Haberler

Deniz Kaplumbağaları İçin Sahili Temizlediler

Mersin'de yumurtlama mevsiminin başlaması nedeni ile deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan Kazanlı sahili, düzenlenen bir etkinlikle temizlendi.

Mersin'de yumurtlama mevsiminin başlaması nedeni ile deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan Kazanlı sahili, düzenlenen bir etkinlikle temizlendi.

Deniz kaplumbağalarının merkez Akdeniz İlçesi sınırlarındaki üreme alanı olan Kazanlı sahili; Akdeniz Belediyesi, Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) Mersin Temsilciliği, Mersin Çevre Dostları Derneği ve Akdeniz Üçüncü Göz Derneği üyelerinin katılımıyla atıklardan temizlendi.

Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı HDP'li Yüksel Mutlu ve Akdeniz Üçüncü Göz Derneği aracılığı ile AB Projeleri kapsamında İspanya, Norveç, İtalya, Macaristan, Ukrayna ve Litvanya'dan gelen gönüllü gençlerin de yer aldığı temizlik çalışmasında belediye tarafından gönüllülere şapka, maske ve eldiven dağıtıldı. Sahilde kaplumbağaların yumurta bıraktığı alanlar, çalışmalar sırasında zarar görmemesi için gönüllü öğrenciler tarafından şerit çekilerek koruma altına alındı.

Çalışmaların ardından bir değerlendirme yapan Yüksel Mutlu, insanlarda çevre bilinci oluşturmak adına temizlik kampanyası başlattıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bu kurumların her gün gelip bu sahilleri temizleme imkanı yoktur. Biz bu tür etkinlikleri bir çevre bilinci oluşturmak, çevre konusunda bir farkındalık sağlamak için yapıyoruz. Kuşkusuz bunlar yeterli değildir, çeşitli eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarıyla ekolojik bir duyarlılık yakalanmalıdır. Deniziyle, kumsalıyla, üremek için bu alana gelen deniz kaplumbağalarıyla birlikte çok güzel bir bölgedeyiz ama ne yazık ki insan eliyle yaşanan bir kirlilikle de karşı karşıyayız. Kazanlı halkının buraya sahip çıkması gerekiyor. Öte yandan Akdeniz Belediyesi olarak, çevre duyarlılığının temin edilmesi için tüm sivil toplum örgütleriyle işbirliğini geliştirmeye hazırız. Biz insanın doğayla barıştığı ve bütünleştiği, ona hükmetmek yerine onunla eşit ilişki kurduğu bir dünyada yaşamak istiyoruz."

Akdeniz Üçüncü Göz Derneği Başkanı Seyhan Akdoğan ise 2010 yılından itibaren Avrupa Birliği Projeleriyle birlikte deniz kaplumbağalarını koruma ve sahil temizliği çalışmaları yürüttüklerini belirtirken, Kazanlı sahilindeki kirliliğin sadece bölgeden kaynaklanmadığını söyledi. Akdoğan, "Yakın derelere bırakılan atıkların yanı sıra gemilerin açık denize döktüğü çöpleri de akıntıyla Kazanlı sahiline doğru geliyor. Bu nedenle bu sahillerde adeta sonsuz bir kirlilik vuku buluyor. Bu üreme döneminde de kaplumbağaları köpekler başta olmak üzere yırtıcı hayvanlardan koruyoruz. Biz yıl boyu yaptığımız çalışmalar esnasında Akdeniz Belediyesi'nden ciddi bir destek görüyoruz" diye konuştu. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yüksel Mutlu Kazanlı Akdeniz Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title