Haberler

Dha Yurt Bülteni-7

Şirvan'daki maden faciası bilirkişi raporu: 1 ay önce uyarı yapılmış, önlem alınmamışSİİRT'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'ndeki bakır madeninde 17 Kasım'da meydana gelen ve 14 işçinin ölümü, 2 işçinin ise toprak altında kalmasına neden olan heyelan faciasıyla ilgili bilirkişi...

Şirvan'daki maden faciası bilirkişi raporu: 1 ay önce uyarı yapılmış, önlem alınmamış

SİİRT'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'ndeki bakır madeninde 17 Kasım'da meydana gelen ve 14 işçinin ölümü, 2 işçinin ise toprak altında kalmasına neden olan heyelan faciasıyla ilgili bilirkişi raporu hazırlandı. Yürütülen soruşturma kapsamında maden mühendisleri ve iş güvenliği uzmanları tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, işverenin açık ocak işletme müdürü, başmühendis, daimi nezaretçi, alt yüklenici firma şantiye şefi asıl kusurlu, işveren ve işveren vekili tali kusurlu olarak değerlendirildi.

Şirvan İlçesine bağlı Maden Köyünde bulunan bakır madeninde 17 Kasım'da meydana gelen ve şimdiye kadar 14 işçinin ölümü, 2 işçinin de halen toprak altında kalmasına neden olan heyelan faciası ile ilgili yürütülen soruşturmada hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı.

1 AY ÖNCE UYARI YAPILMIŞ

Maden mühendisleri ve iş güvenliği uzmanları tarafından hazırlanarak soruşturma dosyasına konulan raporda, ilginç tespitlere yer verildi. Bilirkişi raporunda, alt yüklenici firmanın iş güvenliği uzmanının 18 Ekim 2016 tarihinde madenin tespit ve öneri defterine, "Aşırı yağışlı havalarda oluşabilecek kaya parçalarını düşmesi ve toprak kaymalarının olması ihtimaline karşı ana firmadan önlem alınması istenilmelidir. Bu süre içerisinde çalışmaların askıya alınması gerekmektedir" diye yazdığı belirtildi. Ancak bu tespit ve öneriye rağmen, alt yüklenici işveren tarafından ana firmaya yazılı olarak böyle bir talebin yapılmadığının tespit edildiği belirtilen bilirkişi raporunda, "Bu durumda alt yüklenici işvereni, yükümlülüğünü yerine getirmemiştir" denildi.

Bilirkişi raporunda, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde açıklanan iş güvenliği ile ilgili kusur ve durumlardan dolayı asıl işveren firmanın işvereni/işveren vekili, iş güvenliği uzmanı, alt yüklenici firmanın iş vereni/işveren vekilinin asli kusurlu olduğu; alt yüklenici firmanı kısmi zamanlı sözleşmeli iş güvenliği uzmanının tali kusurlu olarak değerlendirildiği belirtildi.

Maden işletmesinin de ele alındığı bilirkişi raporunda şöyle denildi:

"ARA VE EMNİYET BASAMAKLARI UYGUN KOTLARDA OLUŞTURULMAMIŞ"

Açık Ocak işletmesinin 1570 kotuna kadar olan jeolojik birimler daha sağlam, üstündeki kotlarda jeolojik birimlerin duraylılıklarının daha zayıf olduğu görülmüştür. Maden açık ocak işletme sahasında meydana gelen kaymanın olduğu üst kotlarda yapılan incelemelerde yapının büyük kireç taşı blokları da içeren yamaç molozu gibi gevşek malzemelerde oluştuğu anlaşılmaktadır.

Açık maden işletmeliği yöntemlerine göre yapılacak çalışmalarda Ocak içerisinde basamak, şev açıları, sahadan alınan jeoloji verilere dayanarak, uygun açılardan verilmek üzere yapılması gerekmektedir.

*1570 kotunda sonraki çalışmalarda zemin, jeomekanik özellikleri ve jeolojik yapısı göz önünde bulundurulduğunda şev eğilimlerinin daha yatık ve basamak genişliklerinin daha geniş tutulması gerektiği de aşikardır.

Kaymanın meydana geldiği kotlardaki şev açılarının yukarıda belirtilen verilere göre basamak, şev açısı ve basamak genişliği değerlerinin uygun değerler olmadığı görülmektedir.

Bilirkişi ve topoğraflar tarafından 28.11.2016 tarihinde yapılan keşifte 1565 ve 1583 kotlarında basamak şev açıları, basamak yükseklikleri ve basamak genişlikleri ölçülmüş, yapılan ölçümlerde basamak yüksekliği ve basamak genişliklerinin 8-11 m arasında değiştiği, basamak yüksekliklerinin 20-25 m arasında olduğu, basamak şev açılarının ise aynı basamakta 3 farklı noktada yapılan ölçümler sonucu ortalama 80 derece olduğu görülmüştür.

