Haberler

Depremde Enkaz Altında Ne Kadar Dayanılabilir?

Güncelleme:

Nepal depreminden 5 gün sonra yıkıntıların altından çıkarılan 15 yaşındaki çocuk, 'İnsanlar böyle felaketlerde enkaz altında hangi koşullarda hayatta kalır' sorusunu akla getirdi.

Nepal depreminden beş gün sonra yıkıntıların altından çıkarılan son felaketzede 15 yaşında bir çocuk. BBC, insanların böylesi bir felaketten sonra yıkıntıların altında hangi koşullarda ne süre sağ kalabileceğini, dolayısıyla arama kurtarma çalışmalarının ne kadar devam etmesi gerektiğini araştırdı.

BM, 5 İLA 7 GÜN SONRA ÇALIŞMALARI SONLANDIRIYOR

Birleşmiş Milletler, arama kurtarma çalışmalarını genellikle felaketten beş ila yedi gün sonra, ya da son felaketzedenin kurtarılmasının üzerinden bir ya da iki gün geçtiğinde sonlandırıyor.

17 GÜN SONRA CANLI ÇIKMIŞTI

2013 yılının Mayıs ayında bir kadın Bangladeş'de bir çöken fabrikanın yıkıntıları arasından, felaketten 17 gün sonra canlı olarak çıkarılmıştı. Arama kurtarma görevlileri kadının yıkıntıların altından "kurtarın beni" feryatlarını duymuş ve tam yerini bulabilmek için görüntü ve ses tespit aletleri kullanmışlardı.

200 BİN KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ DEPREMDE 12 GÜN SONRA MUCİZE

Haiti'de 2010 yılının Ocak ayında yaşanan depremden 12 gün sonra ise bir adam, defalarda yağmalanan bir dükkanın yıkıntıları altından canlı olarak çıkarılmıştı. O depremde en az 200 bin kişi ölmüştü.

BİR BAŞKA MUCİZE DAHA

Bir başka sıradışı kurtarma hikayesi de 2005'de yaşandı. 40 yaşında bir kadın Pakistan yönetimindeki Keşmir'de yaşanan depremin üzerinden iki ayı aşkın zaman geçmişken, evinin mutfağının yıkıntıları arasından kurtarıldı.

Doktorlar Nakşa Bibi adlı kadının kımıldayamayacağı kadar küçük bir alanda sıkışmış olarak bu kadar uzun bir süre hayatta kalabilmiş olmasını "mucize" diye nitelediler.

İDEAL DURUM: OKSİJEN GİREBİLEN BİR BOŞLUKTA MAHSUR KALMAK VE...

İngiltere merkezli bir arama kurtarma örgütlenmesi olan IRC'nin (International Rescue Committee) yöneticilerinden Julie Ryan'a göre, yıkıntılar arasında ne kadar hayatta kalınabileceği, büyük ölçüde depremin ilk anlarında neler olduğuna bağlı.
"İdeal durum bir boşlukta, ama dışardan oksijen girebilen bir boşlukta, yaralanmamış olarak mahsur kalmak ve bir şekilde su temin edebilmek."

GÖZLERİNİ BAĞLAYIP ÖYLE ÇIKARMIŞLAR

Julie Ryan, IRC ekibinin Pakistan'daki 2005 depreminde felaketten beş gün sonra bir okul binasının yıkıntıları arasından üç çocuğu kurtardığını anlatıyor.

"Çocuklar sırtüstü yanyana yatar şekilde sıkışmışlardı. Tavan çöküp burunlarına kadar dayanmış ama onları ezmemişti" diyor.

Kurtarma görevlileri beş gün yeraltında kalan çocukların gözlerinin güneş ışığından zarar görmemesi için gözlerini bağlayıp öyle çıkarmışlar.

ENKAZ ALTINDA NORMALİN ÜZERİNDE KARBONDİYOKSİT NEFES ALAN BİRİ OLDUĞU ANLAMINA GELİR

Medecins Sans Frontieres (Sınır Tanımayan Doktorlar) örgütünden Doktor Tejsrhi Şah, deprem sırasında yara alanların bir kısmının ezilme sendromu yüzünden hayatını kaybettiğini anlatıyor. Bu, dokuların enkaz altında sıkışması anlamına geliyor.

Bedeni sıkıştıran enkaz parçası kaldırıldığında, ezilen kas dokusunda biriken toksinler bütün vücuda yayılıyor ve vücut bununla başedemiyor.

"Bu durum böbreklere hasar verip şoka yol açar, ve kazazede büyük acı çeker. Derhal tıbbi müdahale yapılmazsa da böbrek yetmezliğine çevrilebilir."

