Haberler

Disiplinlerarası Göç ve Göç Politikaları Sempozyumu" Başladı

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Filistin'in, göç hadisesinin en fazla yaşandığı yer olduğunu belirterek, "İsrail işgal ettiği zaman işgal edilmiş topraklarda kalan Filistinlilerin nüfusu, zorla göç ettirilen Filistinlilerin nüfusundan daha az" dedi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Filistin'in, göç hadisesinin en fazla yaşandığı yer olduğunu belirterek, "İsrail işgal ettiği zaman işgal edilmiş topraklarda kalan Filistinlilerin nüfusu, zorla göç ettirilen Filistinlilerin nüfusundan daha az" dedi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ), Küçükçekmece Belediyesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Disiplinlerarası Göç ve Göç Politikaları Sempozyumu" başladı.

Küçükçekmece Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Önal İnaltekin, göçlerin korunmaya muhtaç kadınlar ve yaşlılarla ilgili ayrı bir sonuç doğurduğunu anlattı.

Göç politikalarına öncelikle insan ve çocuk hakları temelinde bakılması gerektiğini dile getiren İnaltekin, "Göçün sebebi ne olursa olsun korunmaya muhtaç yaşlılar, kadınlar ve çocuklarla ilgili mutlaka düzenlemeler yapılması gerekiyor" dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Mansur Özdemir de sempozyumun doğru katılımcılarla önemli sonuçlar getireceğine inandığını dile getirdi.

Özdemir, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce uluslararası metin ve mevzuatlarda oldukça mekanik duran ve insan hayatına dokunmayan, mevzuatlara dokunabilecek mahalli bir perspektif inşa edeceğine inanıyorum. Biz toplum, millet ve örfi olarak bunu yaptıysak zihin, zihniyet, akademik, vizyon ve politika olarak da bunu buradan başlayarak inşa edebiliriz. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin bugün burada bu etkinlikle sınırlı kalmayacağına inanıyorum. Üniversitenin göç ve göç araştırmalarıyla ilgili enstitü kuracağını ve bugün burada hedef vizyon olarak ortaya çıkan şeyleri ete ve kemiğe büründüreceğini düşünüyorum. Suriye'den ülkemize gelen misafirlerimizle ilgili de bir algının ve algı yönetiminin inşa edileceğine, meseleye insani ve hakikatli bir dokunuş oluşturacağına inanıyorum."

İHH Başkanı Bülent Yıldırım da sempozyumun önemli olduğunu vurgulayarak, 30 yıla yakındır dünyadaki göç ve mülteci hareketlerinin bulunduğu bölgelerde çalıştıklarını söyledi. Gördükleri olayların "uykularını kaçıracak derecede" olduğunu ifade eden Yıldırım, konunun Türkiye'de geçmişte yetersiz şekilde ele alınmasının kendilerini üzdüğünü anlattı.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Filistin, göç hadisesinin en fazla yaşandığı yerdir. İsrail işgal ettiği zaman işgal edilmiş topraklarda kalan Filistinlilerin nüfusu, zorla göç ettirilen Filistinlilerin nüfusundan daha az. Şu anda dünyanın her tarafına yayıldılar ve yaşadıkları durum, gerçekten insanların bulunmak istemeyeceği yerler. Bazen köylerimizde hayvanları bile bağlayamayacağımız ortamlarda yaşayan insanlar. Şu anda da Suriye'deki mülteciler gibi devasa bir sonuç çıktı. Suriye'de iç ve dış göç eden toplam 11 milyon civarında mülteci var. Suriye'de yetişmiş akademik insanları, Avrupa alıyor. Bunların konuşulması gerekiyor. Türkiye'de kaybolmuş ara meslek sahipleri de Suriyelilerin kaldığı kamplarda bulunuyor. Bu nedenle bu noktaları değerlendirip, göç hadiselerin fırsata dönüştürülmesi gerekiyor."

Mültecilerin savunmasız olduğuna dikkati çeken Yıldırım, yetim çocuklara yönelik  dünya genelinde yaptıkları hizmetleri anlattı. Yıldırım, "Şu anda Türkiye'de devletin yapmış olduğu kamplar dünyanın en güzel kamplarıdır. Bütün dünyayı gezmişiz tecrübemiz var" ifadelerini kullandı.

"Disiplinler Arası Göç ve Göç Politikaları Sempozyumu"

İki gün sürecek sempozyumda siyaset, sosyoloji, sosyal hizmet, ekonomi ve yönetim bilimi gibi alanlarda göç politikaları ele alınacak.

Dünyada ve Türkiye'de mevcut göç politikaları ve bu politikaların analiz edilerek tartışılması, daha etkin göç politikaları üretilmesi, ortaya konulması ve etkin yönetilebilmesi açısından politika yapıcılara somut önerilerin sunulması gibi konulara ağırlık verilecek.

Sempozyum, Türkiye başta olmak üzere tüm dünyada önemli bir konu olan göç sorununa uluslararası düzeyde dikkati çekmeyi hedefliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Yıldırım Filistin İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title