Haberler

Dha Yurt Bülteni - 8

Fırat Kalkanı'nda 18'inci şehit (4)ŞEHİDİN CENAZESİ ZONGULDAK'TA'Fırat Kalkanı Harekatı' operasyonunda şehit olan Piyade Uzman Çavuş Kader Acar'ın cenazesi askeri uçakla Zonguldak'a getirildi.

Fırat Kalkanı'nda 18'inci şehit (4)

ŞEHİDİN CENAZESİ ZONGULDAK'TA

'Fırat Kalkanı Harekatı' operasyonunda şehit olan Piyade Uzman Çavuş Kader Acar'ın cenazesi askeri uçakla Zonguldak'a getirildi. Şehidin cenazesini Zonguldak Havalimanı'nda Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeci, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Haluk Selvi, İl Emniyet Müdürü A.Metin Turanlı, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, yakınları ve vatandaşlar karşıladı. Dua edilmesi ardından şehidin Türk Bayrağı'na sarılı tabutu uçaktan indirilip askerlerin omzunda cenaze aracına götürüldü. Bu sırada şehidin ablası Yasemin Kiremitçi, kardeşinin cenazesi önünden geçerken asker selamı verdi. Daha sonra tabutun yanına götürülen Yasemin Kiremitçi ile şehidin nişanlısı Gülüm Uzun, gözyaşlarına boğuldu. Şehidin cenazesi konvoy eşliğinde cenaze töreni için Ereğli İlçesi'ne götürüldü.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera : Gürkay GÜNDOĞAN-Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK,

========================================

Gaziantep'te esrarengiz patlama sesi korkuttu

Olaya ait olduğu öne sürülen video paylaşıldı

GAZİANTEP'te, dün gece kentin birçok bölgesinden aynı anda duyulan ve paniğe yol açan şiddetli patlama sesinin kaynağına henüz ulaşılamadı.

Ket genelinde dün saat 23.20 sıralarında, şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Patlama sesiyle birlikte çok sayıda kişi '155 Polis İmdat' hattına çok sayıda ihbarda bulundu. İhbarlar üzerine polis ve jandarma kent genelinde alarm durumuna geçerek sesin kaynağına ulaşmaya çalışırken, AFAD, itfaiye ve sağlık görevlileri de alarm durumuna geçti. Ekiplerin, ihbar yapılan bölgelerde yaptıkları araştırmada herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.

VALİLİK: UÇAKLARIN SES HIZINI AŞTIĞI DEĞERLENDİRİLİYOR

Kentte korku ve tedirginliğe neden olan patlama sesinden bir süre sonra valilik tarafından açıklama yapıldı. Patlama sesinin Suriye topraklarında yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında görev alan uçakların ses hızını aşmasından kaynaklanıyor olabileceğinin değerlendirildiği ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: "İl genelinde duyulan patlama sesinden dolayı jandarma, emniyet, AFAD ve itfaiyeye yapılan ihbarlar değerlendirilmiş, saat 00.25 itibariyle hastanelerimize ve diğer kurumlarımıza bildirilen ya da görevlilerimizce tespit edilen herhangi bir yaralanma, vefat ve maddi hasar bulunmamaktadır. Bu sesin Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında görev yapan uçaklarımızın ses hızını aşmasından kaynaklanmış olabileceği değerlendirilmiş olup gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir."

OLAYA AİT OLDUĞU ÖNE SÜRÜLEN VİDEO PAYLAŞILDI

Kentte tedirginlik yaratan ve sosyal medyada çok sayıda kişinin paylaşım yaptığı patlama sesine ait olduğu iddia edilen bir video paylaşıldı. Videoda alçak uçuş yapan bir uçağın geçişi sırasında meydana gelen sonik patlama sesi duyulduğu görülüyor.

Şiddetli patlama sesiyle korktuklarını anlatan bazı kişiler doğalgaz patlaması, bazı kişiler ise terör saldırısı yapıldığını düşündüklerini söyledi.

Olayla ilgili gündüz saatlerinde yapılan araştırmada da herhangi bir bulguya ulaşılamazken, sesin kaynağının halen araştırıldığı belirtildi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Mücahit YOLCU-Metin Faruk TAMER/GAZİANTEP, -

===========================================

Fabrikada kazan patladı: 1 ölü, 1 yaralı

TEKİRDAĞ'ın Muratlı İlçesi'nde bir yağ fabrikasının filtre bölümünde bulunan kazanın patlaması sonucu işçi Sadi İçdem öldü, 1 işçi de yaralandı.