Maden işletmesi sorumlularının bu bilgileri gözönüne alarak, basamak geometrisini ayarlamakla sorumlu olmakla birlikte Ocak emniyeti bakımında oluşturulması gereken ara basamakların ve Berm olarak adlandırılan emniyet basamaklarının da ocakta uygun kotlarda oluşturulmadığı görülmektedir.

Yağışlar yeraltı su seviyesinin yükselmesine şev malzemesinin kısmen veya tamamen doygun ve akar hale gelmesine, dolayısıyla içsel sürtünmenin azalmasını neden olur. Ayrıca yağışlar zeminin birim hacim ağırlığını artırıp, ince taneli kumlu zeminlerde ise korezyonu azaltır. Su bazen zeminde kayaları kimyasal olarak ayrıştırarak, kitlenin direncini azaltır. Bir gün önce bölgede metorolojik verilere göre yağış 14,2 kg/metrekare yağış miktarı ilgili uygulanmış ve alınmış bir tedbire rastlanmamıştır.

Soruşturmaya esas olmak maden mühendisleri ve iş güvenliği uzmanları tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun sonuç bölümünde ise, "Maden bilirkişi heyeti olarak, olay mahalinde yapmış olduğumuz gözlem, inceleme, ölçümler neticesinde tarafımızdan talep edilen belge, bilgi ile kanun ve yönetmenlikler çerçevesinde yapmış olduğumuz değerlendirmelere göre" denilerek yaşanan facia ile ilgili kusurlar şöyle sıralandı:

İşverenin açık Ocak işletme müdürü, başmühendis, daimi nezaretçi asli kusurlu, işveren/ işveren vekili tali kusurlu

Alt yüklenici firmanın şantiye şefi asli kusurlu ve işveren/işveren vekili tali kusurlu olarak değerlendirilmiştir.

Görüntü Dökümü

----------------------

-ARŞİV

-Maden ocağından görüntüler

Haber: Turan KOYUNCU- Mehmet Yücel DURAK/ SİİRT,-

===================================

Sırrı Süreyya Önder'e 'terör örgütü üyeliği' suçundan dava

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 4 Kasım günü gözaltına alınıp, adli kontrol kararı ile serbest bırakıldığı soruşturma kapsamında 'Terör örgütü üyeliği', 'Terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Halkı kin ve düşmanlığa açıkça tahrik' suçlarından 40 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 86 sayfalık iddianamede, Sırrı Süreyya Önder'in 26 Aralık 2015 günü Diyarbakır'da yapılan Demokratik Toplum Kongresi Genel Kurul toplantısında örgüt talimatı ile konuşma yaptığı ileri sürüldü. Sırrı Süreyya Önder'in DTK kongresinde yaptığı konuşmanın 'Örgüt üyeliği' ve 'Örgüt propagandası' suçlarını oluşturduğu kaydedilen iddianamede konuşmanın ayrıca 'Halkı kin ve düşmanlığa açıkça tahrik suçunu' da kapsadığı öne sürüldü.

KANDİL I ÖRGÜT PROPAGANDASI SAYILDI

Sırrı Süreyya Önder'in çözüm süreci döneminde, İmralı heyeti üyesi olarak Kandil'de görüştüğü KCK yöneticileriyle çektirdiği ve basına yansıyan fotoğraflarla ilgili Bursa'da yaşayan bir vatandaşın yaptığı şikayete dikkat çeken savcı, şüphelinin cebir, şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgütün propagandası yaptığı hususunda herhangi bir tereddüt bulunmadığını kaydetti. Şüphelinin 21 Mart 2016 tarihinde Diyarbakır'da düzenlenen Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmanın içeriğinin de suç oluşturduğunu belirten savcı, Önder'in yaptığı konuşma ile Abdullah Öcalan'a bağlılığını açıkça dile getirdiği, bölgedeki kamu düzeninin ancak Abdullah Öcalan'ın fikirleriyle sağlanabileceğini açıkladığını ifade etti. Önder'in bölücü terör örgütünün suç içeren yöntemlerini meşru gösterecek, övecek ve bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde konuşma yapmak suretiyle bölücü terör örgütünün propagandasını yaptığını belirten savcı, şüphelinin 40 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Yargılamanın önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtildi.

Haber: Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, -

===========================================

Pişmanlık Yasası'ndan faydalanan 3 FETÖ'cü serbest

TOKAT'ta sürdürülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu bulunan M.B., M.Ü. ve öğretmen M.Ş., 'Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalanarak tahliye oldu.

