Haberler

Dışişleri'nden Obama'ya '1915' Tepkisi

Güncelleme:

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Obama'nın 1915 olayları ile ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösterilerek "Tarafgir adalet anlayışını reddediyoruz." denildi.

Ankara'dan ABD Başkanı Obama'nın 1915 olayları ile ilgili yaptığı açıklamaya tepki geldi. Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Açıklamanın tek taraflı bakış açısını yansıtması sorunlu. Seçici tarafgir adalet anlayışı reddediyoruz." denildi.

"ÜZÜNTÜYLE NOT ETTİK"

ABD Başkanı Obama'nın tek taraflı bir açıklama yaptığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"ABD Başkanı Obama'nın 23 Nisan 2015 tarihinde yaptığı açıklamanın Türkler ile Ermenilerin ortak tarihlerinin acılı bölümünü adil bir hafıza temelinde değerlendirmekten çok uzak olduğunu üzüntüyle not ettik.

"AÇIKLAMA SORUNLUDUR"

Açıklamanın, I. Dünya Savaşı'nda yaşananların, Ermeniler kadar Türk halkı bakımından da hassasiyet taşıdığı gerçeğinden kopuk olması ve tek taraflı bir bakış açısını yansıtması sorunludur. Bu seçici ve tarafgir adalet anlayışını reddediyoruz.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 23 Nisan 2014 günü yayınladığı taziye mesajı ile daha sonra Başbakanımız Ahmet Davutoğlu tarafından 20 Ocak 2015 ve 20 Nisan 2015 tarihlerinde yayınlanan açıklamalar konuya Türkiye'nin bakış açısını özenle yansıtan metinlerdir.

"MÜTTEFİKLERE ÖNEMLİ ROL DÜŞÜYOR"

Bunlar, geçmişte yaşanan acıları inkâr etmeden, doğru tanım ve tutumlarla paylaşmayı, Osmanlı Ermenilerinin kayıpları dâhil tüm kayıplarımızı birlikte ve saygıyla anmayı, dahası ortak geleceğimizi yeniden inşa etmeyi teklif eden samimi çağrılardır.

Bu tarihi konuda herkesi sağduyuyla hareket etmeye davet eden yaklaşımımıza ve uzattığımız dostluk eline olumlu karşılık almayı umut ediyoruz.

Türklerle Ermenilerin barışmalarına giden yola adil bir biçimde katkıda bulunacak her ülke bu "dostluk projesinin" ortakları olarak tarihteki yerlerini alacaklardır.

Bu çerçevede dost ve müttefik ülkelere düşen rolün ayrı bir önem taşıdığı da açıktır."

ALMANYA CUMHURBAŞKANI GAUCK'UN AÇIKLAMASINA TEPKİ

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı'ndan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un ifadeleri hakkında da açıklama yayımlandı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada "Almanya Federal Cumhurbaşkanı Gauck, 23 Nisan 2015 tarihinde Berlin Katedralinde düzenlenen ve Türk kimliğine, tarihine ve toplumuna mesnetsiz ithamların dillendirildiği bir törene iştirak etmiştir. Cumhurbaşkanı Gauck'un, hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı şekilde, Türk milletine işlemediği bir suçu isnat etme hakkı yoktur. Toplumsal birlik, bütünlük ve uyumu temsil etme makamında olanlardan, toplumu oluşturan tüm fertlerin hassasiyetlerini dikkate almaları ve daha kucaklayıcı bir yaklaşım sergilemeleri beklenir. Bu bağlamda, Gauck'un, temsil ettiği insanlar arasında bulunan yüzbinlerce Türk asıllı Alman vatandaşının düşüncelerini yok sayması ibret vericidir. Türk tarihi ve kimliği, Türk-Alman toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır. Bu kimliği karalamaya yönelik girişimlere bu toplumun fertleri sessiz kalmayacaklardır. Türk halkı, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un bu ifadelerini unutmayacak ve affetmeyecektir. Önümüzdeki günlerde, 1915 olayları konusunda bir karar tasarısını ele alması öngörülen Almanya Federal Meclisinin, bu tarihi mesele konusunda tarafsız ve yapıcı bir tutum içerisinde olmasını, Türk-Alman ilişkilerine uzun dönem olumsuz yansımaları olacak bir yaklaşım sergilememesini temenni ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Joachim Gauck Barack Obama Almanya Güncel Haberler