Muratlı İlçesi'de bulunan özel bir şirkete ait yağ fabrikasınnın filtre bölümündeki kazan, bugün saat 11.30'da belirlenemeyen nedenle patladı. Patlama sırasında bölümünde bulunan işçilerden Sadi İçtem ile 28 yaşındaki Günay Kunduz yaralandı.

Yaralılar, fabrikaya çağrılan ambulansla Tekirdağ Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Ancak yaralılardan durumu ağır olan Sadi İçtem, doktorların tüm müdahalesine rağmen öldü. Günay Kunduz'un ise hastanedeki tedavisi sürüyor. Patlama ile başlatılan soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

--------

-Fotoğraf

Haber : Mehmet YİRUN/ MURATLI(Tekirdağ),-

=============================================

Maden işçisi yanarak öldü

MANİSA'nın Kırkağaç İlçesi'nde maden işçisi 24 yaşındaki Bayram Ali Çelik, elbiselerinin tinerle tutuşması sonucu yanarak öldü.

Kırkağaç'ta oturan Soma'da özel bir madende çalışan Bayram Ali Çelik, dün saat 20.00'de, Gelenbe yolu üzerinde bulunan Galericiler Sitesi karşısında elbiseleri tutuşunca alevler içinde kaldı. Çelik, yaklaşık 50 metre koştuktan sonra yere yığıldı. Yanan genci görenlerin ihbarı üzerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık görevlilerinin yaptığı kontrolde, Bayram Ali Çelik'in öldüğü belirlendi. Çelik'in cesedi olay yerinde yapılan inceleme ardından otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Çelik'in dere kenarında ısınmak için tiner kullanırken kazayla elbeselerini mi tutuşturduğunun yoksa intihar mı ettiğinin belirlenmesi için araştırmaların sürdüğü bildirildi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-

Haber: Erdinç ALKAN/KIRKAĞAÇ(Manisa), -

==========================================

Liseli Zinet, intihar etti

ADANA'da 18 yaşındaki Zinet Altürk, eğitim gördüğü özel okulun 7'nci katından atlayarak yaşamına son verdi.

Merkez Seyhan İlçesi Gazipaşa Mahallesi'nde oturan Zinet Altürk, geçtiğimiz Perşembe sabahı, Kurtuluş mahallesindeki lise son sınıf öğrencisi olduğu özel okula geldi. Aynı zamanda üniversiteye hazırlanan Zinet Altürk, öğle arasında arkadaşlarına "Hakkınızı helal edin" dedikten sonra 7'nci kattaki eğitim kurumunun penceresinden kendini boşluğa bıraktı. Kaldırıma düşen Zinet Altürk, olay yerinde hayatını kaybetti.

Ailevi sorunları olduğu ileri sürülen Zinet Altürk'ün cenazesi, Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından Kabasakal Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Haber: ADANA, -

============================================

Bombalı saldırıda şehit olan gencin babası: Oğlum ile gurur duyuyorum

ADANA Valiliği'ne düzenlenen bombalı saldırıda şehit olan 27 yaşındaki Kadir Kırbaç'ın babası Mehmet Ali Kırbaç, "Oğlumun düğün hazırlıklarını yapıyordum, meğer oğlumun düğün merasimi cenaze töreniymiş. Oğlum ile gurur duyuyorum" dedi.

İl Göç İdaresi'nde çalışırken, geçici görevle Adana Valiliği'ndeki OHAL bürosunda çalışmaya başlayan Kadir Kırbaç, otoparktaki bombalı saldırıda Gökhan Aygül ile birlikte can vermişti. Evlilik hazırlığı yapan Kırbaç'ın taziyeleri kabul eden baba Mehmet Ali Kırbaç şehit oğlu ile gurur duyduğunu söyledi. Tek erkek evladını toprağa veren 4 çocuk babası Mehmet Ali Kırbaç, oğlunun düğün hazırlıkları yaptığını, kendisinin de bu nedenle çalışmak için yurt dışına gittiğini söyledi. Baba Mehmet Ali Kırbaç, "Bir oğlum vardı. Bin oğlum olsa da şehit vermeye hazırım. Bayrağım için devletim için çocuğum şehit oldu ben de hazırım. Vatanım, devletim sağ olsun" diye konuştu.