Kentte 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Reşadiye Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (RASİAD) yedek üyeleri M.B. ve M.Ü. ile öğretmen M.Ş. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yaklaşık 4 aydır cezaevinde bulunan üç sanık avukatları aracılığıyla 'Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalanmak istediklerini belirtti. 3 sanık örgüt ile ilgili verdikleri ifadeler sonrası tahliye edildi.

Haber: Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT, -

===================================

AB Büyükelçileri Adana'da (1)

ADANA ve Mersin'de bir dizi ziyaretler gerçekleştirecek olan Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin Büyükelçisi, ilk olarak 2 kişinin yaşamını yitirdiği 33 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısının hedefi olan Adana Valiliği'ni ziyaret etti.

Büyükelçiler, patlamanın olduğu yere karanfiller bıraktı. Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ı makamında ziyaret ederek, 'geçmiş olsun' dileklerini ileten büyükelçiler, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'yü ziyaret etti.

HOLLYWOOD SENARYOSU ZANNETTİLER

Başkan Sözlü, AB Büyükelçilerinden oluşan heyetin ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 150 yılı aşkın süredir Avrupa'ya yakınlaşmak için sürekli bir mücadele içerisinde olduğunu belirterek, "Kavuşamayan aşıklar ya da tek taraflı uzun süren aşıklar gibi bizimkisi. Sevgisini ispat etmek zorunda olan hep biz olduk. Buradaki arzu, talep her şeye rağmen bir ittifaktan ziyade Türk Milleti'nin modernleşme arzusudur. Bu derin sevgi ve muhabbetin karşısında haksızlığa uğradığımıza inanıyoruz" dedi.

'TÜRKİYE TELAFİ EDECEKTİR'

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda büyük bedeller ödediğini kaydeden Başkan Sözlü şunları söyledi:

"Türkiye'de bir darbe kalkışması oldu. Belki DAEŞ terörüne karşı Avrupa bizi biraz anlıyor olabilir ama iç terör, PKK ve darbe kalkışması noktasında bizi yeterince anlayabildiği ya da ortak olma arzusunun gereklerini yerine getirdiği söylenemez. Bunu anlamak da Avrupa niye zorlanıyor şaşıyorum. Çünkü Türkiye'de parlementoda 4 siyasi parti var 4'ünün hem fikir olduğu tek konu budur. Türkiye'de bir kalkışma olmuştur. Buna rağmen gerek Avrupalı dostlarımız hatta ABD'de öyle, bunu fantastik bir Hollywood senaryosu zannetliler galiba. Burada halk olarak kırgın olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Böyle kritik zamanlarda düşünün ki Türkiye içerden bir terör tehdidi ile can güvenliği açısından büyük tehditler altında büyük kayıplar vermiş. İçerden büyük bir darbe kalkışması ile muhatap olmuş şehitler vermiş. Bu içerdeki kalkışmada hem ordumuza hem kamuda çeşitli kurumlara sızmışlar. Hem can güvenliğimiz hem de devletimizin halkımızın geleceği için devlet olarak olağan üstü tedbirler uyguladığımız doğrudur. Kamuda ve belki de basın mensuplarında ufak tefek yada arzu etmediğimiz hak ihlalleri olabilir. Gerçekten doğru bir uygulama yapmak isterken bunun içerisinde bazı yanlış kararlarımız çıkabilir ülke olarak. Ama bunlar yakın süreçte bir sonraki mahkemelerde düzeltilecek uygulamalardır. Türkiye'nin bu manada demokratik kültürü vardır. Bunları telafi edecektir. Bu olumsuzluklar yaşadığımız olağanüstü dönemin sıcaklığının yansımalarıdır."

'ŞANGAY'DA BULACAĞIMIZA İNANLARDAN DEĞİLİM'

Avrupa'nın Türkiye'yi anlama noktasında biraz daha gayretli olması gerektiğini belirten Başkan Sözlü, "Türk halkı için, Türkiye Cumhuriyeti için, gelecekte inşa etmek istediği refah toplumu, kökleştirmek istediği demokrasi, kökleştirmek istediği hukukun egemenliğini elbette biz biliyoruz ki Şangay'da, Pekin'de Moskova'da bulacağımıza inananlardan değilim. Ne AB'nin süreç durdurulsun kararı ne ona karşı gösterilen Şangay iş birliği alternatifi her ikisi de doğru tercihler değil. Avrupalı dostlarımız Türkiye'yi anlamalı" diye konuştu.

