu, sorunun muhataplarıyla konuşuluyor olması çok önemlidir. Önemli bir kazanımdır. Bu eşik aşılmıştır. Bir işi bitirmenin yarısı başlamış olmasıdır. Bu kazanımı siyaseten aklı olan, vicdanı olan, ahlakı olan, herkesin kazanım olarak görmesi gerekir. Çünkü bunun alternatifi savaştır. Biz diyaloga karşıyız diyenler, savaş istiyor. Bir taraf AK Parti'ye diğeri BDP'ye KCK'ya güvenilir mi? Tartışmalarıyla güvensizlik sorununu artırmaya çalışıyorlar. Masanın ortadan kalkmasını Oslo'da gördük. Diyalog masası devrilince sıkıntı olmaz diye düşünmek yanıltıcı olur. Bu nedenle biz masanın devrilmemesini ve diyalogun kopmamasını ciddiye alıyoruz, tüm sıkıntılara rağmen buna gayret gösteriyoruz. Biz barış yolunu kaybetmemek için hava fırtınalıda olsa ayrılmamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"BAŞBAKAN'IN BU SÜRECİ SAHİPLENMESİ ANLAMLIDIR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüm sürecini sahiplenmesini anlamlı bulduğunu anlatan Demirtaş, hükümetin attığı adımları desteklediklerini söyledi. Demirtaş, "BDP olarak bir müddettir, hükümeti eleştiriyoruz. Nedeni ise, yaptıkları diyalog, başlattıkları süreç önemliydi. Hükümet olarak büyük bir risk aldınız, doğru yaptınız. Hiç kimse hükümeti, Abdullah Öcalan ile görüşme yaptı diye eleştiremez, vicdansızlık yapamaz. Çünkü şu an Kürt sorununun PKK'dan ve Öcalan'dan ayrı olarak ele alınamayacağı açıktır. Biz bu nedenle hükümetin attığı adımları destekledik. Doğru adımlardır dedik. Başbakan sürecin kazancından olumlu yönlerinden söz ediyor. Anaların ağlamadığından söz ediyor. Doğru haklıdır. Bunu neye dayanarak söylüyor, Öcalan ile başlattığı sürece dayanarak söylüyor. Ama bunu hiçbir konuşmasında açık söylemiyor. Bu muhatabımız açısından eksikliktir. Başbakanın süreci sahiplenmesi anlamlıdır. Birkaç haftadır yeniden canlandırmak için ne inşa edecek. Yapacağız, edeceğiz diyor korkmanıza gerek yok diyor. Kürtlere de hakkınızı iade edeceğiz diyor. Neyi verecek, ne yapacak, hangi adımı atacak, kimse bilmiyor. Biz müzakerenin tarafı olarak Başbakan'ın basın yoluyla vaat ettiği mesajlarla yetinerek süreci ilerletmenin doğru olduğuna inanmıyoruz" şeklinde konuştu.

Demirtaş'ın konuşmasının ardından toplantı diğer katılımcıların konuşmasıyla devam edildi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Selahattin Demirtaş Abdullah Öcalan Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title