ASLA ÜZGÜN DEĞİLİM, MUTLUYUM

Oğlunun gelecek yıl temmuz ayında nişanlısı Ülkü Oktan ile düğün yaparak evleneceğini hatırlatan Mehmet Ali Kırbaç, "Meğer düğünümüz dünmüş. Hem şehitlik merasimini hem düğün merasimini yaptık. Her zaman devletimin yanındayım. Allah vatanımı düşmanlarımıza çiğnetmesin, bayrağımızı indirtmesin, ezanımızı susturmasın. Ben asla üzgün değilim, mutluyum çünkü çocuğum vatan aşkıyla şehit oldu ve ben de aynı aşkı yaşıyorum. Yüce Rabbime şükrediyorum ki bana böyle bir evlat nasip etti, şehitlik mertebesini nasip etti. Şehitlik bizim için büyük bir gururdur. Bu inançla büyüdük, bu inançla yaşıyoruz. Allah bu inançla da ölmeyi nasip eylesin"diye konuştu.

SORULARI SÜRÜYOR

Öte yandan bombalı saldırıyla ilgili gözaltına alınan 5 kişinin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorguları da sürerken bombalı otomobili bırakan kadın terörist ise aranıyor. İkinci bombalı aracın öldürülerek etkisiz hala getirilen sürücüsünün de kimlik tespit çalışması sürüyor.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Sokakta asılı olan bayrağın görüntüsü

Kadir Kırbaç'ın babası Mehmet Ali Kırbaç ile röportaj

Cenaze çadırından görüntü

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI ADANA,

=====================================================

Adana'daki patlamadan sonra Bolu Valiliği yanındaki otopark kapatıldı

BOLU Valiliği'nin yanındaki halka açık otapark, Adana Valiliği önündeki otoparkta bombalı araçla düzenlenen terör saldırısının ardından güvenlik tedbirleri kapsamında kapatıldı.

Bolu Valiliği çevresindeki güvenlik terbirleri, Adana Valiliği önündeki terör saldırısı ardından artırıldı. Valilik binasının hemen yanında uzun yıllardır kullanılan açık otopark, Adana'daki saldırıdan sonra kapatıldı. Valiliğin talebi üzerine trafik ekipleri, otoparktaki araçları sürücülerine ulaşarak kaldırttı. Araçların girişine izin verilmeyen otoparkta sadece valilik yanındaki taksi durağına ait taksilerin park etmesine izin verildi. Çevredeki taksiciler ile diğer esnaf kararı olumlu karşıladı.

Otoparkın yanında esnaflık yapan Ramazan Morkoçoğlu, "Valilik burada olduğu için boşaltıldığını duyduk. Güvenlik amaçlı yapılmış. Bence iyi de oldu. Burası kentin merkezi ve tehlikeli bir nokta. Şu anda taksiciler hariç araç girmiyor. Zaten yeterince kontrollü bir yer değildi. Herkes gelip aracını bırakıp gidiyordu. Böyle çok iyi oldu" dedi.

Taksicilik yapan Ümit Sözgeçen de uygulamanın kendileri açısından da iyi olduğunu ifade ederek, "Çok güzel oldu. Biz taksiciler için de kötü oluyordu, durak açısından araçların sokulmaması buraları rahatlattı. Adana'daki patlama nedeniyle böyle bir uygulama yapıldı. Hem esnaf için hem güvenlik için gayet oldu" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------

-Boş otoparktan görüntüler

-Otoparkta yalnızca taksilerin olması

-Esnaf ve taksici ile röp.

-Detaylar

Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,

============================================

Çanakkale Boğazı'nda doğalgaz tankeri önlemi

ÇANAKKALE Boğazı'ndan geçen Bahama bandıralı 'Berge Arzew' adlı doğalgaz tankeri için boğaz tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı.

