Haberler

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İzmir'de

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kimse ideoloji yapmasın, kimse kimseye marş okumaya, Başbakanımız (İzmir'e) geldiği zamanki gibi Atatürk posterleriyle protesto etmeye kalkmasın.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kimse ideoloji yapmasın, kimse kimseye marş okumaya, Başbakanımız ( İzmir'e) geldiği zamanki gibi Atatürk posterleriyle protesto etmeye kalkmasın. Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyeti daha ileri noktalara taşımak, gerçek Atatürkçülük bu" dedi.

AK Parti İl Başkanlığınca bir otelde düzenlenen yemeğe katılan Davutoğlu,tarihin hızlı aktığı dönemden geçildiğini belirterek, Türkiye kadar şehirlerinin de bu hızlı akışta en önemli aktörlerden biri olma fırsatına sahip bulunduğunu söyledi.

Yazdığı ve yakın zamanda yayınlanması planlanan "Tarihi Derinlik" adlı kitapta, şehirlerin tarihi derinliği ve gelecek perspektifiyle ilgili görüşlerini dile getirdiğine değinen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İnsanlık tarihini tasnif etmeye kalksak, 3 ana aşamadan bahsetmek lazım. Biri kadim kültür, ikincisi modernite, üçüncüsü de içinde yaşadığımız küreselleşmeye geçiş. Ülkeler ve şehirler, eğer kadimde elde ettikleri birikimi koruyabilirlerse, o değerleri moderniteyle harmanlayabilirlerse, moderniteden gelen akıl ve bilim eksenini, bu perspektifle birlikte şehir kültürünü ülkenin kültürel hayatına yansıtabilirlerse, bu iki ayak üzerinde küresel vizyon geliştirebilirlerse yükselirler. Aksi takdirde kadime takılıp moderniteyi atlarlarsa arkaik kalırlar. Ama moderniteye takılıp, kadimi unutup, gelecek perspektifi geliştirmezlerse tarihi köklerini kaybetme riskiyle karşılaşırlar. İzmir, ufuk şehir, milletin ufkunu belirleyen şehir. Hala da İzmir'den daha fazla bu ülkenin küreselleşmesiyle ilgili ufkunu açacak kapasitede başka şehrimiz yok, yeter ki İzmir'i doğru anlayalım."

Davutoğlu, tarihte hinterlandını kaybeden kentlerin düşüşe geçtiğini belirterek, " İzmir, hinterlandını kaybetmedi ama önemini kaybettiyse yönetim hatası, idari hata vardır. Neyi eksik bıraktık ki küreselleşmeye giderken İzmir'i Akdeniz'in en önemli 5 şehri arasına sokabilelim" dedi.

Bir yöneticinin, vizyonu ve etkin yönetimi varsa hem kendinin başarılı olduğunu hem yönettiği şehri ihya ettiğini, vizyonu yok yönetme kabiliyeti varsa statükoyu koruyabildiğini, ikisi de yoksa şehrin geri kaldığını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Burada kimse ideoloji yapmasın, kimse kimseye marş okumaya, Başbakanımız geldiği zamanki gibi Atatürk posterleriyle protesto etmeye kalkmasın. Atatürk'ün kurduğu cumhuriyeti daha ileri noktalara taşımak, gerçek Atatürkçülük bu. Bu ülkede bir dönem 70 sente muhtaç kılınmışsa, küçük miktarlar için IMF kapısında bekliyorlarsa o yönetimler istedikleri kadar 10. Yıl Marşı okusunlar ya da başka sloganlar atsınlar, hakkını vermemiş demektir. Bu bayrağa onur, izzet getirdiğiniz zaman, Atatürk'ün mirasına sahip çıkarsınız. Cumhuriyetin mirasına sahip çıkmak, ne demek? Önünüzde Türk bayrağı var. Türk bayrağının arkasına oturan borç istemez, borç verir. Geçen yıl 3 milyar dolar dış yardım yaptık. Ama ne oluyor? Herkes 'bu yükselen bir güç' diyor. O algıyı böyle oluşturuyorsunuz, vizyon ve yönetimle. Binali Yıldırım'ın kariyerine bakın. Türkiye'nin birçok başarısının arkasında, altında, Binali Yıldırım'ın imzası var."

Davutoğlu, AK Parti iktidara gelmeden önceki ekonomik kriz zamanında, İzmir'e hızlı tren geleceği ve İstanbul- İzmir arasına otoban yapılacağının söylenmesi durumunda, buna kimsenin inanmayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Ama yapıldı. Geçen hafta Şanlıurfa'daydım. 10 binlerce insana hitap ettiğim Siverek'te, artık gururla bu ülkeye aidiyet hislerini bayraklarla yansıtıyorlar. Neden, biliyor musunuz? Urfa-Siverek arası duble yol var. Şehirler ve ilçeler arasında duble yol varsa o insanların bu ülkeye aidiyet hissi pekişir. Ama bu imkanlar yoksa her gün 'vatan bölünmez' diyelim ama o imkanlar gelişmez ve ondan sonra karşılaştırmaya başlarlarsa o zaman cumhuriyetimiz, birliğimiz, beraberliğimiz tehlikeye girer."