'TÜRKİYE HAKSIZ İSNAT ALTINDA'

Türkiye'nin tamamen haksız bir isnat altında olduğunu söyleyen Sözlü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de kendilerini farklı hisseden vatandaşlarımızın temsilcileri olduğunu iddia eden siyasiler, belediye başkanı oldular. Devletin uydularından faydalanarak kendilerine ait televizyonlar yayındaydı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunların hepsine çok samimi hoşgörüyle baktı. Bütün seçilmişliklerine rağmen silahlı örgütle PKK ile birlikte onların eylemlerini çok açık ve belirgin bir şekilde desteklemekten imtina etmediler. Hakkında fezleke bulunan partimin genel başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da ifade verdi. Seçilmiş olmamız yasaları tanımayacağımız anlamına gelmez."

BERGER: YANINIZDAYIZ

Başkan Sözlü'den sonra konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ise Adana Valiliği otoparkındaki patlama ve Aladağ'daki özel yurt yangınında hayatını kaybedenler için üzüntü duyduğunu söyledi. Sözlü'nün açıklamalarına teşekkür eden Berger şunları söyledi: "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımı uzun zamandır devam ediyor. Ancak bu süreç içerisinde edinmiş olduğunumuz kazanımları bırkamamız lazım. Bu bağlamda ekonomik reformalar yapıldı. Aynı zamanda sosyal alanda da bilhassa Türiye'nin demorkrasisinin gelişmesi konusunda kazanımlar elde edildi. Bunları bırakmamak lazım. 15 Temmuz'a gösterilen tepkileri anlıyoruz. Fakat sizi temin ederim ki Avrupa Birliği Türkiye'nin yanında bulumuştur, yanında bulunmaktadır. Aynı şekilde 15 Temmuz mağdurlarının da yanında bulumuştur, bulunmaktardır. Türkiye ve Avrupa teröre karşı birlikte hareket etmelidir. Sizlerinde yaptığı gibi bizler teröre karşı mücadelemizi hukuk çerçevesinde yapıyoruz. Fakat sizi temin ederim ki Avrupa'da terör örgütü olarak tanınan terör örgütüne karşı hukuk çerçevesinde mücadele edilmektedir."

GELEN AB ELÇİLERİ

Adana'ya gelen AB Büyükelçilerinin isimleri şöyle; 'AB Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Slovakya Büyükelçisi Anna Turenicova, Letonya Büyükelçisi Peteris Elferts, İrlanda Büyükelçisi Brendan Ward, Slovenya Büyükelçisi Igor Jukic, Polonya Büyükelçisi Maciej Lang, İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Finlandiya Büyükelçisi Paivi Kairamo, Lüksemburg Büyükelçisi Georges Faber, Bulgaristan Büyükelçisi Nadezhda Neynsky, Avusturya Büyükelçisi Klaus Wölfer, Hollanda Büyükelçisi Cornelis van Rij, Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Pavel Kafka, Litvanya Büyükelçisi Audrius Bruzga, Fransa Büyükelçisi Charles Fries, Hırvatistan Ivan Picukariç, Macaristan Büyükelçisi Gabor Kiss, İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund, Portekiz Büyükelçisi Paula Leai da Silva, Estonya Büyükelçisi Marin Möttus, İspanya Pablo Barbara, Danimarka Büyükelçisi Svend Oiling, Yunanistan Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, İngiltere Büyükelçisi Richard Moore, Romanya Büyükelçisi Gabriel Catalin Şopanda, Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann ve Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau.'

EŞLERİ KİLİSE ZİYARET ETTİLER

AB Büyükelçilerinin 4'ünün eşi Adana'daki Bebekli Kilise'yi ziyaret etti. Baş Rahip Francis Dondu'nun eşlik ettiği elçi eşleri kilise hakkında bilgi aldı. Daha sonra kentteki tarihi yerleri rehber eşliğinde dolaşan grup öğle yemeği için eşlerinin yanına döndü.