Marmara Ereğlisi'nden Cezayir'in Arzew limanına giden ve Çanakkale Boğazı'na saat 12.00'de giriş yapan Bahama bandıralı 'Berge Arzew' adlı doğalgaz tankeri, 1.5 saate kent önlerine ulaştı. 277 metre ve 93 bin 844 grostonluk tankere, boğaz geçişinde güvenlik amacıyla 'Kurtarma-10' ve 'Kurtarma-5' adlı römorkörler eşlik etti. Çanakkale Boğazı, tankerin geçişi nedeniyle saat 09.00 itibariyle, Ege istikametine tek yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldı. Geminin geçişinin ardından boğaz ulaşımının normale döneceği belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Boğazdan geçen doğalgaz tankerinden görüntü

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE,

===============================================

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Serdaroğlu: OHAL'in bedelini emekçiler, işçiler neden ödüyor

BİRLEŞİK Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu darbe ve terör için uygulanacağı söylenen OHAL'in kimin için çıkarıldığının sorulması gerektiğini belirterek, "İşçiler en demokratik hakları olan grev kararlarını kimi kritik sektörlerde uygulamaya geçirdiklerinde bu OHAL bugün direnişlerimizin engellenmesinde gördüğümüz gibi yine mi bize karşı işleyecek? Hani bu OHAL devletin içine çöreklenmiş bir çeteyi çökertmek içindi? Niye bedelini emekçiler, işçiler ödüyor?" dedi.

Birleşik Metal İş Sendikası, Sakarya'nın Sapanca İlçesi'nde bulunan Sardunya Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'nde "Güvencesizlik, Çalışan Yoksulluğu, Sosyal Politika ve Sendikal Stratejiler" konulu panel düzenlendi. Panele, Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, çalışma hayatıyla ilgili çeşitli seminerler veren çok sayıda eğitimci ve sendika üyeleri katıldı. Adnan Serdaroğlu yaptığı konuşmada belediyelerin Kanun Hükmünde Kararname'yi (KHK) kullanarak taşeron işçilerinin sözleşmelerinin fesh etmenin yolunu bulduğunu belirterek, "Anayasa Mahkemesi 2014 yılında verdiği kararla, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'ndaki 'kamu kuruluşlarınca yürütülen şehir içi toplu ulaşım hizmetleri' ve 'bankacılık' sektöründeki grev yasaklarını iptal etmişti. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 678 sayılı KHK ile bu yasak, erteleme adı altında tekrar geldi. Yine kayyum atanan belediyelerdeki işçilere yapılacak tek taraflı fesihlerle işten atmanın zemini oluşturulmuş oldu. Binlerce taşeron işçisi hakkı olan kadrolu olmayı beklerken işsiz kalma tehdidi altında. Bütün bu gelişmeler ışığında biz bunu darbe ve terör için kendimize uygulayacağız denilen 'OHAL kimin için çıkartıldı?' burada sormak gerekiyor. Yarın işçiler en demokratik hakları olan grev kararlarını kimi kritik sektörlerde uygulamaya geçirdiklerinde bu OHAL bugün direnişlerimizin engellenmesinde gördüğümüz gibi yine mi bize karşı işleyecek? Hani bu OHAL devletin içine çöreklenmiş bir çeteyi çökertmek içindi? Niye bedelini emekçiler, işçiler ödüyor? Bunu yüksek sesle sormak gerekiyor" dedi.

Asgari ücret alan bir işçinin muhtaçlar kategorisinde yer aldığını ifade eden Serdaroğlu, "Güvencesizlik meselesinde madalyonun bir diğer yüzü ise yoksulluk olarak karşımıza çıkıyor. Çalışan yoksulluğu bu süreçte kritik bir mesele durumunda. Asgari ücretin dahi açlık sınırı düzeyinde belirlendiği, devletin kendi verilerine göre bile asgari ücretlilerin muhtaç kategorisi içinde değerlendirildiği düşünülürse, konunun ciddiyeti son derece açıktır. Asgari ücret giderek genel ücret haline gelmektedir. Biz bunu 300 liralık artışta kaç kişinin asgari ücretin altında kaldığı zaman gördük. Bu süreçte işsizlik, işsizlikle çalışma arasındaki geçişlerin hızı, yarı zamanlı, geçici çalışma istihdam stratejisinin bir parçası haline gelmiştir. Sonuç kısmında özellikle İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği meselesini de yine aynı başlık altında ele almak istiyoruz" diye konuştu.

