Haberler

Detoks Yapayım Derken Sağlığınızdan Olmayın

Güncelleme:

Diyetisyen Diğdem Özkahya "Önce yeme-içmede sınır tanımadığınız tatiller, sonra detoks diyetler derken sağlığınızdan olmayın" dedi.

diyetisyen Diğdem Özkahya uyardı: "Önce yeme-içmede sınır tanımadığınız tatiller, sonra detoks diyetler derken sağlığınızdan olmayın. Sadece sebze, meyve suları ya da çiğ besinlerle yapılan detokslar besin ögesi eksikliklerine yol açabilir". Özkahya, sağlıklı detoks için dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

Detoks yapmak son yıllarda giderek daha çok popülerleşti. Peki ama detoksu doğru uyguluyor muyuz?

Detoks; kızartma, aşırı yağlı besinler, ateşe direk temas ederek pişirilen etler, alkol gibi besin ve içeceklerin tüketiminden sonra vücutta oluşan serbest radikalleri azaltmayı amaçlayan bir diyet programıdır. Radikallerin oluşumu antioksidanlar yoluyla engellenebilir. Yeterli miktarda meyve ve sebze tüketimi ile antioksidan kapasiteyi artırmak mümkün.

Ancak tüm diyet programlarında olduğu gibi, detoks diyetlerinin içeriği ve süresinin de bireyin kendisine özel planlanması gerektiğini söyleyen Özkahya, "Günümüzde oldukça popüler hale gelen detoks programlarının pek çoğu, bireyler tarafından uzun süreler boyunca uygulanıyor. Oysa ki, pek çok detoks diyet programı düşük kalorili olup, vücut için gerekli besin ögeleri açısından yetersizdir. Bu nedenle, bu tarz detoks programları uzun süre uygulandıkları takdirde bireylerde sağlık sorunlarına yol açabilir. Detoks diyeti uygulamak isteyenler için önerim; ihtiyaçlarına özel hazırlanacak bir programın en fazla 3 gün sürdürülmesi yönünde olacaktır. Detoks diyeti dendiğinde akla ilk gelenler, sebze ve meyve suları tüketmek, çiğ besinlerle veya tek bir besin grubuna ait besinlerle beslenmektir. Bu tip bir beslenme, bireylerde besin ögesi eksikliklerine yol açabilir. Bu nedenle uygulanacak detoks diyetinde öğün içeriklerinin dengeli beslenme kurallarına uygun olmasına dikkat edilmelidir." dedi.

Sağlıklı detoks için bunlara dikkat!

Detoks programları aynı diyet programları gibi kişiye özel hazırlanmalı
Detoksun süresi de kişiye özel olarak belirlenmeli
Sadece sebze, meyve suları ya da çiğ besinlerle detoks yapılmamalı
Pek çok detoks programının vücut için gerekli besin öğelerini içermediği unutulmamalı, bu nedenle uzun süre uygulanmamalı
Detoks sırasında da dengeli beslenme kurallarına uyulmalı

Sağlıklı ve formda bir yaşamı tercih edenleri deneyimli diyetisyen ve egzersiz uzmanlarını buluşturan interaktif platform Diyetkolik.com'u ziyaret ederek kilo vermek, kilo almak ve sağlıklı beslenmekle ilgili daha birçok öneri ve bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title