Haberler

Deniz Baykal Milli Parkı Çok Sevdi

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuşadası'na bağlı Güzelçamlı beldesindeki Dilek Yarımadası Milli Parkı'na hayran kaldı.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuşadası'na bağlı Güzelçamlı beldesindeki Dilek Yarımadası Milli Parkı'na hayran kaldı.

Baykal, Türkiye'nin önemli doğal mirasları arasında yer alan milli parklardan biri olan Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nın kuzey bölgesini 15 gün önce gezmişti. "Milli Parkın güney bölgesinin de çok güzel olduğunu söylüyorlar. Bir daha ki gelişimde orayı görmek istiyorum" diyen Baykal, aradan 15 gün geçtikten sonra bir kez daha Kuşadası'na geldi. Eşi Olcay Baykal ve EKODOSD Onursal üyesi Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar'la birlikte milli parkın güney bölgesindeki Eskidoğanbey köyünü gezen Deniz Baykal'a köyün tarihçesi ve günümüzdeki konumuyla ilgili bilgi verildi.

Gördüğü güzellikler karşısında hayranlığını gizleyemeyen Baykal, şöyle konuştu: "Mükemmel tasarlanmış, planlanmış doğayla iç içe bir köy. Döşeme taşlı yollarında su yolları bile planlanmış. Mimarisi fevkalade. Ahşapla taşın uyumu çok güzel. Tüm bu güzelliklerinin yanında en önemlisi doğası iyi korunmuş. Çınar ağaçları muhteşem. Ağaç sevgisi çok önemli, yeşil dokunun çok iyi korunması gerekir. Bu bölge turizm bölgesi, doğalarını bozulmadan koruyanlar, turizmden her zaman karlı çıkacaktır. Sizin gibi sivil toplum örgütlerinin duyarlı çalışmaları böylesine güzel doğal ve tarihi alanların korunmasına büyük katkı yapacaktır."

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Eskidoğanbey köyünün içinde bulunan Milli Park'a ait Ziyaretçi Tanıtım Merkezi'nde de incelemeler yaptı. Türkiye'nin en önemli 10 sulak alanından biri olan Büyük Menderes Deltası'nın özelliklerini öğrenen Baykal, deltada bulunan kuşları gözlemleyerek, "Geçen haftalarda milli parkın kuzeyindeki ormanları, bitki örtüsünü ve harikulade kıyılarını görme fırsatını bulmuştum. Olağanüstü güzelliklerdi bunlar. Bugünde hem bu güzel köyü görme, hem de milli parkın doğal değerlerini yakından tanıma fırsatımız oldu. Kuşlar, sürüngenler, birçok yaban hayvanı ve muhteşem doğasıyla burası çok güzel bir doğa alanı. Korunması için her türlü çaba gösterilmelidir"

Baykal'ı Beşparmak Dağları'nda Tarih Öncesi Kaya Resimlerini araştıran EKODOSD Onursal üyesi Dr. Anneliese Peschlow'la tanıştı. Peschlow da Baykal'a "Tarih Öncesi İnsan Resimleri" isimli bir imzalı kitabını hediye etti. Peschlow, Beşparmak Dağları'nın önemini, tarihi özelliklerini, benzersiz doğasını, son yılların en önemli buluşlarından sayılan prehistorik kaya resimlerini anlattıktan sonra, burada meydana gelen maden ocaklarının tahribatlarını ve mutlaka korunması için milli park statüsüne alınması gerektiğini söyleyerek destek istedi. Baykal, anlatılanlardan çok etkilendi ve mutlaka ilk fırsatta burayı gezerek yerinde görmek istediğini söyledi.

Kuşadası'nın bazı tarihi mekanlarını da ziyaret eden Deniz Baykal'a bir çini sanatçısı tarafından kentin sembolü olan çini işlemeli güvercinler hediye edildi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Olcay Baykal Deniz Baykal Güzelçamlı Kuşadası Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title