Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Helal Gıda, Müslümanların Kimlik Sorunu Halinde

Prof. Dr. Mehmet Görmez, "İslamfobik tavırlarıyla öne çıkan ülkelerde bazı kesimler, protestolarını ifade etmek için Müslümanların kapılarına kesilmiş 'domuz kafası' bırakıyor" dedi.

'Helal gıda'nın, Avrupa ülkelerinde azınlık olarak yaşayan Müslümanların bir kimlik sorunu hâline geldiğini belirten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "İslamfobik tavırlarıyla öne çıkan ülkelerde bazı kesimler, protestolarını ifade etmek için Müslümanların kapılarına kesilmiş 'domuz kafası' bırakıyor" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen '4'üncü Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı', Afyonkarahisar'da İkbal Termal Otel'de başladı. 3 gün sürece toplantıya, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in yanı sıra Vali Vekili Akgün Corav ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri, ziraat ve gıda uzmanları katıldı. Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'helal gıda', 'İslamofobi' ve 'tüketim toplumu' konularını anlatan bir sunum yaptı. Helal gıdanın metafizik boyutlarının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Görmez, "Yeryüzünde Allahın nimetlerinden bir yararlanma ahlakı söz konusu. Allah'ın bize verdiği nimetleri tüketmenin metafizik ve ahlaki boyutu vardır. Yüce dinimiz İslam, beslenmeyle bir nizam getirmiştir. Hem yiyeceklere sahip olurken hem de bunları tüketirken bir ahlaka sahip olmamız gerekiyor. Beslenmek, yemek, içmek, arkasında metafizik bir boyutu barındırmaktadır" dedi.

İSLAM KARŞITI TEPKİLER VAR

Müslümanların, azınlık olarak yaşadıkları ülkelerde 'helal gıda'yı bir kimlik sorunu olarak görmeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Görmez, "Helal gıda konusu günümüzde İslam dünyasının önemli sorunlarından biri. Müslümanların azınlık olarak yaşadığı ülkelerde, Müslüman kimliğinin dayandığı son sınırlara işaret eden bir konuya dönüşmüştür. Bazı ülkeler İslamofobik tavırlarıyla öne çıkmış, bu sınırları da yıkma yoluna gitmiş ve birtakım yasaklar ile karşı karşıya olduklarını hepimiz ibretle izliyoruz. Avrupa'da ırkçı birtakım topluluklar protestolarını ifade etmek için cami ve Müslümanların kapılarına kesilmiş 'domuz kafa'sı bırakıyor. Bu aslında İslamofobik tavırların hangi boyuta geldiğinin göstergesidir. Müslümanlar da İslam prensibinden zaman zaman uzaklaşarak İslamofobik kampanyaya dolaylı destek veriyor" diye konuştu.

GIDA MADDELERİNE MÜDAHALE ZARAR VERİR

Besin maddelerinin genetiğiyle oynandığını da anlatan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, tüketimi esas alan ekonomilerin her türlü nimete müdahale eder hale geldiğini söyledi. Dini yönüyle 'helal' ve 'haram' hassasiyetinin gözardı edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Görmez, "İnsan sağlığı, nezahati dikkate almaksızın tabiatın dengesini bozacak müdahalelere girilmektedir. Nimetlerin yapısı ve safiyeti ile oynanmakta, tohumlar değiştirilip asli hüviyetlerinden uzaklaştırılmaktadır. Bu tahrifatın meydana getireceği etkiler ise şimdilik tahminlerin ötesinde kalmaktadır" dedi.

MÜSLÜMANLARIN HASSASİYETİ DİKKATE ALINMALI

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplayan Prof. Dr. Mehmet Görmez, bir gazetecinin "Helal gıda konusunda hukuki düzenleme yapılmalı mı?'" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Müslüman toplumun inancı ve üretim ahlakı dikkate alınmalıdır. Bütün dünyada yasa koyucular, düzenleyiciler, Müslümanların bu inançlarını ve ahlaki taleplerini dikkate almak durumundadırlar. Sadece Avrupa'da değil, bütün dünyada buna ihtiyaç var. Bu konuda standardizasyona ihtiyaç var. Bütün dünyada da talep bu yönde. Ülkemiz bu konuda biraz gecikmiş vaziyette. Bir sektöre dönüşmüş vaziyette bu. Bu konuda tartışmak bile bir zaman maalesef birtakım yanlış anlamalara, birtakım vehimlere sebep teşkil ediyordu. Oysa en doğal, en temel meselelerimizden biri helal ve haram, ticaret ahlakı, üretim ahlakı, tüketim ahlakı. Bunlar dinimizin çok önemsediği hususlardır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title