Haberler

Demirtaş'tan Caferi-Der ve Ehlader'e Ziyaret

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: "Katledilen her kardeşimiz, mezhebi, dini, inancı, kimliği ne olursa olsun insanlık ailesinin onurlu birer temsilcisi ve kardeşimizdir" Caferi Der Başkanı Özgündüz: "Temsilde ve paylaşımda adalet, fikir ve inançlarda özgürlük, kanun karşısında ve fırsatta eşitlik... Bütün yasalar bu esaslar üzerine oluşturulursa bu ülkede kimsenin kimseden bir talebi olmaz, kavgası da olmaz" EHLA DER Genel Başkanı Kanaatlı: "İslam'dan daha üstün bir aidiyetimiz söz konusu değildir.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Katledilen her kardeşimiz mezhebi, dini, inancı, kimliği ne olursa olsun insanlık ailesinin onurlu birer temsilcisi ve kardeşimizdir" dedi.

Demirtaş ve beraberindeki heyet, Caferilik İnancını Tanıtma, Eğitim ve Araştırma Derneği (Caferi-Der) Başkanı Selahattin Özgündüz'ü ziyaret etti. Ziyaretin ardından, Demirtaş ve Özgündüz, gazetecilere açıklama yaptı.

Seçimleri bahane ederek toplumun farklı kesimleriyle buluşmayı amaçladıklarını belirten Demirtaş, Türkiye'de siyasetin çıkarlar ve koltuk hevesi üzerine yapıldığını savundu. Demirtaş, birleştirme adına tekliğin dayatıldığını anlatarak, bunu kabul etmeyenlerin ötekileştirildiğini ifade etti.

Kimlikler arasındaki mücadelenin Türkiye'de hiçbir zaman çatışmaya dönüşmediğini dile getiren Demirtaş, "Buna fırsat vermemeliyiz. Bugün Suriye'de Irak'ta yaşanan felaketler, hepimizin başına gelmiş felaketlerdir. Katledilen her kardeşimiz mezhebi, dini, inancı, kimliği ne olursa olsun insanlık ailesinin onurlu birer temsilcisi ve kardeşimizdir. Bu kardeş kavgasına, bütün coğrafyamızda son verebilmenin bir umudu da bunun Türkiye'de bir örnek modelini yaratmaktır" diye konuştu.

Demirtaş, ziyaretin siyasi bir destek açıklaması için yapılmadığını aktararak, herkesin kendi akılı ile siyasi tercihini yaptığını söyledi.

Adalet, özgürlük ve eşitliğe vurgu

Caferi-Der Başkanı Özgündüz ise Demirtaş'a "adaşım" diye hitap ederek, ziyaretten çok memnun olduklarını dile getirdi. 21. yüzyılda halkların hak talep etmesinin bile utanç verici olduğunun altını çizen Özgündüz, "Temsilde ve paylaşımda adalet, fikir ve inançlarda özgürlük, kanun karşısında ve fırsatta eşitlik... Bütün yasalar bu esaslar üzerine oluşturulursa bu ülkede kimsenin kimseden bir talebi olmaz, kavgası da olmaz. Bütün kesimler için bu üç şey yeterlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Kendilerine karşı sürekli saldırı olduğunu savunan Özgündüz, çatışmaların İslam medeniyetine zarar verdiğini bildirdi. Özgündüz, olumsuzluklardan herkesin aynı ölçüde etkilendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Teröriste, 'terörist' diyebilmeliyiz. Hangi mezhepten, dinden olursa olsun. Onlara burada yardım kuruluşları oluşturmamalıyız. Terörizmin karşısında beraber durmalıyız. Barış ağzını beraber kullanmalıyız. Barışık olmak, diğerlerini düşman görmemekten geçer. Bunu, tabanımıza telkin etmeliyiz. Bu bir lisandır, bu dil doğru kullanılmalı."

Gazetecilerin soruları

Demirtaş, açıklamaların ardından bir gazetecinin yönelttiği "Genişletilmiş İmralı heyetinden ne anlamalıyız?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Heyetimiz çalışmasını tamamlamadı. İmralı'dan döndüğü zaman, gerekli açıklamayı yaparlar. Biz de bilmiyoruz. Ancak döndükleri zaman hep birlikte öğrenmiş oluruz."

Selahattin Demirtaş, "MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın adaylığı konuşuluyor. Bir değerlendirme yapar mısınız?" sorusuna ise, "Herkes kendi adaylığıyla ilgili kendisi karar verir. Herkese hayırlı olsun diyebilirim" cevabını verdi.

Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin soru üzerine de Demirtaş, "Yanlış yapmış, bankada niye para bulunduruyor ki ayakkabı kutusuna saklasınlar suç olmasın" ifadesini kullandı.

Demirtaş, Ehlader'i ziyaret etti

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Caferi-Der'in ardından Ehli Beyt Alimleri Derneği (Ehlader) Genel Başkanı Hasan Kanaatlı'yı da dernek merkezinde ziyaret etti.

Siyasetçi kimliğiye değil kardeş kimliğiyle ziyarete geldiğini dile getiren Demirtaş, buluşmanın kendisi için çok kıymetli olduğunu söyledi. Demirtaş, Türkiye'de birçok kesimin ezildiği bilinciyle, farklı bir bakış açısıyla çözüm üretmeye karar verdiklerini kaydetti.

Türkiye'de insanları birleştirenin sadece bir kimlik olamayacağını, birçok kimlik ve inanç olduğunu ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bu seçim buna vesile olsun istiyoruz. Cumhurbaşkanı seçimi döneminde bunu yapmaya çalıştık. Bunu toplumda hakim duygu haline getirirsek, bin kez seçim kazanmaktan daha kıymetli bir iş yapmış olacağız. Bu, seçimden ve koltuktan daha kıymetlidir. Ülkede düzeltilmesi gereken çok şey var. Sabırlı olmamız gerekiyor. Bunu yapmazsak, Allah muhafaza, Suriye ve Irak'ta yaşananları görüyoruz. O yüzden adil ve eşit kardeşlik çizgisinde ısrar etmek gerekir."

"İslam, en üst aidiyetimizdir"

Kanaatlı da dernek olarak kuruluşlarından bugüne kadar işaret ettikleri sorunların, Demirtaş'ın dile getirdiği sorunlarla benzeştiğini belirtti.

Bütün peygamberlerin kardeşliği pekiştirmek için gönderildiğini anlatan Kanaatlı, İslam'ın en fazla önem verdiği konulardan birinin de kardeşlik olduğuna vurgu yaptı.

Kanaatlı, hakkın hak sahibine teslim edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bu nedenle bizim en üst aidiyetimiz yüce İslam dinidir. İslam'dan daha üstün bir aidiyetimiz söz konusu değildir. Mezhepler, etnisiteler tali meselelerdir. Mezhep bir yorumsa, İslam'ın gereklerindendir. Kur'an-ı Kerim bize 200 küsur ayette "Düşünün, tefekkür edin" demiştir. Eğer Allah, bizi düşünmeye davet ediyorsa. İnsanlar farklı düşünecektir. Bu farklılıklar, dinimiz açısından bir nimettir" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Selahattin Özgündüz Selahattin Demirtaş Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title