Program, sabah saatlerinde kahvaltı ikramıyla başlayarak akşam saatlerine kadar düzenlenen seminerlerle devam etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Toplantıdan görüntüler

Adnan Serdaroğlu'nun konuşması

HABER-KAMERA: Aziz GÜVENER / SAKARYA

=============================

Yürüyüşten dönerken kamyonet altında kaldı

ADANA'da yaya geçidinden karşıya geçmek isteyen 74 yaşındaki Ramazan Ok, kamyonet altında kalarak hayatını kaybetti.

Merkez Yüreğir İlçesi Selahattin Eyyubi Mahallesi'nde oturan Ramazan Ok, sabah yürüyüşe çıktı. Kozan Caddesi'nde bir süre yürüyüş yapan Ok, evine dönmek için yolun karşısına geçmek istedi. Ensari Tuncay yönetimindeki 01 YV 302 plakalı kamyonet, yaya geçidinden karşıya geçmeye çalışan Ramazan Ok'a çarptı. Çarpmanın etkisi 2 metre savrulan yaşlı adam olay yerinde hayatını kaybetti. Sürücü Ensari Tuncay, polis ekipleri tarafından gözaltına alınarak olay yerinden uzaklaştırıldı. Kazaya duyarak olay yerine gelen Şerif Ok'u, yakınları teselli etmeye çalıştı. Polisin çevredeki iş yerlerinde yaptığı araştırmada, güvenlik kameralarının kaza anının kaydettiği belirlendi.

Kazada hayatını kaybeden Ramazan Ok'un cenazesi, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Olay ile ilgili soruşturma sürdürülüyor.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Ramazan Ok'un karşıdan karşıya geçmek için araçları beklemesi

Ramazan Ok'a karşıya doğru koşarken aracın çarpması

Olay yerinden genel ve detay görüntüler

Eşi Şerif Ok'un olay yerinde görüntüsü

Cenazenin tabuta konması

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI ADANA,

===================

Muğla'da esprili duba tepkisi yüzlerce beğeni aldı

MUĞLA'daki bazı caddelerde araç parkının ücretli hale getirilmesi ve bazı bölümlerine ise park yapılmaması için duba konulması tepki çekti. Tepkili kent sakinlerinden yüksek mimar Çağrı Uzun'un 'Dubai ilinde sıradan bir gün' adıyla Youtube'a yüklediği, dubaya yönelik esprili tepki videosu, yüzlerce beğeni aldığı paylaşıldı.

Menteşe İlçesi'nde tek yöne çevrilmesi planlanan Cumhuriyet ve Recai Güreli caddelerinde yol kenarı, ihaleyle ücretli otoparka dönüştürüldü. Yolun Akyol Pazar Mevkii'ne giden sağ tarafı otopark olurken, sol kısım ise araç parkı yapılmaması amacıyla dubalarla donatıldı. Vatandaş ise yolun ücretli otoparka çevrilmesine ve diğer tarafının dubalarla kapatılmasına tepki göstermeye başladı. Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta ' Muğla'da duba istemiyoruz' grubu açan bazı Muğlalılar, 'Dubai gibi bir şehir hayal ettik, dubalı bir şehir ettiler', 'Hedef 1 milyon duba' gibi paylaşımlarda bulundu.

Ancak en ilginç paylaşım, Muğla'da yüksek mimarlık yapan Çağrı Uzun'dan geldi. Uzun, 'Dubai ilinde sıradan bir gün' ismiyle çektiği videoyu Youtube'a yükledi. Yüzlerce kez paylaşılan ve beğeni alan esprili videoda şunlar yer aldı: Mimar Uzun ilk olarak poşetteki dubayla Menteşe Belediyesi Tahsilat, Tahakkuk, Beyan ve Emlak İşlemleri Servisi'ne gitti. Vezneye giden Çağrı Uzun, masanın üzerine koyduğu dubayla ödemeyi yapmak istediğini söyledi. Belediye personelinin 'Dubanın Menteşe ile alakası yok' diye karşılık vermesi üzerine Uzun, "Olsun size hediye olarak bırakmak istiyorum" dedi. Ancak dubayı tekrar poşete koyup bu kez Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne gitti. Güvenlik görevlilerinin bulunduğu masaya hareket eden Çağrı Uzun, 'Hediye olarak duba getirdim. Bir yerde kullanırsınız. Sayın başkana verin' diyerek elindeki dubayı bıraktıktan sonra ayrıldı.