Görüntü Dökümü

-------------------------

AB heyetinin gelişi

Heyetin patlamanın olduğu yere çiçek bırakması

Onarılan valilik binası

Vali Mahmut Demirtaş'ın heyeti karşılaması

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün konuklara hediye vermesi

Heyet Başkanına Atatürk heykeli vermesi

Başkan Hüseyin Sözlü'nün konuşması

Heyet adına konuşan büyükelçi

//////////////////

--------------

Büyükelçi eşlerinin Bebekli Kiliseye gelmesi

Bebekli kiliseden genel ve detay görüntüler

Bebekli kiliseyi gezmeleri

Baş rahip Francis Dondu'nun Büyükelçilerle konuşması

Bebekli kiliseden ayrılmaları

Bebekli kilise tabelasından görüntü

Haber-: Akif ÖZDEMİR - Salih ÜÇTEPE -Kamera: Sude UÇAROĞLU ADANA,

================================================

Kesik el cinayetinde savcının tahliye istemine tepki

İZMİT'te, geçen yıl Ocak yaşında 21 yaşındaki Nuran Dutlu'yu dövüp, iple boğduktan sonra ellerini keserek cesedini yol kenarına atan Muhammet Yıldız ile birlikte tutuklu yargılanan kız arkadaşı Sertaç Özer için savcı tahliye isteminde bulundu. Nuran Dutlu'nun annesi Hediye Görmüş ve avukatı Esin Yeşilırmak, savcının tahliye istemine tepki gösterdi. Avukat Esin Yeşilırmak, kadın cinayetlerinin önlenmesi için caydırıcı cezalar beklediklerini belirterek, "Olay günü aynı evde bir kişinin diri diri elleri kesilirken uyuduğunu söylüyor ve savcı da buna inanıyor" dedi.

22 Ocak 2015 tarihinde, İzmit- Kandıra yolunun Çayırköy mevkiinde Nuran Dutlu'nun cesedi bulundu. Elleri bileklerinden kesilen Nuran Dutlu'nun öldürülmesiyle ilgili Muhammet Yıldız ile kız arkadaşı Sertaç Özer tutuklandı. Muhammet Yıldız, Nuran Dutlu'yu 5 bin TL'lik borcunu ödememesi nedeniyle Bursa'da iple boğarak öldürdüğünü, ellerini kestiğini, cesedi ise Kandıra yolunda attıklarını söyledi.

Kocaeli 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Muhammet Yıldız, Sertaç Özer ve tutuksuz yargılanan Vedat Ay ile öldürülen Nuran Dutlu'nun annesi Hediye Görmüş katıldı. Duruşmada Cumhuriyet savcısı mütalaasını yenileyerek, suç delillerini gizlemek suçundan tutuklu yargılanan Sertaç Özer'in tutuklu bulunduğu sürenin göz önüne alınarak, hükümle birlikte tahliyesini talep etti. Duruşmada tutuksuz yargılanan diğer sanıklar Arif Çamur, Murat Avcı, Mehmet Kaynar ve Mustafa Barış Yurtsever'in 30 gün adli para cezası karşılığı 900 TL adli para cezası ödemeleri durumunda kamu davasının düşürülmesine karar verildi.

Sanıklar Muhammet Yıldız ve Sertaç Özer'in ise tutukluluk hallerinin devamına karar verilerek, duruşma 1 Şubat'a ertelendi.

ANNESİ TAHLİYE İSTENİLMESİNİ TEPKİ GÖSTERDİ

Duruşma sonunda Nuran Dutlu'nun annesi Hediye Görmüş gözyaşlarına hakim olamadı. Sertaç Özer'in tahliyesinin istenilmesine tepki gösteren Hediye Görmüş, "Kızı çıkarmaya çalışıyorlar. Peşini bırakmayacağım, sonuna kadar uğraşacağım. Bu kadar işkenceye, benim evladımın ellerini diri diri kesiyorlar. Kafa tası görünüyor" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Hediye Görmüş'ün avukatı Esin Yeşilırmak ise yaptığı açıklamada, "Savcının mütalaası tamamen hatalıdır. İlk verdiği mütalaadan döndü bugün ve diğer tutuklu sanık için tahliye istedi. Bunun da kabul edilmesi mümkün değildir. Olay günü aynı evde gerçekten bir kişinin diri diri elleri kesilirken, saç yapısı koparılırken uyuduğunu söylüyor ve savcı da buna inanıyor. Buna göre karar veriyor. Bunu kabul etmemiz bizden beklenemez. Hediye hanımın adalet duygusunu sağlaması mümkün değildir. Buna göre itirazlarımızı sunacağız karar duruşmasında. Biri kurban seçilip, cezayı komple üstlenmesi bekleniyor. ve mahkemede bizim buna inanmamızı bekliyor. Bizim buna inanmamız mümkün değil. Eğer karar bu şekilde çıkarsa buna Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte itiraz edeceğiz. Bugün çok kötü bir mütalaa verildi. Kadın cinayetlerinin ısrarlı bir şekilde önlenmesi için caydırıcı cezalar verilmesi gerekir dedikçe daha da indiriyorlar cezaları" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Annenin ağlaması, kızının fotoğrafını öpmesi, konuşması

Avukatın açıklamaları

Haber: Selda Hatun TAN/İZMİT (Kocaeli), -

===========================

CHP'li Koç: Bu işin başındaki beyini bulsana

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili, "Bu işin siyasi patronu nerede? Sen ne uğraşıyorsun Kaynaşlı'daki polisle, esnafla? Bu işin başındaki beyini bulsana. Çok mu yakın sana beyin? Senin içinde mi yoksa beyin? Onun için mi korkuyorsun?" dedi.

