Haberler

Demokratik İslam Kongresi Çağrıcıları: İslamiyet Kimsenin Tekelinde Değil

İmralı Adası'nda yargılanarak ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 10-11 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Demokratik İslam Kongresi'nin çağrıcıları Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi.

İmralı Adası'nda yargılanarak ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 10-11 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Demokratik İslam Kongresi'nin çağrıcıları Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi. Yazar İhsan Eliaçık, İslamiyetin kimsenin tekelinde olmadığını, toplantının yapılmasının tarihi bir gelişme olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da, önümüzdeki ay düzenlenecek Demokratik İslam Kongresi'nin çağrıcıları bugün basın toplantısı düzenledi. Toplantıda çağrı metni, Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe ve Arapça da okundu. Çağrı metnini Türkçei okuyan Yazar İhsan Eliaçık, Hz. İbrahim'in şirke karşı verdiği tevhid, adalet ve özgürlük mücadelesinin beşiği Mezopotamya Havzası, ya da modern dönemlerdeki adıyla Ortadoğu coğrafyasının uzun süreden bu yana acı, hüzün, şiddet ve kan deryası içinde olduğunu, uygarlıkların beşiği olan coğrafyanınn her zamankinden daha çok hak, adalet, birlik, eşitlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Eliaçık, şöyle dedi:

"Kuran'da Allah'la, insanla ve çevreyle barış temelli bir ilişkiyi benimseyenlere 'Müslüman' ismi verilmektedir. Hanifi Müslüman modelinin öncüleri olan İbrahim'in, Musa'nın, İsa'nın ve Muhammed'in (hepsine selam olsun) tevhid mesajını tebliğ ettikleri coğrafyamızda insanlığın fıtri değerleri olan barış adalet ve özgürlükten eser bulunmamaktadır. 'Sınırlarla birbirinden ayrılan, yetmiyormuş gibi birbirine düşman edilmiş halklar, mezhep, aşiret, gruplar, Hz. İbrahim'in Nemrutçulukla mücadelesinden, Hz. Musa'ya vahyedilen 10 emirden ve Hz. Muhammed'in pratikte gerçekleştirdiği Medine Sözleşmesi'nden ilham alarak çağımıza ve coğrafyamıza adalet, barış, özgürlük ve çoğulculuk değerlerini yeniden nasıl taşıyabiliriz?', 'Otoriter, totaliter ve emperyalist modern anlayışlara, politikalara, projelere ve müdahalelere karşı demokrasi, barış, adalet, özgürlük, hukuk ve çoğulculuk değerleri temelinde Ortadoğu'yu bu coğrafyanın bütün inançları, kimlikleri, mezhepler ve kültürleri için huzur dolu bir ev haline nasıl getirebiliriz?' konularını konuşmak, tartışmak istiyoruz. Coğrafyamızın bütün ilim, irfan, fikir ve entelektüel birikiminden yararlanmak istiyoruz. Alim, arif, kanaat önderlerimiz, entelektüel, akademisyenlerimizden, kısacası barış fikri için emeğini ve yüreğini ortaya koyan herkesten öğreneceğimiz çok şey olduğuna inanıyoruz. Coğrafyamızı fıtri bir adalet ve barış yurdu haline getirmek için insan hakları, adalet, barış ve özgürlükten yana olan herkesle biraraya gelmek, yeni bir Ortadoğu'nun inşası için İslami birikimimizin bize ne söylediğini birlikte keşfetmek istiyoruz."

Yazar İhsan Eliaçık, 'Demokratik İslam Kongresi' adıyla gerçekleştirilecek toplantının 'Silahların susup fikirlerin konuşması' kapsamında gerçekleştirileceğini söyledi. Eliaçık, kongrede, her türlü siyasi, mezhebi, etnik mülahazalardan uzak bir şekilde mesajının aslında ne olduğu, İslam'ın demokrasi, hukuk ve özgürlükle ilişkisi, 'Medine Sözleşmesi' temelinde halkların adil, özgür, çoğulcu ve eşit birlikteliğinin nasıl sağlanabileceğinin ele alınacağını belirterek, "İslam'da şiddet, savaş ve barışın hükümleri, İslam ve sömürü, İslam ve kadın, İslam ve iktidar, İslam ve ekoloji ve Kürt sorununa ve çözümüne yönelik konuların tartışılması planlanlanıyor" dedi.

Çağrı metnini okuduktan sonra kısa açıklama yapan yazar Eliaçık, Demokratik İslam Kongresi'nin Diyarbakır'da yapılmasının tarihi bir gelişme olduğunu belirterek, "Kürdistan'ın kalbi Amed'te bunun yapılması çok önemlidir. İslamiyet kimsenin tekelinde değildir. İslamiyet bütün yer yüzünde barış ve adalet dinidir. Bölgenin islami birikimini keşf etmek ve ortaya çıkarmak istiyoruz"diye konuştu.

Diyarbakır'da 10-11 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan Demokratik İslam Kongresi'ne, Türkiye, Irak, Suriye, Avrupa, ve Mısır'dan çok sayıda akademisyen, din alimi ve şeyh katılacak. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Öcalan İmralı Adası Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title