Haberler

Dikili Adil Su Politikasıyla Dünyada Tek

Güncelleme:

Su Hakkı Kampanyası tarafından, Dikili'de "Sosyal politikalar kapsamında alternatif su hizmetleri" başlıklı bir günlük atölye çalışması yapıldı.

Yapılan atölye çalışmasına CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Urla Belediye Başkanı Mehmet Selçuk Karaosmanoğlu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Av.Arif Ali Cangı, Foça Belediye Başkan Vekilleri Haydar Çelebi, Ercan Yüksektepe, SODEV Başkanı Erol Kızılelma, Su Hakkı Kampanyası nuran Yüce, Hasankeyf Girişimi, CHP Dikili İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener, Dikili Kent Konseyi Başkanı Erdoğan Doğan, Dikili Jeotermal A.Ş Başkanı Hüseyin Çelik, Dikili Belediye Başkan Vekili Yusuf Altıparmak, ÇMOİzmir Şubesi ve İzmir Tabipler Odası katıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, konuşmasında CHP'li Milletvekillerinden Sezgin Tanrıkulu, Umut Oran ve Musa Çam'ın Dikili modeli örnek alarak "Asgari ücretin altındakilerden 10 metre küpe kadar sudan ücret alınmasın" konusunda verdikleri yasa teklifi hakkında bilgiler verdi. CHPİstanbul Milletvekili Melda Onur Dikili modelinin incelenmesi gerektiğini, suyun ticari bir meta olarak düşünülmeyip, Dikili'de olduğu gibi su tasarrufuna teşvik olarak algılanması gerektiğini söyledi.

Mevcut su yönetiminin hukuksal zemini ile ilgili konuşma yapan Av. Arif Ali Cangı, Su yönetiminde mevcut yasalar ile yerel yönetimler açısından bu yasal düzenlemelerini anlattı.Cangı konuşmasında suyun ticarileştirilmesinin yanı sıra, KDV, ÇTV, KAV gibi suya karıştırılan vergiler olduğunu belirtti. Su tarifelerinin belirlenmesi konularına değindi.

Moderatörtörlüğünü Erkin Erdoğan yaptığı tartışmada ise 'Sosyal devlet ilkesi gereği mevcut yasal düzenlemelerde ihtiyaç duyulan değişiklikler, değişikliklerin yapılması için gerek duyulan mücadele yöntemleri ' konuşuldu. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ise Merkezi politikaların desteklemediği alternatif su hizmetleri uygulamanın avantajlarını ve güçlüklerini anlattı. Özgüven yargılanarak beraat ettiği suyun ticarileştirilmesi ile ilgili yaptığı uygulama ile önemli derecede tasarruf yapıldığını ifade ederek, suyun bir insan hakkı olduğunu söyledi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ilçesinde uygulamaya çalıştıkları su politikalarından örnekler verdi. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ise konunun sadece içme suyu olarak ele alındığını, ancak zirai ve tarımsal açıdan da ele alınmasıgerektiğini söyledi. Sındır; su politikaları ile ilgili verilen mücadelede bu konunun eksik bırakıldığını ve ihraç edilen ürünlerin sulanarak yetiştiğini sonrada ihraç edildiğini hatırlatarak; bunun suyu ticarileştirmenin bir başka yolu olduğunu anlattı.

Toplantıda; Su politikası konusunda Dikili'nin samimi bir şekilde su tasarrufuna teşvik ettiği ve bunun da adil bir şekilde gerçekleştirildiği anlatıldı. Dikili modelinin su tasarrufu konusunda, tasarrufa teşvik için dar gelirliyi cezalandırarak değil, bilakis ödüllendirerek gerçekleştirdiği söylendi ve tüm dünyada hakim olan su tasarrufunun fiyatı artırmak üzerine kurulu olduğu belirtildi. Bu konuda ki uygulamasıyla Dikili modelinin dünyada tek örnek olduğu vurgulandı.

Toplantıda ayrıca yerel yönetim birimlerinin alternatif su hizmetleri uygulama olanakları, olanakların uygulanmasında ihtiyaç duyulan finansal politikalar ve yönetsel değişiklikler, su yönetiminde yeni arayışlar, temiz su kaynaklarının korunması ve sosyal politikalar temelinde vatandaşlara yeter miktar ve kalitede ücretsiz su sağlanmasında yerel yönetimlerin rolü ve vatandaşların su hizmetlerinin yönetimine katılmalarının sağlanmaları konusunda öneriler de tartışıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Osman Özgüven Melda Onur Bornova Dikili Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title