Haluk Koç, Parti Meclis üyesi Canan Kaftancıoğlu, Muğla Milletvekili Suha Aldan, İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çorum Milletvekili Tufan Köse ile birlikte sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve esnafla görüşmek için geldiği Düzce'de partisinin il başkanlığında açıklama yaptı. Türkiye'de hayatın her alanında sıkıntı olduğunu ifade eden Koç, "Ekonomi aynı durumda. Türkiye üretemez hale geldi. 'Şu kadar dolar boz seni bedava tıraş edeyim.' Bunlarla ekonomi düzelmez" dedi.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da sıkıntılı bir gün yaşadığını belirten Koç, şöyle konuştu:

"Bir komisyon araştırıyor. Ne oldu bitti bilmek zorundayız. Bu işin arkasında ne var? Bu yolun taşları nasıl döşendi? Bu yolun taşlarında kimler var? Bunları sormayacak mıyız? 'CHP FETÖ'cü.' Başka? 'Bu kış çok soğuk geçecek, sorumlusu CHP.' Köy okulunda ki öğretmen FETÖ'cü, muhtar FETÖ'cü. Bu işin siyasi patronu nerede? İnsan bir aidiyet hissedebilir. Buna bir şey demem. Ama organize olup bir kurulu devlet nizamını, Anayasa'yı ihlal etmek suçtur. Bunun sorumluları nerede? Sen ne uğraşıyorsun Kaynaşlı'da ki polisle, esnafla ne uğraşıyorsun? Bu işin başında ki beyini bulsana. Çok mu yakın sana beyin? Senin içinde mi yoksa beyin? Onun için mi korkuyorsun? Bunun için mi bas bas bağırıyorsun. Gazeten elinde, televizyonun elinde, senaryoları yaz, elbiseleri dik. İnsanları toplumum önüne çıkar, 'şucu, bucu' diye. Sen neysin? Sen demedin mi 'Aynı menzile yürüyoruz' diye. Sen demedin mi 'Aynı yağmurda ıslandık' diye. Genel Başkanımız grup toplantısında söyledi; Senin bu darbeden önceden haberin var mıydı? Biz de soruyoruz. Herkes soruyor. Senin bu darbeden haberin var mıydı? O Bunlar her yerde var. CHP'de var, orada, burada var. Bir tek AKP'de yok. Bunlar tertemiz. Sütle yıkanmışlar."

Türkiye'yi 3-5 kişinin siyasal hırslarına, kinlerine, beklentilerine teslim etmeyecek kadar güçlü bir gelenekten geldiklerini ifade eden Koç, Biz Kuvay-i Milliye'den geliyoruz. En zor şartlarda milletin umudunu kestiği bir dönemde bu ülkenin yokluk içindeki insanları başlarını dik tutmuş ve Mustafa Kemal önderliğinde bayraklarını koruyabilmişler, ırzlarını ve namuslarını koruyabilmişler. Onun için kolay değil. Biz kavga istemiyoruz. Benim yakama basar, benle beraber Türkiye'nin canını acıtırsan misli ile sana karşılık verecek siyasi güce sahibim. Bunu bil. Biz kavga istemiyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Haluk Koç'un açıklaması

Haber-Kamera: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE,

==================================

Bodrum'un kalbindeki kazıklar sökülüyor

BODRUM'da dünyaca ünlü Halikarnas Disko tarafından 4 yıl önce yapımına başlanan iskeledeki kazıklar kaldırılıyor.

Bodrum'a bağlı Kumbahçe Mahallesi'nde 1997 yılından bu yana hizmet veren dünyaca ünlü Halikarnas Disko'nun 20 Mart 2012 tarihinde denize 145 kazık çakarak yapımına başladığı kaçak iskele inşaatı, tepkiler üzerine durduruldu. Denizin ortasındaki kazıkların sökümü için verilen sürenin tamamlandığını, ancak kazıkları çakan şirketin kaldırmadığını söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bu nedenle söküm işlerine belediye olarak başladıklarını belirtti. CHP'li Kocadon şöyle dedi:

"Orada yasal olmayan bir faaliyete karşı halkın tepkisi vardı. Biz de belediye olarak orayı mühürlemiş ve kazıkların kaldırılması yönünde karar almıştık. Hatta bu konuda belediye başkanı olarak kazıkları kaldırmadığımız yönünde soruşturma da geçirdik. Şu anda söküm kararını uyguluyoruz, ileride işletmeci veya herhangi biri orayı yasal olarak kiralar ve icraat yaparsa buna hukuk karşısında bir şey söyleyemeyiz."

