Haberler

Meclis Başkanılığı Divanı Krizinde Taktik Savaşı

Güncelleme:

MHP ve HDP'nin üyelik taleplerindeki kriz nedeniyle Erdoğan'ın görev vermek için şart koştuğu Başkanlık Divanı oluşumunun ertelenmesi gündemde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini vermek için oluşumunu şart koştuğu Meclis Başkanlık Divanı muamması sürüyor.

MHP'nin HDP'den 1 fazla üyelik talebi nedeniyle yaşanan krizde iki parti arasında uzlaşma sağlanamazsa, Meclis'in kilitlenmesi, divanın oluşamamasına bağlı olarak da görevlendirme ve koalisyon görüşmelerinin bayram sonrasına kalması ihtimali gündeme gelecek.

VECDİ GÖNÜL YEMİN EDECEK

TBMM Başkanı seçiminin ardından çalışmalarına ara veren Meclis Genel Kurulu, alınan karar uyarınca bugün 15.00'te toplanacak. Meclis Başkanlık Divanı oluşmadığı için Genel KuruluTBMM Başkanı İsmet Yılmaz açacak. Genel Kurul yarın UNILEF tezkeresini ele alacak. Tezkere görüşmeleri öncesi dışarıdan Milli Savunma Bakanlığı'na atanan Vecdi Gönül yemin edecek.

GÖZLER DANIŞMA KURULU'NDA

Meclis'te bugün gözler Genel Kurul öncesi Yılmaz'ın başkanlığında toplanacak Danışma Kurulu'nda olacak. Partilerin grup başkanvekilleri ya da temsilcilerinin katılacağı toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümet kurma görevini vermek için oluşumunu şart koştuğu Meclis Başkanlık Divanı'nın üye sayısının ne olacağına ilişkin yaşanan kriz aşılmaya çalışılacak.

CHP kendisine 4, HDP 3 üye düşecek şekilde Divan'ın geçen dönem olduğu gibi 18 üyeden oluşmasını isterken, MHP ise TBMM Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanlığı'nın hazırladığı dağılıma göre kendisine HDP'den 1 fazla üyelik düşmesini sağlayacak 17 üyeli divanı savunuyor. Ak Parti ise 19 üyeli divan önermekle birlikte 18 üyeli divana da itiraz etmiyor.

"YA 18 YA KURA"

Kulislere yansıyan iddiaya göre, Yılmaz sayı krizinin aşılması için MHP'ye, ''17 üyeli divan istiyorsanız, 1 üye kura ile belirlenir'' görüşünü iletecek. MHP'nin kuraya itiraz etmesi halinde ise, 21. dönemde 85'er milletvekiline sahip olan DYP ile ANAP arasında da benzer sorunun yaşandığını, o dönem Meclis'in üniversitelerden görüş olarak kura yöntemine karar verdiğini anımsatacak.

OY ORANININ DİKKATE ALINMASI İSTENİYOR

Kura işine sıcak bakmayan MHP ise Siyasi Partiler Kanunu'nun (SPK) 35. maddesi çerçevesinde oy oranı dikkate alınarak kendisine 1 fazla üyelik isteyecek.

Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamazsa kriz grup önerileri yoluyla Genel Kurul'a taşınacak. Grup önerilerinin görüşmelerinin taktik savaşının parçası olması bekleniyor. Genel Kurul 15.00-19.00 saatleri arasında çalıştığı için, kavgalı geçmesi beklenen grup önerileri görüşmelerinin bir sonuca bağlanamadan Genel Kurul'un kapanması gündeme gelebilecek. Ancak CHP ve HDP'nin Başkanlık Divanı oluşumunu geciktirebilecek bu duruma karşı grup önerisi vermeyerek Genel Kurul'un karar almasının önünü açabileceği belirtiliyor. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Meclis Genel Kurulu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (44)

Dada:

Hdp meclise girdi meclis renklendi bayram Havası ....Mhp girdi hep savaş hep kavga can atıyorlar kavga için...umarım baraj altında kalırsın Akp ile beraber

25
30
yanıtYanıtla
artik umursamiyorum:

Hangi partiden olmasina bakmadan türklerin salakligi benim midemi bulandirdi ! Elin azinligi bugün meclise akp sayesinde girmis ve üc milyon az oy farki ile ayni oranda m.v almis...yarin belki heryeri alacaklar..türkler onlari hala kardes bilsinler kendilerine...daha tehlikeyi anlayamayan OT türkler dolu....hic umurumda deyil artik...

43
3
yanıtYanıtla
memocan:

Ulan Bahçeli herkese laf atar ama gider lokalaşırsın sen busun işte eğer CHP MHP HDP bunlar hükümet kurmazsa AKP nin bütün pislikleri ortaya çıkmazsa demek oluyor MHP de AKP nin ortağı

23
17
yanıtYanıtla
Bitlisli:

Adammı o farketmemiştim

yanıt1
yanıt1
UraMobil-IOS:

Mhp kendisine sunulan basbakanligi istemedi ama divan üyeligi icin itiraz ediyor. Bu ne pehriz, bu ne lahana tursusu demezlermi?

7
30
yanıtYanıtla
sams:

yahu bu bahceli neden akp den aday olmamis..

31
5
yanıtYanıtla
Bitlisli:

Bu ülkede Kürt sorunu yok ırkçı türk sorunu var bu yoldan para saygınlık kazanan devlet bahçeli gibi mhp olmazsa çobanlık bile yapamayacak zeka seviyesi düşük bi insan bu sorunu mhpyi yok etmekle çözmeye çalışsalar ülkede hiçbi sıkıntı kalmaz çözümü başka yerde arıyorlar

4
30
yanıtYanıtla
BootMobil-IOS:

Siz mhp ye kurban olun.Helaal...

7
20
yanıtYanıtla
DILGEŞ:

Mhp ne anlar siyasetten...bunlar için siyaset bir mv veya bir divan üyelerinin diger partilerden bir tane fazla olmasını istemek ve çaba sarfetmek...icraata gelince sıfır...

12
14
yanıtYanıtla
PARDUS:

Bahçeli bu sefer kararlı MHP yi tamemen bitirecek Allah İzin Verirse.AKP için elinden geleni yapıyor...

21
5
yanıtYanıtla
Tüm 44 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title