DHA muhabirine telefonda açıklama yapan CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Vatandaşlarımızın esprili bir şekilde tepkilerini ortaya koyması doğal bir şey. Ancak koyduğumuz dubalar geçici. Bazı caddeleri tek yöne dönüştüreceğiz. Çift taraflı parkı ortadan kaldıracağız. Kent içerisindeki araç sıkışıklığı sorunu giderilecek. Bunun yanında bisiklet kullanımı da yaygınlaşacak" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Çağrı Uzun'un Youtube'ye yüklediği video

Haber- Kamera: Cavit AKGÜN / MUĞLA,

==========================================

Hadrianapolis Antik Kenti tanıtıma hazırlanıyor

KARABÜK'ün Eskipazar İlçesi'ndeki 'Hadrianapolis (Paflagonya) Antik Kenti'nde kazı çalışmaları 2 yıl aranın ardından yeniden başladı. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, antik kentin görücüye çıkma aşamasına geldiğini belirterek, "Bilgilendirme levhalarını da hallettikten sonra burası kısa bir süre içerisinde ziyarete açılacaktır" dedi.

İlçeye bağlı Budaklar Köyü'nde 2003'de başlayan kazı çalışmalarında Hadrianapolis Antik Kenti gün yüzüne çıkarıldı. Roma döneminde 4'üncü yüzyılda kurulan antik kentte bu güne kadar yapılan çalışmalarda çok sayıda mermer sütun ve sütun başlıkları, kiliseler, surlar, su sarnıçları, kaya mezarları, Roma hamamı, gözyaşı şişeleri, tüneller, erzak ve şarap mahzenleri ile zemini mozaik hayvan, kuş gibi resimlerle süslenmiş kilise ortaya çıkarıldı. SİT alanı içinde bulunan mermer sütun ve sütun başlıklarından, heykellerden ve yapıların mimarı özelliklerinden döneminde gelişmiş bir şehir olduğu anlaşılan antik kentte 2 yıl ara verilen çalışmalar yeniden başladı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Sualtı Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Hadrianapolis Antik Kenti'ndeki çalışmaların yeniden başlamasından dolayı memnun olduklarını söyledi. Prof. Dr. Keleş, bundan önceki çalışmaların altyapı ve koruma amaçlı olduğunu, kazı evi, ışıklandırma ve Kilise B'nin mozaiklerinin onarılması ile üstünün çatı ile kapatılması işlemlerinin tamamlandığını söyledi.

Bundan sonra yapılacak çalışmaların Kastamonu Müzesi Başkanlığı'nda, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın gözetiminde devam edeceğini, kendisinin ise çalışmalara destek vermeye devam edeceğini belirten Prof.Dr. Keleş şöyle dedi:

"Hadrianaupolis Antik Kenti'nde ortaya çıkartılması gereken çok fazla yapı var. Burası Antik Çağ'da bir hac merkezi. Burada kiliseler, manastırlar inşa edilmiş. Hatta Antik Çağ'ın en önemli kişilerinden birisi olan sütun azizlerinden Stiylos Alpius'un doğum yeri burası. O nedenle hac merkezi olduğu için çok ciddi yapılar var. Bunlar belli bir plan dahilinde kazılacak. Ama öncesinde yapılması gereken altyapı sorunlarının tamamen çözülmesi ve koruma amaçlı unsurların ortaya konulması. 5 yıl kazmaktan çok korumaya yönelik çalıştık. Bundan sonra da koruma ön planda olacak. Burasının kültür turizmine ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyorum."