KUMBAHÇELİLERİN ZAFERİ

İskele ve kıyı yağmasını önlemek amacıyla dernek kurduklarını belirten Kumbahçe Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Kaan Toker deşunları söyledi: "Burası halkın serbestçe yararlandığı, herhangi bir ödeme yapmadan çayını, kahvesini içebildiği, oturduğu bir alan. Bu kiralamaya büyük bir tepki oluşmuştu. Dernek kurarak yıllarca mücadele ettik. Zekeriya Temizel'in Maliye Bakanı olduğu zaman da dernek başarılı bir süreçte bu çalışmayı sonlandırdı. Hiçbir ticari faaliyete söz konusu olmamak kaydıyla belediyeye devri yapıldı. Milli emlak müdürlüğünce, o günden bugüne halk serbestçe yararlanmaya devam etti. Ardından Milli Emlak Müdürlüğü bir ihale kararı almıştı, bu da ertelendi. Gelişimeye karşı değiliz ama, izinsiz, hesapsız, kitapsız, yapılan işlere karşıyız. Sonunda beklenen karar geldi ve belediye Bodrum'un kalbindeki kaçak kazıkları sökmeye başladı."

Kumbahçelilerin ilgiyle izlediği kazık ve iskeleyi söküm çalışmalarının yaklaşık 5 gün süreceği belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Kazıkların görüntüsü

-Çalışan işçilerden görüntü

-Kaan Toker ile röp

Haber: Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla),

============================================

Akçakale'de Suriyelilere Kuran dağıtıldı

TÜRKİYE Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen 'Her eve Kur'an' projesi kapsamında Suriyelilerin barındığı Süleymanşah Konaklama Tesisleri'nde 5 bin 500 Kuran dağıtıldı.

Türkiye genelinde Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ortaklaşa başlattığı 'Her eve Kur'an' projesi kapsamında Süleymanşah Konaklama Tesisleri'nde barınan Suriyeli sığınmacılara 5 bin 500 Kur'an hediye edildi.

İl Müftüsü İhsan Açık, projenin devam edeceğini belirterek, "Proje kapsamında her çadıra bir Kur'an hediye ettik. Bu vesile ile çadır kentte 5 bin 500 çadır var. Biz de 5 bin 500 çadıra Kur'an hediye ettik. Hedefimiz yüreğinde, gönlünde Kur'an olup da okuyamayanların evine Kur'an ulaştırmak istiyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Süleymanşah Konaklama Tesisleri

Suriyelilere Kuran dağıtılması

Sığınmacıların Kuran okuması

Müftünün açıklaması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Hadi KURT-GAZİANTEP-DHA)

================================================

Hakkarili türkücü Aydın Aydın'dan, 'Dolar bozdurma' kampanyasına destek

TÜRK Halk müziği sanatçısı Aydın Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla tüm yurtta başlatılan dolar bozdurma kampanyasına, memleketi Hakkari'nin Bağışlı Köyü'nde dolarla ilgili yaptığı 'Başımızın tacıdır TL' türküsüyle destek verdi. Dolar bozdurma kampanyası ile ilgili yaptığı şarkıyı köylülerle birlikte seslendiren sanatçı Aydın, üzerindeki kıyafetlere ve kartondan yaptığı tacına da TL taktı. Aydın, bir düğünde bahşiş olarak aldığı dolarları da Zap Suyu'na attı.

Çöp ve çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla yaptığı sıra dışı kliplerle ilgi çeken türkücü Aydın Aydın, bu kez de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'TL' ile ilgili yaptığı çağrısına, destek verdi. Aydın, bunu için de memleketi Hakkari'nin Bağlı köyüne geldi. Sanatçı Aydın ve köydeki bazı vatandaşlar, üzerinde 5 liralık banknotlar bulunan kartondan tacları başlarına takıp, karlarla kaplı bölgede 'Başımızın tacı TL' türküsünü seslendirdi. Aydın'a köylülerle de eşlik etti.

Aydın, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla dolar oyununu bozma kampanyası başlatıldı. Ben de bir sanatçı olarak en son düğünde topladığım dolarları kendi memleketimde bozmak için geldim. Ama kendi memleketimde de doları öyle bir bozacağımki bir daha geri gelmesin. Burada Hakkarili yakınlarımızla, akrabalarımızla TL'yi baştacı yaptık. Bütün dünyaya TL'nin ne kadar önemli olduğunu göstermek istedik. Ayrıca gelinlerin ve damatların yakalarına da artık TL takılmasını istiyoruz" dedi.

