Haberler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Londra'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, genel seçimin sorunsuz ve demokratik bir şekilde tamamlanacağını belirterek, "7 Haziran'dan sonra yola devam, istikrara devam, büyümeye devam. Onlar konuşacak, biz yapacağız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, genel seçimin sorunsuz ve demokratik bir şekilde tamamlanacağını belirterek, "7 Haziran'dan sonra yola devam, istikrara devam, büyümeye devam. Onlar konuşacak, biz yapacağız" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Çavuşoğlu, Luton Türk Kültür Merkezi'nde vatandaşlarla bir araya geldi. AK Parti Konya Milletvekili Harun Tüfekçi, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar ve diğer yetkililerin eşlik ettiği Çavuşoğlu, kültür merkezine gelişinde çiçeklerle karşılandı.

Sözlerine kültür merkezini kuran yöneticilere teşekkür ederek başlayan Çavuşoğlu, yurt dışında eğitimin, örf, adet ve inançların genç nesillere öğretilmesinin önemine değindi. İngiltere'de yaşayan vatandaşların entegrasyon konusunda sıkıntıları bulunmadığını belirten Çavuşoğlu, "Buradaki vatandaşlarımız kendilerini bu ülkenin de vatandaşı olarak görüyor, bu güzel bir şey. Ama kendi dilini, dinini, geleneğini unutan insanın entegrasyonunda sorun olur, başarılı olamaz. Bu konuda hassasız. Böyle derneklerin faaliyetlerini görünce çok mutlu oluyoruz" diye konuştu.

Son dönemde İngiltere'de yaşayan Türklerin siyasette elde ettiği başarılara dikkati çeken Bakan Çavuşoğlu, St. Albans bölgesine belediye başkanı seçilen Mehmet Salih Gaygusuz ile Luton'da belediye meclis üyeliğine seçilen üniversite öğrencisi Ayşegül Gürbüz'ü tebrik etti.

Bir dönem Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı olarak görev yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi'ndeki meclis seçimlerinde yakalanan başarıyı katılımcılarla paylaşırken de "2003 yılının sonuna doğru 'burada biz de başkan olabiliriz' diye kafaya koymuştum. 47 üye ülke var, 10 ülkenin dışına hiç çıkmamış. Hiç Viyana'nın doğusuna başkanlık gitmemiş. 2009 yılında inandık, yola çıktık, 'aday olacağız ve kazanacağız' dedik. İngiliz milletvekilinin karşısında aday olduk ve birçok ülkenin desteğini alarak ilk defa bir Türk Müslüman ve 10 ülkenin dışındaki bir ülkeden başkan seçildi" ifadesini kullandı.

Siyasi arenada öne çıkan Türklere destek verilmesi gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda eskiden biraz zayıftık, hatta biraz da kıskançlık oluyordu. Ama bu çok küçük düşünceyi Türkiye'de de dışarıda da yenmeye başladık. Ben Avrupa Konseyi'ne başkan olurken CHP milletvekili benim aleyhime oy verdi, MHP milletvekili de oylamaya katılmadı. Böyle küçük düşünenler olabilir ama bizim özellikle yurt dışında böyle bir lüksümüz yok. Biz o partiden arkadaşlarımızı hep destekledik. O dönemde benim partime MHP'li milletvekili almak istemediler ancak ben önerdim ve parti yönetimine girmesini sağladım. Bizdeki anlayışla onlardaki anlayış arasındaki fark. Bu anlayışımızdan dolayı hiç kaybetmedik, hep kazandık."

Çavuşoğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının büyüyen ve güçlenen Türkiye ile gurur duyduğunu ifade ederek, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ilk kez genel seçimde de yurt dışında oy kullanılmasıyla buradaki vatandaşların söz sahibi haline geldiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, gelecek seçimlerde yurt dışında da seçim bölgesi uygulamasını getirmek istediklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, "Hangi partiye oy verirseniz verin ama oyunuzu kullanın. Ben AK Parti'nin 70 kurucusundan bir tanesiyim. Bu yıl G20'ye başkanlık yapıyoruz. Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin başkanı Türkiye. 15 sene önce IMF kapılarında borç aramak için adeta bekleyen ülkenin bugünkü geldiği durum çok farklı. O nedenle biz sizlerden göğsümüzü gere gere başımız dik bir şekilde oy istiyoruz" dedi.

AK Parti'nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerinin bulunduğunu hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, bu hedeflerin gerçekçi olduğunu, bugüne kadar kendilerine oy verenleri hiç kandırmadıklarını söyledi.

Ortaya koydukları hedefleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, "Bu yüzden rahatlıkla oy istiyoruz. 'Yaptık' diyoruz, 'yapıyoruz' diyoruz. 'Öngördüklerimiz bunlar' diyoruz, vatandaşlarımız da bize güveniyor. İnşallah sorunsuz ve demokratik bir şekilde bu seçimleri tamamlayacağız. 7 Haziran'dan sonra yola devam, istikrara devam, büyümeye devam. Onlar konuşacak, biz yapacağız" şeklinde konuştu.

Londra'daki Olympia Merkezi'nde 30-31 Mayıs tarihlerinde oy kullanılacağını hatırlatan ve merkeze 50 sandık kurulduğu bilgisini veren Çavuşoğlu, yaklaşık 260 kişinin seçimlerde görev yapacağını bildirdi.

Toplantıya katılan AK Parti Konya Milletvekili Harun Tüfekçi de  şu ana kadar Avrupa 600 bin oy kullanıldığını belirterek, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının sandık başına gitmesinin genç neslin istikbali ve Türkiye'nin istikrarı için büyük önem taşıdığını dile getirdi. Yurt dışında yaşayanların verdikleri oylarla varlıklarını hissettirmelerini isteyen Tüfekçi, randevu sisteminin kalktığını, oy kullanma hakkı olan herkesin demokrasi şölenine katılması gerektiğini ifade etti.

Toplantı sonrasında katılımcılarla sohbet eden ve fotoğraf çektiren Çavuşoğlu, daha  sonra Hollanda'ya hareket etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Ak Parti Türkiye Londra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title