Yrd. Doç. Dr. Çelikbaş ise var olan kültür varlıklarını öncelikle korumaları gerektiğine dikkat çekerek, "Bu yıldan itibaren artık yeni bazı kazılar yapılacak. Yeni alanları ortaya çıkartmayı düşünüyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi bu çalışmalarımızın görücüye çıkması. Bununla ilgili artık son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Bilgilendirme levhalarını da hallettikten sonra burası kısa bir süre içerisinde ziyaretçilerin hizmetine sunulacaktır. İşin büyük bir kısmını bitirdik" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

-Klise B içerisinde yapılan çalışmalar

-Prof.Dr. Vedat Keleş röp

-Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş röp

Haber-Kamera: Bülent DİKTEPE/KARABÜK,

==================================

Turhal'da bin 800 dekarlık bağ tesisi kuruldu

TOKAT'ın Turhal ilçesinde bağlı Necip köyünde, 300 üreticiye bin 800 dekarlık modern yüksek sistemli bağ tesisi kuruldu. Kurulan bağ tesisi ile meşhur Tokat salamura bağ yaprağının üretim miktarının artırılması hedefleniyor.

Tokat'ta Turhal Kaymakamlığı ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Turhal ilçesi bağcılığı geliştirme' projesi hazırlandı. Hazırlanan proje kapsamında, ilçede kurulan yeni bağ tesisleri ile Turhal'dan dünyaya pazarlanan meşhur Tokat salamura bağ yaprağının üretim miktarının artırılması hedeflendi. Bu doğrultuda ilçeye bağlı Necip köyünde 300 üreticiye toplamda bin 800 dekarlık modern yüksek sistemli bağ tesisi kuruldu. 6 Milyon 620 Bin TL'ye mal olan projenin, bütçe ve sürdürülebilirlik bakımından Türkiye'nin en büyük projesi olduğu belirlendi. Kurulan tesiste üçüncü yıldan itibaren her yıl 792 ton üzüm ve 396 ton salamuralık yaprak karşılığı olarak bölgeye 6 Milyon 300 Bin TL getiri sağlayacağı bildirildi.

Necip köyünde düzenlenen tanıtım programına Tokat Valisi Cevdet Can, AK Parti Milletvekili Celil Göçer, Turhal Belediye Yılmaz Bekler, protokol üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Törene konuşan Vali Can, "Bugün bu projede 400 bin adet devek dağıtıldı. Bağlar oluşturuluyor, yaklaşık 2 bin 300 dönümlük alanda üzüm tarımı yapılacak. Bu topraklar önümüzdeki 8-10 yıl içerisinde aranan topraklar olacak. Çok güzel topraklar, çok güzel ürünler olacak burada" dedi. Tören sonrası üreticilere bağ fidanı dağıtıldı.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Programdan görüntü

-Oluşturulan bağ alanı

-Konuşmalar

Haber-Kamera: Fatih YILMAZ/TURHAL(Tokat),

==================================

77 yaşındaki Kenter, Atatürk Evi'nin yapımına mali destek verdi

KIRKLARELİ'de 77 yaşındaki Ahmet Fevzi Kenter, kentte belediyenin yaptırdığı Atatürk Evi'ne maddi destek verdi.

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu'nun düzenlediği halk günü toplantısında herkesi duygulandıran bir an yaşandı.77 yaşında Kırklarelili Ahmet Fevzi Kenter, belediyenin hayırsever vatandaşların desteği ile belediye kasasından her hangi bir bedel çıkmadan hayata geçirmek için inşaatına devam ettiği Atatürk Evi'nin yapımına yardımcı olmak için bağış yapmak istediğini söyledi. Atatürk Evi'nin yapımını gazetelerden gördüğünü ifade eden Kenter, Mustafa Kemal Atatürk'ün evinin aynısının inşa edildiğini duyunca inanılmaz mutlu olduğunu ve bu hizmete kendisinin de bir yardımının olmasının onu onurlandıracağını söyleyerek zarf içine koyduğu bir miktar parayı Kesimoğlu'na uzattı. Kesimoğlu, Kenter'in davranışı sonrası şaşkınlığını gizleyemezken çok duygulandığını ifade etti.

Başkan Mehmet Siyam Kesimoğlu, Ahmet Fevzi Kenter'in çok güzel ve takdir edilecek bir davranış sergilediğini belirterek, "İnanın ne diyeceğimi bilemiyorum. Ahmet amcamızın bu davranışı beni çok duygulandırdı ve etkiledi. Ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha anladım. İşte Mustafa Kemal böyle vatansever yurttaşlarıyla vatanımızı kurtardı, Cumhuriyet'i kurdu. Her zaman söylüyorum 'Kırklareli'nde yaşayanların nabzı Mustafa Kemal diye atar. Bu davranışta onun bir göstergesi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Böyle muhteşem bir lidere de işte böyle hassas bir millet yakışırdı" dedi. Daha sonra Ahmet Fevzi Kenter'in bağışı makbuz mukabilinde kabul edildi.

