Haberler

Dışişleri Şehitleri Anıldı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, "Çanakkale savaşan tarafların insani değerleri en zor koşullarda bile unutmayabileceklerini ve düşmanlıkları dostluğa dönüştürebileceklerini dünyaya gösteren insanlığın ortak destanının da adıdır.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, "Çanakkale savaşan tarafların insani değerleri en zor koşullarda bile unutmayabileceklerini ve düşmanlıkları dostluğa dönüştürebileceklerini dünyaya gösteren insanlığın ortak destanının da adıdır. Biz bu destana ' Çanakkale barış kültürü' diyoruz" dedi.

Cebeci Asri Mezarlığı'nda Dışişleri şehitlerini anma töreni düzenlendi. Törene Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu, şehit aileleri, yabancı misyon şefleri, Dışişleri Bakanlığı çalışanları katıldı. Saygı duruşuyla başlayan törende bir konuşma yapan Sinirlioğlu, bu anma gününün tarih üzerine düşünmeye de vesile olduğunu belirterek, "Tarihten husumet değil, dostluk çıkartılması insanların ortak geleceğinin ve barışın sağlam zeminlerde inşa edilebilmesinin olmazsa olmazıdır. Bu yılın Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü olması bugünü daha da anlamlı kılmaktadır. Bu güzel vatandaki varlığımızı göstermiş olduğu fedakarlıklara borçlu olduğumuz Çanakkale şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz" diye konuştu.

Sinirlioğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çanakkale dini, dili, milliyeti ne olursa olsun vatanın dört bir köşesinden gelen kahramanların geçmişin hatıraları ve geleceğin ortak ideali uğruna yekvücut oldukları bir kahramanlık öyküsüdür. Tüm bunların ötesinde Çanakkale'nin adını sadece bir milletin destanı olmasının üzerine taşıyan, özündeki evrensel değerlerle insanlığa unutturmayan bambaşka bir boyutu daha vardır. Çanakkale savaşan tarafların insani değerleri en zor koşullarda bile unutmayabileceklerini ve düşmanlıkları dostluğa dönüştürebileceklerini dünyaya gösteren insanlığın ortak destanının da adıdır. Biz bu destana 'Çanakkale barış kültürü' diyoruz. Bu benzersiz kültürü savaşan tüm tarafları biraraya getirerek barış ve dostluk mesajlarıyla dünyaya anlatmaya çalışıyor, şan ve şerefi de nesilden nesile aktarıyoruz. Bu yılda 100. yıl dönümünde yıllardır yaptığımız gibi bir kez daha 24 Nisan 2015 tarihinde tüm dünyaya Çanakkale'den çıkardığımız barış dersini tanıtmaya, anlatmaya devam edeceğiz."

Çanakkale örneğinden de görüleceği gibi büyük felaket olarak da bilinen ortamda başta Türkler olmak üzere imparatorluğu oluşturan tüm milletlerin derin acılar yaşadığını ve büyük kayıplara maruz kaldıklarını ifade eden Sinirlioğlu, "Geçmişte yaşananları tarihi ve hukuki çerçevesi dışına çıkarmadan makul dil ve üslupla konuşabilmek doğru dersler çıkarmak, bugünün ve geleceğin nesilleri için dostluk ve barış ortamı oluşturabilmektir. Bunun için tek taraflı anlatıların şaşaasından kurtulmak, farklı düşünceleri saygıyla dinleyebilmek ve duygudaşlık kurulması gibi saf insana özgü değerlerden çekinmemek gerekir. Şehitlerimizin acısını ve anısını bugün hala içimizde yaşatıyoruz. He var ki Türk milleti acıları bağrına basmasını, meselelere soğukkanlılıkla yaklaşmasını bilen olgunluktadır. Aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatmak bizim için öncelikli bir görev ve bir vefa borcudur" şeklinde konuştu.

Kanada'da ve Portekiz'de şehit düşen mensuplar için inşa edilen anıtların açılışlarının sırasıyla 2012 ve 2013 yıllarında yapıldığını belirten Sinirlioğlu, yurt dışında açılışı yapılacak diğer anıtlarla ilgili de bilgi verdi. Dünyada bu kadar kısa sürede onlarca mensubunu terör saldırılarıyla kaybetmiş bir başka Dışişleri Bakanlığı olmadığını söylediğini hatırlatan Sinilioğlu, bu menfur saldırılara rağmen Türkiye'ye hizmet etme azim ve kararlılığından vazgeçmeden görevini en iyi şekilde yapmaya devam eden tüm değerli meslektaşlarına Bakanlık adına minnet duygularını ifade etti. Sinirlioğlu, "Ne yazık ki terörizm bugünde dünyada yaygın bir şekilde gündemdedir. Trajik ölümleriyle hatıralarımızda bugünde yaşayan kıymetli şehitlerimizin isimlerini yaşatmayı, aziz hatıralarına sahip çıkmayı onları unutmamayı ve unutturmamayı toplumsal hafızamıza işlemeyi bir görev biliyor, hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, Allah'tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum" dedi.

Törende şehitler için Kur'an-ı Kerim okunup, dua edilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı adına çelenkler koyuldu. Şehit ailelerine taziyede bulunuldu ve kabirlere karanfil bırakıldı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Feridun Sinirlioğlu Çanakkale Politika Güncel Haberler

title