-" İzmir, vizyonu olanı seçmeli"

Atatürk'in İktisat Kongresi'ni İzmir'de toplamasının tesadüf olmadığına dikkati çeken Davutoğlu, İzmir'in, hem Türkiye'nin lokomotifi hem Akdeniz'in yükselen yıldızı konumuna gelebileceğini vurguladı.

İzmir'i, "Anadolu'yu arkasına alıp Akdeniz'de ilerleyecek lokomotif"e benzeten Davutoğlu, şöyle dedi:

"Cumhuriyetimizin 100. yılı geliyor. Bu sürede diğer şehirlerimiz ne kadar mesafe aldı, İzmir ne kadar mesafe aldı, hinterlandını ne kadar değerlendirebildi? Seçimi sadece 30 Mart'ta yapılan seçim olarak görmeyin. 5 yıl çok önemlidir. 5 yıl, kaybedilecek dönem değildir. İzmir'in tarihi dokusu muhafaza edilmeli ama ulaşım hatlarıyla yeni İzmir inşa edilebilmeli ki bu İzmir hem Türkiye'yi lokomotif gibi sürüklesin hem de Akdeniz'in yükselen yıldızı olsun. Diğer adayların böyle bir perspektifi olsaydı, özellikle anamuhalefet partisi anlamında söylüyorum, şu ana kadar bir şekilde bu şehre yansırdı. Hala bu şehre yansıyan yeniliklerin hemen tümü, merkezi yönetimin projeleriyle geldi. Ama bizim görevimiz bu, ne olursa olsun bu perspektifi kaybetmeyeceğiz, her zaman İzmir'in hizmetinde oluruz ama bir de yerel yönetimi, vizyon ve yönetim kabiliyeti, eylem adamı olan bir insan faktörü bir belediye başkanı olarak devreye girerse o zaman görün İzmir'i... O zaman hinterlandıyla bütünleşir, aynen Büyük İskender, Roma dönemi, Osmanlı 16. yüzyıl ve cumhuriyetin ilk yıllarındaki dinamizmi yaşatan yeni bir İzmir inşa edilir. Seçim bu. Seçim İzmir'in geleceğiyle igili, vizyon sahibi misiniz, değil misiniz? Aradaki fark bu. Eğer bu vizyonu paylaşıyorsanız, 5 yılı, 5 yılları kaybetmek istemiyorsanız, İzmir vizyonu olanı seçmeli."

Davutoğlu, geçmişte, yerel planlamayla merkezi hükümet arasında uyumlu olunduğu zaman, İzmir'in önünün açıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ülkenin genel planlaması ile İzmir'in yerel planlaması arasında uyum olmadı. Eğer ülkemizi bir bütün olarak kadim kültürü koruyup, moderniteden istifade edip, küreselleşmeyi inşa etmek için böylesi büyük makro plan içinde çalışıyorsak, İzmir gibi önemli kenti gözardı edemeyiz, bu şehrin yapacağı katkıyı ihmal edemeyiz. O yüzden vargücümüzle İzmir'e asılıyoruz. Türkiye'nin Akdeniz stratejisi, hatta Balkan stratejisi açısından, İzmir olmazsa olmazdır. Onun için sizden ricam, ne olur İzmir'de bu yeni dönemde merkezi hükümetle birlikte makro stratejik planlamaya uyum sağlayacak birini iş başına getirin. Aksi takdirde Türkiye'nin büyüyen, kalkınan yapısından İzmir istifade edemeyecek, Türkiye'nin büyümesi de ondan istifade edemeyecek."

-AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yıldırım

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ise hak ettiği yerde olmadığını vurguladığı İzmir'in, imarsız yapılaşmada Türkiye'nin ilk sırasında yer aldığını belirtti.

İzmir'in sorunlarının biriktiğini dile getiren Yıldırım, "İzmir'i son 10 yılda yönetenler çok başarısız ama bunun farkında değiller. Çok başarılı olduklarını düşünüyorlar. Geçmişi başarılarla dolu İzmir'in, o günlere özlem duyarak geçireceği vakti kalmadı. İzmir'in geleceği konuşması lazım. İzmir'e bu düşüncede yöneticiler lazım. Projelerimizle İzmirlilerin hizmetine hazırız" diye konuştu.

AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay, gecenin sonunda Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na plaket verdi.

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Kemal Atatürk Ahmet Davutoğlu Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title