Haberler

Dıce Kayek'in Ödüllü 'İstanbul Contrast' Sergisi Moskova'da

Dice kayek'in 'Jameel prize 3' ödülünü kazanan 'İstanbul contrast' koleksiyonu, dünyanın en önemli tasarım müzesi addedilen 'Victoria & Albert Müzesi' himayesinde Moskova'daki New Manege Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Dice kayek'in 'Jameel prize 3' ödülünü kazanan ' İstanbul contrast' koleksiyonu, dünyanın en önemli tasarım müzesi addedilen 'Victoria & Albert Müzesi' himayesinde Moskova'daki New Manege Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Dice Kayek'in iki yılda bir verilen uluslararası bu ödülü kazanan koleksiyonu ' İstanbul Contrast', İstanbul'un zengin dini, mimari ve kültürel çeşitliliğinden ilham alıyor. ' İstanbul Contrast'ın tasarımcısı iki kız kardeş Ece ve Ayşe Ege, tasarımların gelenek ile moderni, Doğu ile Batı'yı uyumla harmanlayan İstanbul'un özünde yer alan estetik, kültürel ve sosyal çelişkileri ile Osmanlı mimarı ve zanaat geleneğini çağdaş formlarla yorumladığını belirterek serginin İstanbul ve dolaysı ile Türkiye için iyi bir tanıtım imkanı sağladığını belirtti. Ayşe Ege, şöyle dedi:

" Moskova'daki Yeni Manej Müzesi'nin sergiyi çok güzel hazırladığını belirterek, Esasında bu çok önemli bir sergi. Aldığımız bu ödülün Moskova ayağı, Rusya'daki sanatçılarında bir dahaki 'Jameel prize' ödülüne aday olmaları için güzel bir vesile olacak. Daha fazla tanınmasını sağlayacak. Bu çağdaş İslam'dan esinlenmiş çağdaş sanat yapan birçok sanatçıyı enterese eden bir ödül. Moskova'da çok önemli sanatçı, müze ve galeriler var. Onun için burada olmak önemliydi."

Ece Ege ise, Londra ve Kazan'dan sonra Moskova'da olmanın hem kendileri hem de kendileri ile birlikte sergilenen diğer eserler için Moskova'nın sanat çevresi için çok önem arz ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Tatları, gece hayatı, modern ve dini mimarisi ile eserlerimizi inceleyenler İstanbul'u, Topkapı Sarayı'nın o ihtişamını görüyor. Her şeyi ile İstanbul'u sembolize ederek hazırlandı İstanbul Contrast. Eserlerden bir tanesi Sultan Süleyman'ın kaftanından, bir diğeri Ayasofya'daki mozaiklerden Cebrail meleğinin tasvirinden, bir ötekisi ise cami kubbelerinden esinlenerek yapıldı."

Ege kardeşler, Manej Müzesi müdürünün diğer eserlerini de gördüğünde bu sergiye eş zamanlı olarak onların tamamını da sergilemek istediğini, ancak müze yönetimindeki bir değişiklik nedeni ile bunun şimdilik gerçekleşemediğini belirtti. Bu serginin Moskova'da gerçekleştirilmesi için hala talep olduğunu belirten sanatçı kardeşler, "Belki bu salonda değil ama başka bir yerde mutlaka koleksiyonumuzun tamamını sergileyeceğiz" diye konuştu.

'İstanbul Contrast' koleksiyonundan seçilen Ayasofya, Kubbe ve Kaftan isimli tasarımları, diğer finalistlerin eserleriyle birlikte Jameel Prize 3 sergisi kapsamında 10 Ekim- 23 Kasım 2014 tarihleri arasında Moskova New Manege Müzesi'nde sergilenecek. Victoria and Albert Museum tarafından hazırlanan Jameel Prize 3 sergisi, Londra'da yaklaşık 150 bin kişi tarafından ziyaret edildi ve Dice Kayek'in 'Ayasofya Kubbe' ve 'Kaftan( isimli eserleri müzenin daimi koleksiyonuna dahil edildi.

Londra'nın ardından İngiltere-Rusya Kültür Yılı 2014 etkinlikleri kapsamında, Jameel Prize 3 sergisi Tataristan başkenti Kazan'da yer alan, Hermitage Muzesi'nde gerçekleştikten sonra Moskova'ya geldi ve sonraki durağı ise Birleşik Arap Emirlikleri olacak.

İSTANBUL CONTRAST

'İstanbul Contrast', modanın geçici doğasının ötesine uzanan çığır açıcı bir proje. Koleksiyon, şehrin İslam sanatı ve mimari mirası ile güncel dinamizmine saygı duruşu niteliği taşıyor. İstanbul'un engin mimari ve kültürel mirasının özünü yansıtan koleksiyon, şehrin görkemli geçmişi ve güncel dinamizmini heykelsi elbiselere dönüştürüyor. İstanbul Contrast, 2013 yılında İslam kültürünün zengin tarihi geçmişi ve güncel pratikler arasında verimli bir etkileşim kurmayı amaçlayan Jameel Prize 3'ü kazandı. Hamiliğini ünlü mimar Zaha Hadid, jüri başkanlığını ise V&A Direktörü Martin Roth'un üstlendiği ödül için dünyanın önde gelen küratörleri, tasarımcıları, sanatçıları ve sanat uzmanları tarafından 270 sanatçı ve tasarımcı aday gösterilmişti. Dice Kayek, İslam kültür ve geleneklerini güncel bir yorumla buluşturan sanatçı ve tasarımcılara sunulan Jameel Prize 3'ün kısa listesine seçilen 10 isimden 1'i oldu. - Moskova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Ece Ege Moskova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title