ÜZERİNDE DOLARLARI ZAP SUYUNA ATTI

Sanatçı Aydın ve beraberindeki köylüler, daha sonra Hakkari-Van Karayolundaki Gençlik köprüsüne giderek yanında bulunan dolarları Zap Suyu'na attı. Aydın,"Bir düğünde bahşiş olarak kazandığım dolarları Cumhurbaşkanımızın kampanyasına destek olsun diye Zap Suyu'na havale ediyorum. Çünkü Zap Suyu nice canları alıp, geri vermedi. Aldığı canları da çok uzaklara götürüyor. Ben de TL'yi kendi köyümde baştacı yaptım. Dolarları da bugün Zap Suyu'na havale ediyorum. Bir daha geri gelmesin" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------

-Aydın Aydın'ın köylülerle birlikte 'Başımızın taşı TL' türküsünü söylemesi

-Kar üzerinde kurulan sobada ısınmaya çalışan Aydın ve köylüler

-Sanatçı Aydın ve köylüler karla kaplı bölgeye gitmeleri

-Tepedeki kar kütleleri arasında türküsünü söylemesi ve detaylar

-Sanatçı Aydın ve Köylülerin üzerine taktığı TLler

-Aydın ile röportaj

-Köylüler ile röportaj

-Detaylar

-Bağışlı köyünden genel görüntü

-Aydın'ın elindeki dolarları zap suyana atması

-Zap'a atılan dolarlar

Haber-Kamera: Behçet DALMAZ/HAKKARİ, -

=================================

Anahtarcıdan döviz bozdurma kampanyasına destek

ADIYAMAN'da çilingir esnafı Fatih Budak, dövizini bozdurup Türk Lirası'na çevirenlere anahtarlarını ücretsiz koplayarken, kapı açmada ise yüzde 50 indirim kampanyası başlattı.

22 yıldır anahtarcılık yapan Fatih Budak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın ardından dövizini Türk Lirası'na çevirenlere ev, iş ve araç anahtarını ücretsiz kopyalıyor. Budak, kampanya kapsamında yine döviz bozduranlara ev ve işyerlerinin kapılarının açılmasında yüzde 50 indirim uyguluyor.

Fatih Budak, 'Döviz bozdurma' kampanyalarını desteklediğini belirterek, şöyle dedi: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vermiş olduğu bir sözü önemseyerek bu anlamda böyle bir kampanya başlattım. Adıyamanlı hemşerilerimizin bu anlamda duyarlı olmalarını rica ediyorum. Herkes dövizini bozdursun, Türk Lirası değer kazansın."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

İşyerine pankart asılması

Müşteri gelmesi

Esnafın anahtar yapması

Anahtarcı Fatih Budak'ın açıklaması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN-ADIYAMAN-DHA)

===========================================

Tren, hemzemin geçitte otomobile çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

AFYONKARAHİSAR'da yük treni, hemzemin geçitte üniversite öğrencilerinin bulunduğu otomobile çarptı. Kazada 1 kişi öldü, 3 kişi ağır yaralandı.

Kaza, Afyonkarahisar- Konya demiryolu hattının 14'üncü kilometresinde saat 12.00 sıralarında meydana geldi. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi önündeki hemzemin geçitten geçmeye çalışan sürücüsünün kimliği belirlenemeyen 64 BC 497 plakalı otomobille yük treni çarpıştı. Otomobilde bulunan kimliği belirsiz 1 kadın yaşamını yitirirken, 3 kişi ise ağır yaralandı. Kazanın ardından olay yerine gelen ekipler yaralıları ambulanslarla hastaneye götürdü.

Çarpmanın etkisiyle otomobilin hurdaya döndüğü kazada yük treni ise metreler sonra durabildi. Otomobildeki 4 kişinin üniversite öğrencisi olduğu belirtildi.

Haber: Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, -

===================================

Tekirdağ'da şüpheli ölüm

TEKİRDAĞ'da henüz kimliği belirlenemeyen 50-55 yaşlarındaki bir kişi beton zemin üzerinde ölü olarak bulundu. Yerde kan izlerinin bulunduğu belirlenmesi üzerine şahsın kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için cesedi İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Tekirdağ'ın merkez Süleymanpaşa İlçesi'nin Aydoğdu Mahallesi'nde beton zemin üzerinde bir kişinin hareketsiz yattığını gören vatandaşlar durumu polise bildirdi. İhbar üzerine olay yerine giden polis ve sağlık ekipleri, kullanılmayan bir binanın arka bahçesinde 50-55 yaşlarında bir kişinin beton zemin üzerinde yüzüstü yattığını ve yerde kan izlerinin olduğunu tespit etti. Ağır yaralı olduğu belirlenen şahıs kaldırıldığı Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Şahsın binadan atlamış olabileceği ihtimali üzerinde

durulurken, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için cesedi İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi

Haber: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,-

========================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Hüseyin Sözlü Şirvan Aydın Politika Güncel Haberler

title