Haberler

Dicle Nehri Çamur Akıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan bilinçsiz sulama nedeniyle Dicle Nehri adeta çamur gibi akıyor Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Onhan: "En kısa zamanda Dicle Nehri'nden su numunesi alıp analizini yapacağız"

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan bilinçsiz sulama nedeniyle Dicle Nehri adeta çamur gibi akıyor.

Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Onhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin bilinçsiz sulama yapmaları yüzünden Dicle Nehri'nin bulanık aktığını söyledi.

Dicle Nehri'nin özellikle yaz aylarında bulanık aktığını tespit ettiklerini belirten Onhan, Bismil ilçesindeki tarım arazilerinin dik şekilde sürülmesi ve vahşi sulama yapılması nedeniyle toprak erozyonu oluştuğunu bunun da nehri kirlettiğini bildirdi.

Onhan, sorunun çözümü için ilgili kurumlarla sulama yönteminin gözden geçirilmesini ve modern sulama yöntemlerinin kullanılmasını önerdiklerini ifade ederek, "En kısa zamanda  Dicle Nehri'nden su numunesi alıp analizini yapacağız. Bunun önüne geçmek için ilgili kuruluşlarla ortak bir koordinasyon içerisinde bir araya gelip sıkıntıyı çözme gayreti içerisinde olacağız" dedi.

Damlama, yağmurlama sistemi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Tercan da modern sulama yöntemleri ile ilgili yetkililere eğitim verildiğini söyledi. Tarcan, modern sulama yöntemlerinin erozyonu en aza indirdiğini ifade ederek, bakanlığın bu yöntemle yapılan sulama projelerine yüzde 50 hibe verdiğini belirtti.

Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan ise nehir kenarında yapılan mısır ve pamuk tarlalarında vahşi sulama yapılması sonucunda toprağın üst tabakasının su ile Dicle'ye aktığını söyledl.

Üreticilerin suyu adeta tarlaya saldığını anlatan Doğan, "Bol salınan suyla birlikte toprak da gidiyor. İlaçlamadan kaynaklı kimyevi madde ve kimyevi gübre atıkları da suya karışarak toprakla birlikte Dicle'ye akıyor.  Gübredeki nitrat insan sağlığı üzerinde  zehirleme etkisi var. Bu atıklar, nehire aktığı gibi balıklardan insanlara da geçebilir.  Bunun tek çözümü, basınçlı sulama sistemi olan damlama ve yağmurlama sistemidir. Ancak bu yöntemle kirliliğin önüne geçilebilir" diye konuştu.

"Adeta doğa katliamı yaşanıyor"

Hasankeyf esnafından Rıdvan Demir de nehir etrafında bulunan mısır ve pamuk tarlalarında yapılan bilinçsiz sulama nedeniyle çamurun nehire aktığını kaydetti.

Kirlenme nedeniyle mağdur olduklarını ifade eden Demir, "Su temiz olsa, bir çok insan buraya piknik yapmak için gelir. Kirli suya biz bile giremiyoruz. Dicle Nehri'nin bu kötü görüntüden kurtulması için yetkililerin önlem alması gerekir. Yanlış sulamadan dolayı nehir kirleniyor. Bu nedenle çardakçılar da iş yapamaz hale  geldi" dedi.

Rıdvan Çalık ise daha önce zaman zaman nehir kenarında balık tuttuklarını ancak yanlış sulamadan kaynaklı kirlenme nedeniyle balıkların öldüğünü belirterek, "Adeta doğa katliamı yaşanıyor. Bu soruna biran önce çözüm bulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. - Batman

Kaynak: AA / Güncel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bismil Batman Dicle Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title