Haberler

    Dijital Rekabet Kızışıyor, Türkiye Avantajlı

    DİJİTAL hizmetlerin, tüketiciler, şirketler ve hatta devletlerce kitleler halinde benimsemesi, son yıllarda dijitalleşmeyi büyümenin merkezine koydu.

    DİJİTAL hizmetlerin, tüketiciler, şirketler ve hatta devletlerce kitleler halinde benimsemesi, son yıllarda dijitalleşmeyi büyümenin merkezine koydu. Küresel büyümenin sekteye uğradığı günümüzde dijitalleşme, ülkeler için büyüme ve yeni istihdam fırsatları yaratma noktasında kilit rol oynayabilir. Tabii bunun için karar vericilerin, dijitalleşmenin en verimli olacağı hedef sektörler belirlemeleri, bu sektörlerdeki şirketleri teşvik edici planlar ortaya koymaları ve hem sektörler, hem tüketiciler, hem kanunun faydalanacağı kapsayıcı bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) ekosistemi kurmaları gerekiyor. Dijitalleşmenin ekonomik büyümeyi hızlandırdığı ve istihdam yarattığı araştırmalarca ortaya konulmuş olsa da, bunun her ülkedeki etkisi aynı değil. Bu nedenle Türkiye'nin de hangi sektörlerin öncü olacağı ve ekonomik kalkınmada rol oynayacağını belirleyip, planlarını buna göre yapması önem taşıyor.

    GENÇ NÜFUS FIRSATI

    Türkiye, genç, dinamik ve teknolojiye meraklı nüfusu ile yeni teknolojiler ve dijital değişimin benimsenmesi noktasında elverişli bir ortama sahip. Yıllık yüzde 3 civarındaki büyümesi, 80 milyonu aşkın nüfusu ve yaklaşık yüzde 40'ı 25 yaşının altındaki nüfusu ile teknoloji bakımından rekabet şansı yüksek. Zaten rakamlar da bunu ortaya koyuyor. 2014 sonunda Türkiye nüfusunun yüzde 95'inin cep telefonu aboneliği bulunuyordu. İnternet kullanıcılarının sayısı ise her geçen yıl artıyor. Diğer yandan 2015 yılında akıllı telefon penetrasyonu yüzde 50 civarında olan Türkiye'de, bu oran da hızla yükseliyor. Türkiye'deki yoğun genç nüfus paylaşımda bulunmayı ve paylaşımda bulunanları takip etmeyi seviyor. Bu da genç nüfusta sosyal medya kullanım oranını bir hayli yükseltirken, yapılan birçok araştırmada Türkiye sosyal medya kullanımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.

    25 MİLYAR LİRALIK PAZAR

    Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) "Türkiye e-Ticaret 2015 Pazar Büyüklüğü" raporu, Türkiye e-ticaret pazarının yıllık yüzde 31'lik artışla 24.7 milyar TL büyüklüğe ulaştığını gösteriyor. Dolar bazında ise pazar yüzde 5'lik büyüme ile 8.6 milyar dolardan 9 milyar dolara çıktı. Sektörel bakıldığında ise Online perakende, çok kanallı perakende, tatil ile seyahat sektörleri yüzde 31 ila 33 arasında büyümüş. TÜBİSAD yetkililerine göre, Türkiye'nin iç pazarının büyüklüğü ve genç nüfusunun yüksekliği, artan kişi başına tüketim harcamaları, Türkiye'yi elektronik ticaret konusunda yatırım yapılacak ülkeler arasına sokuyor. Örneğin Avrupa'da Türkiye, kredi kartı işlemlerine ikinci sırada yer alırken, online bankacılık, mobil bankacılık gibi alt sektörler için oldukça cazip bir pazar olarak öne çıkıyor. Türkiye, genç nüfustaki yüksek mobil penetrasyonu, sağlıklı bankacılık sektörü ile dijital hizmetlerde rekabet avantajına sahip konumda. Uzmanların açıklamalarına göre, Avrupa'nın toplam e-ticaret pazarı 455.3 milyar Euro'dan oluşuyor. Avrupa'nın e-ticaret hacminin yüzde 34.5'ini İngiltere tek başına sağlıyor; Türkiye ise bu hacmin yaklaşık yüzde 2'lik bir kısmından sorumlu. Ancak ülkelerin münferit büyüme oranlarına bakıldığında, Türkiye ve Ukrayna Avrupa'da birinciliği paylaşıyor.

    Bankacılık koşuyor

    TÜRKİYE'DE bankacılık sektörü, dijital bankacılık anlayışını hayata geçirmiş durumda. Finans ve bankacılık alanında yaşanan dönüşüm, toplumun hızla dijitalleşmesine öncülük ediyor. Deloitte'un "Dijital Değişime CEO Bakışı" araştırmasına göre, Türkiye'de dijital değişime diğer sektörlerden daha erken adım atan bankacılık sektörü birçok açıdan diğer sektörlerden ayrışıyor. Araştırma sonuçlarına göre özellikle bankacılık, sigorta ve telekomünikasyon sektörleri dijital alanlara ağırlıklı yatırım yapıyor. Bu üç sektörün dijital alanlara yaptıkları yatırımların ortalaması yüzde 55 iken, bu sektörler dışındaki sektörlerin yaptıkları yatırımların ortalaması ise yüzde 16 mertebesinde kalıyor. 2019 yılına gelindiğinde bankaların yarısından fazlası için mevduat ve kredi gelirleri içindeki dijital kanalların payının yüzde 30 ve üstünde gerçekleşmesi bekleniyor. Accenture Dijitalleşme Endeksi çalışmasına göre ise finansal hizmetler dijitalleşme performansı en yüksek sektör ve bankalar, bu sektörde ön planda yer alıyor.

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Türkiye Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title