Haberler

Destek Patent'ten Bursalı İşadamlarına Marka Ve Patent Semineri

Güncelleme:

Seminere Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Avrupa Patent ve Marka Vekili Dr. Tim Meyer-Dulheuer ve Destek Patent Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Dereligil katıldı.

Destek Patent Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Dereligil sunumunda işadamlarına marka tescili yapmadan kesinlikle ihracat yapmamaları ve yurtdışındaki fuarlara katılmamaları gerektiğine dikkat çekti. Bazı ülkelerde yurtdışındaki müşterilere fiyat teklifi verilmesinin dahi ticari bir işlem olarak kabul edildiğini söyleyerek "Eğer ürün taklit ise suç kapsamına giriyor. Bu konuda önceden araştırma yapılması için patent vekillerinden destek alınmasını öneriyoruz." diye konuştu. Dereligil şöyle devam etti: "Patent ihlalleri söz konusu olduğunda farklı ülkelerde farklı yasalar ve cezalar uygulanıyor. Türk firmalarının öncelikle ürün gönderecekleri ülkelerin sınai haklarına ilişkin düzenlemeleri araştırması gerekiyor."

Taklit suçlamasına itiraz edin

Avrupa Patent Vekili Dr. Tim Meyer ise seminerde şu önemli bilgileri verdi: "Yurtdışı fuarlarda Türk şirketlerin sınai haklarla ilgili sorun yaşadıklarında haklarını yeterince bilmediklerini görüyoruz. Türk şirketlerin 'mesele büyümesin' mantığı ile taklit suçlamaları karşısında itiraz haklarını kullanmıyor ve çeşitli yaptırımlarla karşılaşıyorlar.

"Tescilsiz marka, patent ve tasarımlar ile yurtdışı fuarlara katılım halinde bu durumun ürünlerin toplatılmasına kadar giden ciddi sonuçları var. Örneğin son Automechanika Frankfurt Fuarı'nda 416 şüpheli ürüne el konuldu. 89 stantta şüpheli ürünler tespit edildi. 37 sevkiyat ise fuar öncesinde durduruldu. Bu ürünlerin çoğu Çin ve Malezya'da üretilen otomotiv yedek parçalarından oluşuyor. Türk firmalarının yurtdışından tedarik ettikleri ürünler konusunda da dikkatli olmaları gerekiyor."

"Yurtdışında gümrük idareleri fuarlar öncesinde taklide karşı depozito alıyor ve bir şikayet durumunda alınan depozito ceza olarak sayılıyor, iade edilmiyor. Depozito bedelleri 500 Euro'dan 50 bin Euro'ya kadar çıkıyor. Ayrıca 3 ila 5 yıl arasında değişen hapis cezaları uygulanıyor. Taklit tespiti durumunda ise Türk firmalarının karşılaştığı sonuçlar arasında el konulan malların sergilenmesinin engellenmesi, imha edilmesi ve standın örtülerek imaj kaybına sebep olması yer alıyor."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title