Haber: Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ,-

===========================

Bodrum'da ultra maratonu heyecanı yaşandı

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, "Halikarnas'ın dünyasını keşfetmeye ne dersin" sloganıyla düzenlenen Bodrum Ultra Maratonu yapıldı. 9 ülkeden 657 sporcunun katıldığı yarışlar, renkli görüntülere sahne oldu.

Unlimited Academy tarafından düzenlenen Gençlik ve Spor Bakanlığı, Atletizm Federasyonu, Bodrum Belediyesi, Bahçeşehir Okulları ve Milta Bodrum Marina'nın da destek verdiği Bodrum Ultra Maratonu'na katılan sporcular 50 kilometre, 23 kilometre ve 10 kilometrede yarıştı. Çocuklar için ise 500 metre yarışları yapıldı. Türkiye, ABD, İngiltere, Macaristan, Rusya, Azerbaycan, İspanya, İtalya ve Almanya'dan toplamda 657 sporcu maratona katıldı. 205 kadın ve 40 çocuk sporcunun da katıldığı yarışların çekişmeli geçtiği görüldü. 139 sporcunun katıldığı 50 kilometre yarışı, saat 07.00'de start aldı. Sporcular, patika yolların yer aldığı zor parkuda mücadele etti.

ÇOCUKLARIN HEPSİ 1'İNCİ OLDU

Bu yıl ilk kez düzenlenen yarışlarda, çocuklara da atletizmi sevdirmek amacıyla 500 metre yarışı düzenlendi. Tüm çocukların 1 göğüs numarası ile yarıştığı mücadele öncesinde çocuklar toplu halde jimnastik ve ısınma hareketleri yaptı. Isınmanın ardından çocuklar için 500 metre yarışının startı verildi. Yarış sonunda çocukların hepsi birinci ilan edildi ve ödül olarak not defteri hediye edildi.

Çocukların yarışının ardından 23 kilometre ve 10 kilometre yarışlarının start hazırlıkları başladı. Yarışa katılanlar toplu halde jimnastik yaptı. Yarışın startı ise saat 10.00'da aynı anda verildi. Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon'un Belediye Meydanı'nda verdiği startla 478 sporcu koşmaya başladı. Resmi olmayan sonuçlara göre, 10 kilometre yarışını erkeklerde İstanbul Büyükşehir Belediye sporcusu Ozan Ocakoğlu, kadınlarda Finansbank adına yarışan Benhür Öncel kazandı.

Benhür Öncel, ilk kez ultra maraton koştuğunu belirterek, "Gerçekten patikalar çok zordu. Yani ultra maraton yapan arkadaşlara Allah sabır versin. Ama ormandan geçmek, o zorlu etabı geçmek gerçekten çok keyifli. İnsan büyük bir haz alıyor, sağsalim bitirdiğim için çok mutluyum. Organizasyonu ekibine teşekkür ederim" dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise, bu yarışın Bodrum'un tanıtımına katkı sağlayacağını belirterek, "Amacımız sporla turizmi birleştirmek. Bu organizasyon ile Bodrum'un doğa güzelliklerini de görme fırsatı bulunacak. Bizim için önemli olan sporun yaşı olmadığını ve her yaşta her grubun spor yapabileceğini göstermek. Bu amaçla bu organizasyonu destekliyoruz. Sporu herkesin bir yaşam tarzı olarak benimsemesi gerektiğini savunan bir belediye başkanıyım" dedi.

Yarışmada dereceye giren sporculara kupaları Bodrum Trafo'da bu akşam saat 19.00'da düzenlenecek ödül töreniyle verilecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

--------------------------------

Çocukların yarış startı, ısınma hareketleri

Çocuklara sahnede hediyelerinin verilmesi

23 ve 10 km sporcularının ısınması ve yarış stratı

Başkan Kocadon ile röp.

Yarışmayı tamamlayanlarla röp.'ler

Genel ve detay görüntü

Haber: Nilüfer DEMİR- Kamera: Hülya ELTEŞ / BODRUM (Muğla),

======================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zonguldak Bodrum Turhal Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title