500

Yorumlar (174)

ANAYASA PROF.:

NEYSEKI, ILKOKULLARDA BIZE '' BIR TÜRK, DÜNYAYA BEDELDIR '' DIYE HIKAYELER ANLATILDI !!! SIMDI AYNI KONUYA GELDIK GALIBA ! BÜTÜN DÜNYA ''- SOYKIRIM -'' DIYOR, BIZIMKILER HALA NARA ATIYOR !! OLACAK IS DEGIL ! MADEM KENDINIZDEN BU KADAR EMINSINIZ, NEDEN BU ÜLKELERI IKNA EDEMEDINIZ ! NEDEN ??? EVET INKARCILIGI BU ÜLKENIN ANAYASASINA YERLESTIRMEK LAZIM. YENI ANAYASA MADDE-1, BÜTÜN DÜNYA TÜRKLERDEN IBARETTIR, BASKA BIR MILLETI TANIMLAMAK, TÜRK MILLETINE IHANETTIR . MADDE -''2- DÜNYA GEZEGENININ ISMI T. C DIR. AKSINI IDDIA EDENLER VARSA; GELSINLER, ARSIVLERIMIZE BAKSINLAR.

22
38
yanıtYanıtla
Yalcin Korkmaz Mobil-ANDROID:

bir buçuk milyon ermeni halkı kadledildi bunun adı soykırım dır nereye kadar inkar edecek siniz

7
52
yanıtYanıtla
hakan:

Biz almanyada yasayanlar olarak en kisa zamada bir türk partisi kurmaliyiz ve en kisa zamanda parlemontaya girmeliyiz. alman vatandasi olmus bütün türk vatandaslarimizin uyanmasi lazim, alman nüfüsü 10-15 sene icinde 15-20 milyon azalacak ve türk halkida cgalacak, inanin 10-15 sene icinde alman nüfüzu 80 milyondan 60 milyona yaklasacak ve türklerde 3-5 milyondan 6-7 milyona cikacak. veparti kurdugumuz taktirde 7-8 oy alarak koalisyon icin aranan parti oalcaktir ve türkiye hakkinda ic bir zaman negativ bir karar veremeyecekler. bir 30-40 sene sonra almanya parlemontosu türklerden izinsiz bir karar alamayacaktir. gerisini siz düsünün almanyayi ele gecirmis bir türk halki avrupayi ele gecirmis demektir. TÜRKIYE IMPARATORLUGU GERI GELECEK

44
11
yanıtYanıtla
AlimobilWeb@haberler.com:

Arkadaşlar it iti ısırmaz haclılar katliyam yapar burdaki oyun türkiyeyi zayıf düşürmek haçlı orduları herxaman hazır bizde müslümanlar olarak türkiye vatandaşı olarak birbirımize düşüyoruz uyanalım artık

46
3
yanıtYanıtla
benMobil-ANDROID:

allah kimseyi hain etmesin ermeniler ve Kürtler gibi

27
18
yanıtYanıtla
vanlyymobilWeb@haberler.com:

Hey tc nereye kadar inkar

18
25
yanıtYanıtla
bir işsizmobilWeb@haberler.com:

Gemi batıyor.davutoğulları baştayken savaş kaçınilmaz olacak.

12
28
yanıtYanıtla
Ahret Mobil-IOS:

Evet Soykırımdır neden hala inkar ediliyor

1
39
yanıtYanıtla
ferah karaagaclioglumobilWeb@haberler.com:

Yildiz Suikastini bilirmisiniz.Ermeni Tasnak militanlari Sultan Abdulhamit Hana bombali suikast duzenlemisler.Padisah cuma selamligina birkac dakika gec kalinca bomba patlamis padisah kurtulmus, Ama o sirada orada bulunan 26 insanimizi havaya ucurmuslar.Yani su anki tabirle padisaha suikast duzenlemek de dahil O donemde aktif teror eylemleri duzenliyorlar.

35
3
yanıtYanıtla
ARSLAN GIBIMobil-IOS:

Osmali ah neredesin osmali Avrupa bizimdi,neden Osmanli aldigin topraklari bunlara biraktin ah ah sesleri çikmazdi ozm

31
6
yanıtYanıtla
Tüm 174 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title