Haberler

Disk-Ar'ın Açlık ve Yoksulluk Sınırı Raporu

Kasım ayında, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 283 lira, yoksulluk sınırının 4 bin 57 lira olduğunu açıklandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) , kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 283 lira, yoksulluk sınırının 4 bin 57 lira olduğunu açıkladı.

DİSK'ten yapılan açıklamada, DİSK-AR'ın Kasım 2014 için açlık ve yoksulluk sınırı verilerini yayımladığı belirtildi.

TÜİK Hanehalkı Harcama Kalıbı, TÜİK madde fiyat ortalamaları ve 4 kişilik bir hanenin sağlıklı bir biçimde alması gereken kalori miktarı üzerinden hesaplanan beslenme kalıbı dikkate alınarak hazırlanan raporun sonuçlarına göre, 4 kişilik bir hane için açlık sınırı bin 283 lira, insanca yaşam (yoksulluk) sınırı ise 4 bin 57 lira olarak gerçekleşti.

Sağlıklı beslenme günlük harcama tutarı yetişkin bir kadın için 10,67 lira, yetişkin bir erkek için 11,52 lira, 15-19 yaş erkek çocuk için 12,21 lira, 4-6 yaş bir kız çocuğu için 8,37 lira oldu. Buna göre 4 kişilik bir hanenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken günlük gıda harcaması 42,77 lirayı buldu.

"Asgari ücretli işçi 1 haftalık ücret için 4 hafta çalışıyor"

Aynı hesaplamaya göre 4 kişilik hanenin sağlıklı beslenmek ve insanca yaşayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarının ise aylık 4 bin 57 lira olduğu belirtilen raporda şöyle denildi:

"Söz konusu ailenin gereksinimlerini karşılamasında gıda, içecek vb. için ayırması gereken tutar 1283 lira, giyim ve ayakkabı için ayırması gereken tutar 254 liradır. Diğer harcama kalemleri ve ayrılması gereken tutarlar ise şöyledir; kira, su, elektrik vb. için 1148 lira, mobilya, ev bakımı vb. için 232 lira, sağlık için 90 lira, ulaştırma için 396 lira, haberleşme için 174 lira, eğlence ve kültür hizmetleri için 89 lira, eğitim için 79 lira, lokanta, yemek, otel vb. için 168, çeşitli mal ve hizmetler için 143 lira."

-"Asgari ücretli işçinin ailesiyle yaşaması mümkün değil"

Raporda, eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretli işçinin, ailesi ile aç kalmadan yaşamasının mümkün olmadığı vurgulanırken, söz konusu işçi asgari geçim indirimi dahil 891 lira, asgari ücret geliri ile başka bir harcama yapmasızın ancak 21 gün ailesi ile birlikte sağlıklı ve dengeli beslenebildiği, kalan 9 gün ise açlığa mahkum olduğu savunuldu. Tüm ihtiyaçlarını karşılamak istediğinde ise gelirin sadece 6,5 gün yetebildiği, asgari ücretlinin 1 haftalık ücret için 4 hafta çalıştığı kaydedildi.

Araştırmanın yöntemi

Açıklamada, açlık ve yoksulluk sınırı DİSK Araştırma Enstitüsü tarafından her ayın ilk haftasında, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Tüketici Fiyat Endeksini açıklanmasını takiben kamuoyu ile paylaşıldığı bildirildi.

Araştırmada, DİSK-AR tarafından Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyabetik bölümünün hazırladığı  "Türkiye'ye özgü beslenme kalıbı"nın, farklı kaynaklardan derlenen verilerle değerlendirilerek yenilenmesi sonucunda elde edilen DİSK-AR'ın beslenme kalıbı dikkate alındığı belirtildi. Elde edilen beslenme kalıbı her ay açıklanan TÜİK madde fiyatları ile değerlendirilerek, kişinin ihtiyacına göre yapması gereken gıda harcamasının tutarının tespit edildiği vurgulanan hesaplamada esas alınan kalori miktarları şunlar:

4-6 yaşındaki bir kız çocuğu için 1963 kalori

15-18 yaş arası bir erkek çocuk 3244 kalori

Yetişkin bir erkek 2953 kalori

Yetişkin bir kadın 2658 kalori

Raporda ayrıca, 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcamasının açlık sınırı olarak belirlendiği, bu verinin hanehalkı tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen verinin ise yoksulluk sınırını verdiğini, Tüketim Harcama Kalıbı dikkate alınırken, tüm içecekler, tütün ve gıda harcamaları bir kalem olarak belirlendiği yer aldı.

Araştırmada 2003 yılı Hanehalkı Tüketim Harcamaları Araştırması sonuçları ile oluşturulan harcama kalıbının esas alındığı açıklandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title