Doktor Şah enkaz altında iki haftadan fazla kalabilmenin çok nadir görüldüğünü anlatıyor, "Her geçen gün insanların sağ olarak çıkarılması ihtimali azalıyor" diyor.

Dar bir alanda sıkışmak aynı zamanda ısı ve karbondiyoksit oranında artışa yol açıyor. Bu bir seviyeyi aşarsa, kazazede boğularak da hayatını kaybedebilir.

Arama kurtarma ekipleri çalışma yaptıkları enkazın altındaki karbondiyoksit düzeyini ölçer çünkü normalin üzerinde karbondiyoksit, enkazın altında nefes alan birinin bulunduğu anlamına gelir.

Buna karşılık karbondiyoksit oranındaki artış durduğunda, artık o kişinin nefes almadığı sonucuna varılabilir.

"BAZEN KAYBETTİĞİNİZİ SANIRSINIZ AMA ÇALIŞMA DURMAZ"

Rapid adlı kurtarma amaçlı yardım kuruluşunun kurucusu ve başkanı Graham Payne, BBC'ye, enkaz altında mahsur kalan insanların zaman zaman bayıldıkları ya da uykuya geçtikleri için saatlerce hiçbir yaşam işareti vermeyebileceğini, ama ekiplerin hiçbir şekilde bu yüzden çalışmayı durdurmadığını anlatıyor.

"Bazen onları artık kaybettiğinizi sanırsınız, ama devam edersiniz. Aradan sekiz saat daha geçebilir ve tekrar ses vermeye başlarlar."

ORTALAMA 3 İLA 7 GÜN SUSSUZ KALINABİLİR

Depremde yara almadıysanız, küçük de olsa hava alabileceğiniz bir boşlukta sıkışmışsanız, bu sefer hayatta kalmak için önceliğiniz su bulmak.

Doktor Şah, bir insanın susuz ne kadar hayatta kalabileceğini tahmin etmenin çok zor olduğunu hatırlatıyor ama "ortalama üç ila yedi gün diyebiliriz" diyor.

"Susuz ne kadar idare edebileceğiniz ortamın sıcaklığına, ne kadar terlediğinize, bağırsak yollarınızda bir bozukluk olup olmadığına, genel sağlık düzeyinize, yaşınıza bağlı."

Bazı şanslı insanlar muhsur kaldıkları yerde su bulabilir, bir kısmı ise yağmur suyu damlalarını, suya dönüşen rutubeti ya da kalorifer suyunu kullunarak hayatta kalabilir.

HAYATTA KALANLAR İRADE GÜCÜ GÖSTERENLER

Bütün hayati bilgiler ve hazırlıklara karşın kurtarma ekipleri her zaman hayatta kalanların büyük bir irade gücü gösterenler olduğuna dikkat çekiyorlar.

Yardım kuruluşu yöneticisi Graham Payne, "Farkı yaratan irade oluyor" diyor. "Bazı insanlar kadere teslim olmak gerektiğini düşünüyor ve mücadeleyi bırakıyor, bazıları ise hayatta kalma uğraşını sonuna kadar sürdürüyor."

NEPAL'DE BİLANÇO AĞIR

Nepal'deki depremin bilançosu 6 bin 204'e ulaştı Ulusal Acil Müdahale Merkezi'nin yaptığı açıklamaya göre Cumartesi günü Nepal'de yaşanan 7,8 şiddetindeki depremin ardından hızlanan arama kurtarmaların ardından ölü sayısının 6,204'e ulaştığı bildirildi. Ayrıca resmi kaynaklara göre depremin 6. gününde 13,932 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Komşu ülkeler Hindistan ve Çin'de de hissedilen deprem, bu ülkelerde de 100'den fazla can aldı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Birleşmiş Milletler Bangladeş Pakistan Nepal Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (2)

DELİ:

07. 07. 2017 SABAH 07. 00. . AKŞAM 07. 00 N. . HARFİYLE BAŞLAYAN BİR YERDE BÜYÜK BİR ZELZELE OLABİLİR. . . . YARINA HAZIRLIKLI OLUN. . .

0
2
yanıtYanıtla
NBCmobilWeb@haberler.com:

ÖNCE VATAN...CHP ve HDP VATAN HAİNLERİNE SAHİP ÇIKIYORLAR.. YANİ HAİN SEVİCİLER..HAİNLİK YAPAN ERMENİYE,KROYA ,KIZILBAŞA ,PKK ya SAHİP ÇIKIYORLAR.. BUNLARA SAKİN OY VERME KARDEŞİM... VATAN İÇİN, BAYRAK İÇİN, EZAN İÇİN, ŞEHİTLERİMİZ İÇİN OYLAR MHP yada AKP ye...İNŞALLAH...

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title