Haberler

Deriner Barajı Bölgeye Yeni Yollar Kazandırdı

Kemer gövde baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 6'ıncı en yüksek barajı Deriner Barajı ve HES nedeniyle Artvin'de kara yolları ağında değişikliğe gidildi, yeni köprüler, tüneller ile su altında kalacağı için nakledilen köylere yeni yollar inşa edildi DSİ 26. Bölge Müdür Keleş: "Baraj inşaatı.

BAYRAM SARAYOĞLU -  Kemer gövde baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 6'ıncı en yüksek barajı Deriner Barajı ve HES nedeniyle Artvin'de kara yolları ağında değişikliğe gidildi, su altında kalacak köyler yeni yerleşim birimleri belirlenerek nakledildi, bu köyler için yeni yollar inşa edildi.

Çoruh Nehri üzerinde yapımına 8 Ocak 1998'de başlanan Deriner Barajı'nda 24 Şubat 2012'de şu tutulmaya başlandı ve baraj 12.12.2012'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolara mal edilen ve yıllık 2 milyar 118 milyon kilovatsaat enerji üretilmesi planlanan Deriner, kemer gövde baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 6'ıncı en yüksek barajı.

Baraj inşaatıyla Çoruh vadisinden geçen kara yolları ve köy yolları ağında değişikliğe gidildi, bölgede yeni yollar inşa edildi. Barajda su tutulmasıyla vadi tabanına yakın, su altında kalacak bazı köyler nakledildi. Yeni yerleşim birimleri için yeni yollar yapıldı, bazı yolların güzergahları değiştirildi.

DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deriner Barajı ve HES inşaatının kara yollarına ilişkin çalışmaları kapsamında 14 bin 321 metre uzunluğunda 25 tünel, bin 309 metre uzunluğunda 5 dengeli konsol köprü, 753 metre uzunluğunda 3 viyadük ve 800 metre uzunluğunda 10 köprü yapıldığını belirtti.

Deriner Barajı nedeniyle yapılan köprülerin Türkiye'de bu türde ilk konsol köprüler olduğunu ifade eden Keleş, şunları söyledi:

"Yükseklikleri 68 metre ile 125 metre arasında değişen dengeli konsol köprüler, Türkiye'de ilk defa bu yükseklikte yapılan dengeli konsol köprüler oldu. Artvin-Ardanuç, Artvin-Şavşat-Ardahan geçişlerini sağlayacak Berta Dengeli Konsol Köprüsü, 125 metre orta ayak yüksekliği ile ülkemizin sınıfındaki en yüksek dengeli konsol köprüsü unvanını aldı. İki ayaklı ve 340 metre uzunluğundaki dengeli konsol köprünün ayakları arasındaki açıklık da 165 metredir. Deriner Barajı ve HES inşaatı kapsamında, Artvin-Erzurum, Artvin-Ardahan ve Artvin-Ardanuç güzergahında 62,1 kilometre yeni kara yolu ve 60,44 kilometre uzunluğunda yeni köy yolu yapıldı." - Artvin

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Artvin HES Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title